Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πανελλαδική απεργία 6 Οκτώβρη

To επόμενο μεγάλο απεργιακό ραντεβού δίνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων την Πέμπτη 6 Οκτώβρη. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα, εκτός από την Αττική που μαζί με την ΟΕΝΓΕ, καλούν σε 4ωρη στάση εργασίας 7-11πμ και σε πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7πμ από το ΕΚΑΒ. Το Καραβάνι της Υγείας, όπως το ονομάζει, θα ξεκινήσει απο εκεί και θα βαδίσει τους κεντρικούς δρόμους μέχρι το υπ. Υγείας, περνώντας ενδιάμεσα από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σωτηρία, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Νίμιτς, Αιγινίτειο, Ευαγγελισμός κι Οφθαλμιατρείο.  
 
Η πανυγειονομική απεργία στις 6 Οκτώβρη έρχεται να δώσει συνέχεια στη μάχη για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στο αγωνιστικό διήμερο στις 9-10 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη, εκεί όπου την πρώτη μέρα εκατοντάδες υγειονομικοί διαδήλωσαν για την σωτηρία των δημόσιων νοσοκομείων και την επόμενη βρέθηκαν μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ.
 
Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με προκήρυξή του καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες “σε κάθε σωματείο, σε κάθε νοσοκομείο να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, για να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας. 
 
Στην Αττική στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε το ξεχείλωμα της στάσης εργασίας. Να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές. Με περιοδείες, συνελεύσεις, συζητήσεις, να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία μας. Να οργανώσουμε την περιφρούρηση της απεργίας. Να ακυρώσουμε για τις 6/10 τακτικά ραντεβού – χειρουργεία - απογευματινά ιατρεία, να φτιάξουμε προσωπικό ασφαλείας σαν να είναι Κυριακή.
 
Στην περιφέρεια να οργανώσουμε μαζικά την συμμετοχή μας στα πούλμαν για το πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο”.  
 
Ήδη πρωτοβάθμια σωματεία όπως του ΓΝΑ Γεννηματάς έχουν κινηθεί παίρνοντας πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.  “Την προηγούμενη Τρίτη συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου” μας λέει ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και μέλος του Συντονιστικού. “Πρώτον, αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με στάση εργασίας τη Δευτέρα 19/9. Συζητήσαμε όμως και το ότι πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα από ποτέ την απεργία και τη διαδήλωση στις 6/10. Θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση το διήμερο 3-4 Οκτώβρη, έχει βγει προκήρυξη από το σωματείο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προκηρύξαμε στάση εργασίας 11πμ – 3μμ για τις 6/10, προεκτείνοντας τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ σε ολοήμερη απεργία διευκολύνοντας όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση”. 
 
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 8 π.μ., μπροστά στο Τμήμα Επειγόντων, το Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. “Οι εργολαβικοί εργάτες (σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για Αύγουστο και επίδομα αδείας, ανασφαλείς ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, εργολάβων κι ατομικών συμβάσεων με το νοσοκομείο - εργολάβο. Οι δεσμεύσεις ότι δήθεν λύθηκαν οι εκκρεμότητες με παρέδρους και υπουργείο έπεσαν ήδη στο κενό. Καμιά ανοχή στην απλήρωτη δουλειά - μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους”, αναφέρει το σωματείο.
 
Σε στάση εργασίας στις 28/9 (11πμ-3μμ) και κινητοποίηση στη 1:30μμ στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα των εργολαβικών εργαζόμενων καλεί και η ΟΕΝΓΕ, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. 
 
Στην περιφέρεια
Αναβρασμός επικρατεί και στα νοσοκομεία της περιφέρειας με σειρά δράσεων στο δρόμο για την 24ωρη απεργία στις 6/10. 
 
Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας στις 15/9, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση της διοικητικής υπηρεσίας. “Η κατάσταση και σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι του νοσοκομείου αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών ή των συνοδών τους” επισημαίνει το σωματείο. “Με βάση τον περικομμένο οργανισμό του 2012 στη διοικητική υπηρεσία θα έπρεπε να εργάζονται 123 άτομα και δουλεύουν 72. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν καν διοικητικό υπάλληλο και τα κενά τα καλύπτουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι, σπουδαστές του ΟΑΕΔ, του ΙΕΚ, εθελοντές”.  
 
Μια βδομάδα πριν στις 7/9, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Πρέβεζας “υποδέχτηκαν” τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Πολάκη, με συγκέντρωση, πανό και συνθήματα που κατήγγειλαν την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΣΥ.
 
Στην Ικαρία αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετακίνηση των αγροτικών γιατρών από τις Ράχες και το Μαγγανίτη στο Κέντρο Υγείας του Εύδηλου. “Για άλλη μια περίπτωση το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης και εγκατάλειψης και των περιφερειακών μονάδων υγείας επιχειρείται να απαντηθεί με «λύσεις» του τύπου «άρον τον σάκο σου και τρέχα γύρω γύρω». Πρόκειται για άλλη μια απόπειρα να παγιωθεί το σύστημα των εργαζόμενων-γυρολόγων και στην περιοχή μας, απαραίτητο για να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι καλύπτονται τα κενά που έχουν αφήσει στο κουφάρι της δημόσιας περίθαλψης οι μνημονιακές πολιτικές που με ευλάβεια ακολουθεί και η τωρινή Κυβέρνηση” καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, προσφέροντας απεργιακή κάλυψη στους μετακινούμενους γιατρούς τουλάχιστον για τις μέρες των μετακινήσεων. 
 
Στην Αμαλιάδα, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ετοιμάζουν “άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις” σε περίπτωση που ισχύσει η εξαγγελία για της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για “ένα εφημεριακό κέντρο με έδρα τον Πύργο”. Σύμφωνα με το σωματείο το μέτρο της 6ης ΥΠΕ θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου, ξεκινώντας με το κόψιμο των εφημεριών και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με ανοιχτό τον κίνδυνο ακόμα και για σταδιακό λουκέτο του νοσοκομείου.
 
Στις 6 Οκτώβρη δίνεται η ευκαιρία όλα αυτά τα ρυάκια αντίστασης να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανυγειονομικό ποτάμι που θα διασχίσει την Αθήνα, στέλνοντας καθαρό μήνυμα τόσο στην ηγεσία του υπουργείου όσο και στην συνδικαλιστική ηγεσία. “Η 6 Οκτώβρη μπορεί να γίνει για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της υγείας, αφετηρία απεργιακής κλιμάκωσης  μέχρι την  νίκη” καταλήγει μεταξύ άλλων η προκήρυξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. “Για να ανατρέψουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στις συνθήκες που δουλεύουμε. Να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αναγκαία χρηματοδότηση, για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους και για όλες μας. Ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε απο τις ομοσπονδίες της υγείας ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ 48ωρη απεργιακή συνέχεια. Μόνο έτσι θα αναγκάσουμε σε υποχώρηση την κυβέρνηση, τον υπουργό Υγείας και τις μνημονιακές πολιτικές τους και θα ανοίξουμε το δρόμο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, να κερδίσουμε προσλήψεις και χρηματοδότηση των νοσοκομείων μας, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη”.