Γράμματα και σχόλια
Ανοίξτε τις φυλακές

Αυτές τις ημέρες έχει δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με τη ρύθμιση «επειγόντων θεμάτων του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος», που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
 
Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται καταρχάς η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ που ιδρύθηκαν με το ν.4274/2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει: μέτρα για την ελαχιστοποίηση της κράτησης των ανηλίκων. Μέτρα σχετικά με την απόλυση κρατουμένων στα πλαίσια της προσπάθειας αποσυμφόρησης των φυλακών, όπως η απόλυση υπό όρους κρατουμένων εφόσον έχουν εκτίσει ένα ποσοστό της ποινής τους, ειδικά μέτρα που αφορούν την κράτηση και ειδική απόλυση υπό όρον για τους ασθενείς, υπερήλικες και άτομα με αναπηρίες, όπως την επέκταση της δυνατότητας κατ’ οίκον έκτισης της ποινής που ήδη προβλέπεται. Τον ευεργετικό υπολογισμό σε ημερών εργασίας για κρατούμενους που λόγω της υγείας τους αδυνατούν να εργαστούν, την ειδική απόλυση υπό όρους για κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας 80 % και 67% και άνω και με ποσοστό 50% και άνω, με ειδικές διαβαθμίσεις, εφόσον διακριβωθεί ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Μέτρα σχετικά με την εκτέλεση ή αναστολή εκτέλεσης της δικαστικής απέλασης κρατουμένων, μέτρα που τροποποιούν τη νομοθεσία σχετικά με τα ναρκωτικά όπως π.χ. ευεργετικός υπολογισμός της ποινής για όσους βρίσκονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης. 
 
Η κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ΄ καταρχάς αποτελεί μια μαχητική διεκδίκηση  ενός κινήματος των προηγουμένων μηνών μέσα και έξω από της φυλακές. Οι φυλακές τύπου Γ΄ δημιουργήθηκαν κυρίως για λόγους πολιτικούς και στα πλαίσια μιας προηγμένης κατασταλτικής πολιτικής και προσπάθησαν να αποτελέσουν ένα νέο τύπο φυλακών για τους κρατούμενους «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας» στοχοποιώντας κυρίως συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων. 
 
Προέβλεπαν και εφαρμόζουν ακόμη, πλήρη στέρηση αδειών και ευεργετικών προβλέψεων και κατακτήσεων όπως τα μεροκάματα που μειώνουν το χρόνο έκτισης της ποινής, σκλήρυνση των όρων αποφυλάκισης και εν γένει έναν ασφυκτικό έλεγχο των κρατουμένων. Η κατάργησή τους θα αποτελέσει νίκη για τους αγώνες για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. 
 
Κλίμα
 
Οι δεξιές και ακροδεξιές κριτικές σχετικά με την υποτιθέμενη φωτογραφική διάταξη απόλυσης υπό όρον του Σάββα Ξηρού, ως ατόμου με αναπηρία, ανήκουν σε όσους διεκδικούσαν την ίδρυση των φυλακών τύπου Γ΄ και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα «τρόμου» και πανικού. Δεν προστατεύεται κανένας με το να βρίσκονται στις φυλακές άνθρωποι οι οποίοι είναι ανάπηροι, ασθενείς και υπερήλικες, παρά μόνο τιμωρούνται, εξευτελίζονται και εξοντώνονται φυσικά οι ίδιοι παραδειγματικά και εκδικητικά. 
 
Εξάλλου οι φυλακές μόνο μέσα από το ταξικό πρόσημο μπορούν να ιδωθούν και αυτήν την πραγματικότητα καθρεφτίζουν. Η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι φτωχοί, ντόπιοι αλλά και μετανάστες ακόμη περισσότερο, άνθρωποι με δίχως οικονομική δυνατότητα για σοβαρή και αξιοπρεπή υπεράσπιση ενώπιον της Δικαιοσύνης, πριν και μετά τον εγκλεισμό τους, τοξικοεξαρτημένοι, πολιτικοί κρατούμενοι. Αντίθετα, οι κρατούμενοι για πραγματικά αδικήματα κατά της κοινωνίας είναι ελάχιστοι και με προνόμια ακόμα και μέσα στις φυλακές. Η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν μπορεί να δημιουργεί τρόμο στην κοινωνία αλλά αντίθετα να κρίνεται ως μια μεγαλύτερη ανάσα ελευθερίας. Η αποσυμφόρηση των φυλακών χρειάζεται να αποτελεί αίτημα όχι μόνο των κρατουμένων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Και ως προς αυτό, το νομοσχέδιο συμβάλει σε μια διαδικασία αποσυμφόρησης των γεμάτων φυλακών.  
 
Όμως η κοινωνική ειρήνη την οποία ο Υπουργός ο Νίκος Παρασκευόπουλος ευαγγελίζεται στη Βουλή ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να συμβάλλει σε κάποιο βαθμό στην επίτευξη της, δεν κατακτάται μόνο με τέτοιου τύπου νομοθετικά μέτρα αλλά με μια ανατρεπτική αναδιανομή του πλούτου και της εξουσίας. Όσο αυτό το σύστημα θα σπέρνει την φτώχεια, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την καταπίεση, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι και που θα υφίστανται την αδικία και που θα διεκδικούν την δικαιοσύνη εκτός των πλαισίων της αστικής δικαιοσύνης καιτόσο θα υπάρχουν φυλακές, καταστολή και όλα τα υπόλοιπα.
Ευγενία Κουνιάκη