Εργατικό κίνημα
Απεργία στον ΑΝΤ1

Απεργιακή συγκεντρωση στα στούντιο του ΑΝΤ1, Παρασκευή 31 Ιούλη

Με άμεση απεργία απάντησαν την Παρασκευή 31/7 οι εργαζόμενοι στον ΑΝΤ1, ενάντια στις 23 απολύσεις τεχνικών, ενώ τη Δευτέρα η διοίκηση προχώρησε σε ακόμη 5 απολύσεις, τεσσάρων τεχνικών από την Αθήνα και ενός από τη Θεσσαλονίκη. Η προκήρυξη απεργίας έγινε την ίδια κιόλας μέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις, με συγκέντρωση έξω από το στούντιο. Η απεργιακή περιφρούρηση συνεχιζόταν μέχρι και την Τρίτη 4/8 που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.
 
Είναι η πρώτη φορά που κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης δεν έχει καταφέρει να «βγάλει» δελτίο ειδήσεων για τέσσερις συνεχόμενες μέρες. Τα υπόλοιπα ιδιωτικά ΜΜΕ, με μια ιδιότυπη ομερτά, δεν αναφέρουν απολύτως τίποτα, ούτε για τις απολύσεις ούτε για την απεργία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας δεσμός που ενώνει τους καναλάρχες και τα υπόλοιπα αφεντικά, το κοινό τους συμφέρον ενάντια στους εργαζόμενους, το οποίο όπως φαίνεται είναι ισχυρότερο από τον ανταγωνισμό τους. 
 
Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος κατήγγειλε την απόλυση του τεχνικού από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής δηλώνει πως δεν θα σταματήσει η απεργία. Καταγγελία για τις απολύσεις έκανε και το ΕΚΑ, ενώ δελτίο τύπου εξέδωσαν ναυτεργατικά σωματεία, που εκτός από την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους του ΑΝΤ1 καταγγέλλουν και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του ομίλου του Μίνωα Κυριακού.  
 
Η διοίκηση του ΑΝΤ1 έκανε αγωγή κατά της ένωσης απαιτώντας από την Δικαιοσύνη να κηρύξει την απεργία «παράνομη» και «καταχρηστική».
 
Η Εργατική Αλληλεγγύη βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το «Στούντιο Κ» στα Σπάτα, εκεί μιλήσαμε με τον Γιώργο Κόντο, ηχολήπτη: «Απολύθηκα μετά από 24 χρόνια δουλειάς, διάλεξαν αυτή τη στιγμή για τις απολύσεις επειδή ο περισσότερος κόσμος είναι σε άδεια. Θέλουν να μειώσουν το κόστος, θέλουν να μην υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Εμείς θα συνεχίσουμε με συνεχιζόμενες απεργίες, όχι μόνο για εμάς που απολυθήκαμε, αλλά και για αυτούς που δεν έχουν απολυθεί ακόμα». 
 
Οι απολύσεις όμως δεν αφορούν μόνο τους παλιούς εργαζόμενους που λόγω προϋπηρεσίας είναι «ακριβοί». Ο Απόστολος Τσίμας, εξωτερικός ηχολήπτης, πρόσθεσε: «Δεν το περιμέναμε αυτό το πράγμα, με απέλυσαν ενώ δεν έχω κλείσει ούτε χρόνο σε αυτή τη δουλειά. Ούτε τέτοια κινητοποίηση περίμενα, όμως, ειδικά μέσα στον Αύγουστο. Μετά από τέσσερις μέρες απεργία τους πονάει και ας μην το δείχνουν… εμείς θα το τραβήξουμε όσο πάει».
 
Δεκάδες ήταν και οι αλληλέγγυοι, κυρίως συνδικαλιστές από άλλους εργατικούς χώρους, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Συλαϊδής, από το ΔΣ των εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, ο οποίος δήλωσε: «Το θέμα μας αφορά, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε και ψήφισμα συμπαράστασης. Και για την ΕΡΤ είχαμε κινητοποιηθεί. Οι αγώνες των εργαζόμενων είναι η μόνη ελπίδα».