Εργατικό Κίνημα
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Θάνατος από υπερκόπωση

Από υπερκόπωση πέθανε την ώρα της δουλειάς της νεαρή «μαθητευόμενη» Ουκρανή καμαριέρα στη Ζάκυνθο την προηγούμενη Τετάρτη 22/7.


Πρόκειται για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στο βωμό του κέρδους των ξενοδόχων και των αφεντικών του τουρισμού που ακολουθώντας τις μνημονιακές πρακτικές της εξαφάνισης των συμβάσεων εργασίας και της διάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος οδηγούν, ειδικά την νεολαία, σε εξοντωτικά ωράρια για εξευτελιστικούς μισθούς.


Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό η εργαζόμενη «λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό της, ενώ κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο άφησε την τελευταία της πνοή». Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «όπως είναι γνωστό, με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με εργαζόμενους από άλλες χώρες... Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου».


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η εργαζόμενη δούλευε για «12-13 ώρες χωρίς ημέρα ανάπαυσης τους τελευταίους 2 μήνες».