Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος: Ούτε μια θέση εργασίας χαμένη

Στις 21 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της πτώχευσης του Μαρινόπουλου, αν και τις τελευταίες ημέρες θεωρείται πιθανή η αναβολή της διαδικασίας για τις 28 Σεπτέμβρη. Όποτε κι αν γίνει πρόκειται για το γεγονός που θα δρομολογήσει και τις περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με την αλυσίδα των σουπερμαρκετς, τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη και το τι θα γίνει με τους 13.000 εργαζόμενους που δίνουν τη δική τους μάχη από τις αρχές του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και οι Επιτροπές Αγώνα βάζουν τη μέρα της εκδίκασης σαν τον επόμενο σταθμό του αγώνα. 
 
Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Γιώργο από το κατάστημα στο Avenue στο Μαρούσι και την Αγάπη από το κατάστημα της Νέας Ιωνίας.
 
“Είχαμε την γενική συνέλευση των επιτροπών αγώνα την περασμένη βδομάδα. Αποφασίσαμε να δώσουμε το παρών με τα πανό μας στην εκδίκαση της πτώχευσης του Μαρινόπουλου για να κάνουμε σαφές ότι όποια συμφωνία κι αν γίνει με τον Σκλαβενίτη, εμείς διεκδικούμε να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, να μη γίνει καμία μείωση στους μισθούς, να κρατήσουμε όλα τα εργασιακά δικαιώματα” μας είπε ο Γιώργος. “Όλοι οι συνάδελφοι στο Avenue συμφωνούν 100% με αυτή την απόφαση. Την ίδια στιγμή βέβαια, το γεγονός ότι λίγο πριν τη συνέλευση καταφέραμε και πληρωθήκαμε όλα μας τα δεδουλευμένα κι αυτό που ακούγεται, ότι η όλη διαδικασία θα πάρει χρόνο, έχει επηρεάσει τους συναδέλφους. Ακούγεται το 'κάτσε να δούμε τί θα μας φέρει ο νέος εργοδότης και βλέπουμε'. Χρειάζεται όμως να επιμείνουμε αγωνιστικά. Ξεκινάμε δίνοντας το παρών στο δικαστήριο, προκειμένου να βάλουμε τη σφραγίδα των εργαζομένων στη νέα συμφωνία. Ειδικά βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, με τις περικοπές, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούμε”, συνέχισε.  
 
“Κάναμε συνέλευση στη Νέα Ιωνία την Τετάρτη” τόνισε η Αγάπη. “Δεν αποφασίστηκε κάποια στάση εργασίας ή νέα απεργία, με τη λογική ότι 'είναι νωρίς'. Επειδή υποτίθεται ότι η συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη θα είναι μια αργή διαδικασία και λέγεται ότι ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει από την καινούργια χρονιά. Βέβαια όλοι συμφωνούν ότι με την παραμικρή αφορμή – κάποια απόλυση, κάποια μείωση κλπ – θα αντιδράσουμε. Η δική μου άποψη όπως κι άλλων συναδέλφων από την επιτροπή αγώνα είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε. Χρειάζεται οπωσδήποτε να είμαστε όλοι μαζί, αλλά η αναμονή είναι λάθος. Στο δικαστήριο πρέπει να είμαστε σίγουρα, παρά τις δυσκολίες που βάζει το ότι δεν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση. 
 
Κι από κει και πέρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε επίθεση. Έχουμε σαν όπλο τις επιτροπές αγώνα. Τις κρατάμε όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις. Από κει ενημερωνόμαστε, από κει παίρνουμε δύναμη, έτσι έχουμε συλλογικότητα κι ενότητα.
 
Δεν είναι ο καθένας μόνος του. Η ύπαρξη της επιτροπής βοηθάει.  Διώχνει το φόβο. Είναι θετικό ότι ακόμα και τα παιδιά από το Σκλαβενίτη που ήρθαν στη συνέλευση των επιτροπών την περασμένη Κυριακή μας έλεγαν ότι θέλουν να κάνουν κι αυτοί επιτροπές ακολουθώντας το παράδειγμά μας. Θα πρέπει σε όλα τα καταστήματα να φτιαχτούν επιτροπές αγώνα γιατί οι εξελίξεις θα είναι πολλές. Ό,τι κι αν λένε η λεγόμενη 'εξυγίανση' θα φέρει απολύσεις και μειώσεις. Και τα καταστήματα δεν πρόκειται να τα κρατήσουν όλα. Μπορεί όλα αυτά να τα κάνουν αργά, στα βουβά και με τρόπο για να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Γι' αυτό δεν χωράει εφησυχασμός οι επιτροπές αγώνα πρέπει να συνεχίσουν και να απλωθούν”.