Εργατικό κίνημα
Η μάχη στα ΜΜΕ

Κανάλι 9

Την περασμένη βδομάδα κάναμε γενική συνέλευση γιατί υπάρχει κόσμος που είναι απλήρωτος από έναν έως πέντε μήνες. Αποφασίσαμε να κινηθούμε κλιμακωτά. Σε πρώτη φάση θα ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του καναλιού, θα ενημερωθούν οι μέτοχοι, θα κοινοποιηθεί το πρόβλημα στα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα κι αν μέχρι το τέλος της βδομάδας δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, ξεκινάμε επίσχεση εργασίας. Πρόκειται για το Κανάλι 9. Το κανάλι ανήκει στην κόρη του Κοντομηνά. 

Φυσικά είναι ανοιχτή η μάχη για τις δουλειές των χιλιάδων συναδέλφων στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που απειλούνται με κλείσιμο. Ο Κατρούγκαλος υπόσχεται επιδοτήσεις για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από τα νέα κανάλια, αλλά ταυτόχρονα χάνεται η συλλογική σύμβαση που λειτουργούσε σαν “μαξιλάρι” για να μην κατρακυλήσει ο μισθός στα 480 ευρώ. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να παλέψουμε απεργιακά για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα στήσουμε έναν αγώνα – ουρά των καναλαρχών. Οι καναλάρχες ήδη προ κρίσης, έκοβαν συνεχώς θέσεις εργασίας, καταργούσαν ειδικότητες κλπ. Δεν μπορούν τώρα να μιλάνε στο όνομά μας.

Η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει για πλαφόν 400 εργαζομένων ανά κανάλι, αλλά αν αυτές δεν είναι συγκεκριμένες οργανικές θέσεις είναι κενό γράμμα. Είναι σωστή η άποψη που λέει να προσληφθούν από την ΕΡΤ όσοι, από τα ιδιωτικά κανάλια, βρίσκονται υπό απόλυση. Η ΕΡΤ έχει ανάγκες. Ήδη έκανε έναν διαγωνισμό προκειμένου να πάρει κάποιους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – εδώ ανοίγει και το ζήτημα γιατί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κι όχι μόνιμους, από τη στιγμή που εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Σε σύσκεψη της ομάδας εργαζόμενων στα ΜΜΕ, της Εργατικής Αλληλεγγύης,  που κάναμε την Κυριακή 2/10, αποφασίσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Στο ΜΕGA και στον Alpha για το ζήτημα του κλεισίματος και των επικείμενων απολύσεων, στο ΔΟΛ για τα ζητήματα της απληρωσιάς, στην ΕΡΤ για το σταμάτημα της προβολής των νεοναζί.

Χρήστος Κουγιτέας, τεχνικός Κανάλι 9

 

Μακεδονία

Δύο 24ωρες απεργίες προκήρυξε η ΕΣΗΕΜΘ, η ένωση συντακτών της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 2/10 και την Παρασκευή 7/10, στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. Τη μεν πρώτη για να μην βγει το δευτεριάτικο φύλλο της «Θεσσαλονίκης», τη δεύτερη για να μην κυκλοφορήσουν τα φύλλα του Σαββάτου και της Κυριακής της «Μακεδονίας». 

“Μετά από μήνες κοροϊδίας της εργοδοσίας της εφημερίδας «Μακεδονία» που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, έχοντας φθάσει τις οφειλές σε πάνω από 9 μισθούς (και σε λίγες μέρες 10), η ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά τις ανάλογες εργασιακές συνελεύσεις που προηγήθηκαν και αποτύπωσαν το κλίμα: Έως εδώ!” αναφέρουν σχετικά οι αγωνιστές κι οι αγωνίστριες του Ασύνταχτου Τύπου στη Θεσσαλονίκη.