Εργατικό κίνημα
Η ΓΣΕΕ μετά το Συνέδριο: Φτάνει πια με το γραφειοκρατικό κατενάτσιο

Ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε στη Ρόδο από τις 17 έως τις 20 Μάρτη με τις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας. 
 
Ψήφισαν 370 αντιπρόσωποι. 368 ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ το 2013 ήταν 423. Η ΠΑΣΚΕ έχασε κι άλλη από τη δύναμή της παρά την πρωτιά. Πήρε 119 ψήφους και 15 έδρες (είχε 146 και 16). 
 
Το ΠΑΜΕ ανέβηκε στη δεύτερη θέση από την τρίτη. Πήρε 83 ψήφους και 10 έδρες (94 και 10). Η ΔΑΚΕ διασπάστηκε και έπεσε, πήρε 67 ψήφους και 8 έδρες (είχε 103 και 11). Το ΜΕΤΑ πήρε 53 ψήφους και 7 έδρες, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο ως Αυτόνομη Παρέμβαση είχε 44 ψήφους και 5 έδρες. 
 
Η Νέα ΔΑΚΕ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) πήρε 31 ψήφους και 4 έδρες, ενώ το ΕΜΕΙΣ πήρε 9 ψήφους και 1 έδρα (είχε 32 και 3). Η Ταξική Εργατική Κίνηση πήρε 6 ψήφους. 
 
Από τα παραπάνω αποτελέσματα φανερώνεται ότι η κρίση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχει απλωθεί και στο ανώτερο επίπεδο, στη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ σε ένα ακόμα συνέδριο βλέπει τη δύναμή της να μειώνεται, ενώ θα πρέπει να λύσει το ζήτημα της διαδοχής του Παναγόπουλου. Κάτι που δεν μπόρεσε να το κάνει πριν το συνέδριο για να μην κυριαρχήσει ο φραξιονισμός ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους. 
 
Η ΔΑΚΕ διασπάστηκε, έχασε τη δεύτερη θέση στη Συνομοσπονδία με αποτέλεσμα να έχει λιγότερη δύναμη για να μπλοκάρει το ξεδίπλωμα των αγώνων. 
 
Το ΜΕΤΑ έχει να διαχειριστεί τη «συγκατοίκηση» δύο αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό του αφού συνεχίζουν να συμμετέχουν τόσο οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι συνδικαλιστές που είναι μέλη της Λαϊκής Ενότητας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχτεί σε αυτή την παράταξη για να κλείσει τους αγώνες απέναντι στο ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα μέτρα, καθώς ούτε τη δύναμη διαθέτει παρά τις αποτυχημένες προβλέψεις πριν το συνέδριο για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ούτε είναι ενιαία. Ίσα-ίσα, οι αντιπολιτευόμενοι στην κυβέρνηση είναι πλειοψηφία, όπως παραδέχεται σε ρεπορτάζ της ακόμα και η Αυγή πριν την έναρξη του συνεδρίου. 
 
Διάσπαση υπήρξε και στην παράταξη ΕΜΕΙΣ. Ένα κομμάτι με επικεφαλής τον Ν. Φωτόπουλο στήριξε το ΜΕΤΑ, ενώ ένα άλλο κομμάτι κατέβασε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο διατηρώντας το όνομα του ΕΜΕΙΣ (Στ. Σαλουφάκου, Ν. Κουλουμπαρίτσης κ.ά).     
 
Το ΠΑΜΕ ανέβηκε από την τρίτη στη δεύτερη θέση παρά την μείωση των ψήφων του (έπαιξε ρόλο η συνολική μείωση αντιπροσώπων) και λογικά θα πάρει την θέση του Γενικού Γραμματέα στη νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας.
 
Ελπιδοφόρα παρέμβαση
Ελπιδοφόρα είναι η παρέμβαση και η καταγραφή της Ταξικής Εργατικής Κίνησης (ΤΕΚ), της παράταξης που στηρίχτηκε από συνέδρους από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ, από την Αγωνιστική Ενότητα στη ΔΕΗ, από την Εργατική Παρέμβαση στην ΠΟΕΜ και από την Ταξική Εργατική Συσπείρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. 
 
Δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο λόγω του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος που ισχύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έδρες από τα υπόλοιπα πήραν η ΠΑΣΚΕ με 7 ψήφους, η Νέα ΔΑΚΕ επίσης με 7 ψήφους και το ΜΕΤΑ με 6 ψήφους. 
 
Στην διακήρυξή της η ΤΕΚ αναφέρει: «Είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι άνεργοι και η νεολαία πρέπει να βγουν επιθετικά στο προσκήνιο και με ένα πολύμορφο αγώνα διαρκείας να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. 
Είναι η στιγμή που οι ταξικές δυνάμεις και συνδικαλιστές πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανασύνταξη και την ταξική του ανασυγκρότηση. Να ρίξουν το βάρος στην ανασυγκρότηση των συνδικάτων, στη συσπείρωση και συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, στις αποφάσεις από τους ίδιους στις γενικές συνελεύσεις. Να παλέψουν για την ταξική ενότητα των εργαζομένων πάνω σε ένα πρόγραμμα ενοποίησης της πάλης για την ανατροπή της επίθεσης, και όχι «εξαίρεσης» ή διαμαρτυρίας». Ολόκληρη την διακήρυξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://taxikienotitaeka.blogspot.gr/. 
 
Στο συνέδριο μεγάλη συζήτηση έγινε σε σχέση με την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης των συνέδρων. Όλες οι παρατάξεις της αριστεράς επέμειναν ότι το συνέδριο πρέπει να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους υπερασπιζόμενο τον μεγάλο αγώνα των δύο χρόνων για να ανοίξει η ΕΡΤ, όπως και τελικά έγινε.
 
Η νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά το συνέδριο είναι πιο ευάλωτη στην πίεση της βάσης από την προηγούμενη. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έχουν αποδυναμωθεί, το ΜΕΤΑ έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την ευκαιριακή ενότητα των δυνάμεων που το συνθέτουν, ενώ η αριστερή αντιπολίτευση είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη φορά. 
 
Το συνέδριο της ΓΣΕΕ απέδειξε ότι ούτε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι αλώβητη από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τη ριζοσπαστικοποίηση της βάσης της εργατικής τάξης.  
 
Η πίεση για να βγει άμεσα 48ωρη Γενική Απεργία πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό πρέπει τώρα να ενταθεί, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσει στις επιθέσεις της.