Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες

Γενάρης 2013, Πανεργατική απεργία ενάντια στην επιστράτευση των ναυτεργατών

Τη στιγμή που οι επισχέσεις εργασίας εξαπλώνονται από πλοίο σε πλοίο, με τους ναυτεργάτες να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, οι εφοπλιστές καταφεύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου με διώξεις συνδικαλιστών, να τους σταματήσουν. 

Πιο συγκεκριμένα την 1/4, παραπέμπεται σε δίκη ο πρόεδρος του ναυτεργατικόύ συνδικάτου ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος με την κατηγορία της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος εφοπλιστών.
 
Την μηνυτήρια αναφορά υπέβαλαν οι πλοιοκτήτες του πλοίου «Αγία Τριάδα» Σπύρος Κουλούρης και Δημήτρης Κουρής και αφορά καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στις 17/2/2010 στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν:
 
“Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την τρομοκρατία που ασκούν οι πλοιοκτήτες του πλοίου «Αγία Τριάδα» το οποίο εκτελεί την Πορθμειακή γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα. Οι συγκεκριμένοι πλοιοκτήτες με την ανοχή της τοπικής Λιμενικής αρχής απειλούσαν και εκβίαζαν το πλήρωμα για να αποτρέψουν την συμμετοχή του στην απεργία, ενώ και στο παρελθόν στο Φ/Γ πλοίο «ΘΑΣΟΣ» ακολουθούσαν την ίδια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική και συμπεριφορά.
 
Σημειώνουμε ότι στην απεργία 23 -  24/7/2009 ζήτησαν και μεταφέρθηκαν ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού σώματος προκειμένου να υπονομεύσουν την απεργία των Ναυτεργατών. Τα μέλη του πληρώματος με την καθοδήγηση της ΠΕΝΕΝ και την παρέμβαση του τοπικού Σωματείου σύσσωμοι αρνήθηκαν να γίνουν απεργοσπάστες!”
 
Και δεν είναι η μόνη δίωξη.
 
Στις 3/3 ήταν προγραμματισμένη η δίκη σε βάρος του μέλους της ΠΕΝΕΝ και προέδρου του τοπικού Ναυτεργατικού Σωματείου Ρίου – Αντιρρίου με την κατηγορία της παρακώλησης των συγκοινωνιών. Στις 26/2/2015 εκδικάσθηκε η υπόθεση του πληρώματος «SUPERFERRY II» με την κατηγορία της παράνομης συμμετοχής στην απεργία στις 20 Φλεβάρη του 2013, ενώ είχε κηρυχθεί στον κλάδο πολιτική επιστράτευση. Οι Ναυτεργάτες αθωώθηκαν πανηγυρικά.
 
Επίσης ακολουθούν ανάλογες διώξεις σε βάρος των Ναυτεργατών των πλοίων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» και «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» και δεκάδων Ναυτεργατών για τα ίδια «αδικήματα», παρακώλυση συγκοινωνιών, στην γραμμή Θάσο – Καβάλας.
 
Όπως απαντάει η ΠΕΝΕΝ “με αφορμή το μπαράζ των διώξεων που μεθοδευμένα ασκούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον της συνδικαλιστικής δράσης, των αγώνων και των δίκαιων κινητοποιήσεων, θέλει να καταστήσει σαφές ότι το Ναυτεργατικό κίνημα ούτε θα υποκύψει ούτε θα εκβιαστεί, ούτε θα υποστείλει την σημαία της πάλης ενάντια στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η σιωπή και η αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας προκαλεί όχι μόνο ερωτήματα αλλά και την δυσαρέσκεια του Ναυτεργατικού μας κόσμου”.