Εργατικό κίνημα
Με την Εργατική Αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς

Λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές και τις ελπίδες για ανατροπή, ήρθε η ψυχρολουσία της νέας συμφωνίας. Όπως κάθε βδομάδα τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης βρέθηκαν σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς οργανώνοντας τις αντιστάσεις.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Μ. που έκανε παρέμβαση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, “Τα νοσοκομεία όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ασφυκτικά και με υλικό εξοπλισμό που δεν πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας, είτε με φτηνά υλικά αμφίβολης ποιότητας και σε ανεπαρκείς ποσότητες. Μέσα στο Μάρτιο κόβονται 51% των χρημάτων που πάνε για την δημόσια υγεία.
 
Πλέον κανείς δεν περιμένει τον επόμενο προϋπολογισμό, ούτε περιμένει εξαγγελίες σε βάθος τετραετίας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα αγώνα που θα το παλέψει μαζί με εκείνη την αριστερά που οργανώνει τον κόσμο από τα κάτω”.
 
“Στο ΥΠΕΧΩΔΕ καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κύκλο εργαζόμενων που παίρνουν την εφημερίδα και τη διαβάζουν. Με κάποιους από αυτούς επανερχόμαστε στο καίριο θέμα της αναγκαιότητας της ύπαρξης σε κάθε χώρο μιας ομάδας που να βάζει τις εργατικές διεκδικήσεις μπροστά και να τις οργανώνει”, αναφέρει η Φωτεινή Λ. Σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει  καμιά ψευδαίσθηση πως δεν πρόκειται για παράταση των μνημόνιων ακόμα και αν πιστεύουν πως χρειάζεται υπομονή για να στήσουμε την αντίσταση.
 
Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ένα κτίριο 5 ορόφων. Πριν δυο βδομάδες γνωριστήκαμε με μια εργαζόμενη ανοίγοντας κουβέντα πάνω στο ρατσισμό. Αυτή την εβδομάδα συνεχίζοντας τη συζήτηση δώσαμε δυο βιβλία, ένα “Η πάλη ενάντια στον ρατσισμό σήμερα” του Θανάση Καμπαγιάννη και το καινούριο βιβλίο για το υπόμνημα της δίκης των ναζί. Η συγκεκριμμένη εργαζόμενη μάλιστα μας τόνισε πως θα δώσει τα βιβλία και στα παιδιά της να τα διαβάσουν και να κατατοπιστούν και αυτά”.

Δραματικά

“Λίγες μέρες μετά την Συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Eurogroup και οι διαθέσεις των εργαζομένων έχουν αλλάξει δραματικά. Από την κριτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά φτάσαμε στην ανοιχτή αντιπαράθεση με τις επιλογές και τις οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελεί ο χώρος του Δημαρχείου Χανίων όπου παρεμβαίνει κάθε εβδομάδα συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης”, τονίζει στην Ε.Α. ο Ειρηναίος Μ. “Η  αντίθεση και η οργή για τη νέα Συμφωνία είναι υπαρκτή και το φύλλο είχε αποδοχή. Ιδιαίτερη ανταπόκριση είχε και η καμπάνια για την οργάνωση του παγκρήτιου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 21 Μάρτη».
 
“Η εβδομαδιαία εξόρμησή μας στο ΥΠΑΝ αντικατοπτρίζει και την περίοδο που διανύουμε και τις δυνατότητες που ανοίγονται για την αντικαπιταλιστική αριστερά να παρέμβει σε αυτήν”, αναφέρει η Έβελυν Β. “Τρία πράγματα ήταν χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο ήταν η μεγάλη διάθεση των εργαζόμενων να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Το δεύτερο είναι πως -με ελάχιστες εξαιρέσεις- κανείς δεν θέτει θέμα αναβολής των διεκδικήσεων. Και κανείς δεν φάνηκε να συμφωνεί με την Συμφωνία με το Eurogroup. Το τρίτο, και πιο βασικό νομίζω, είναι πως η συζήτηση που έχει ανοίξει, για την διαγραφή του χρέους, για την κρατικοποίηση των τραπεζών, για την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, για τον εργατικό έλεγχο, δεν τίθεται πλέον σε μια θεωρητική βάση. Φαίνεται δηλαδή πως οι εργαζόμενοι, είτε συμφωνούν με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, είτε προβληματίζονται, πάντως είναι πρόθυμοι να το ακούσουν και να το συζητήσουν σαν μια εναλλακτική πολιτική”.