Εργατικό κίνημα
OΛΜΕ: Στάση εργασίας ενάντια στη συρρίκνωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση την Τετάρτη 5/10 στη 1.30μμ στο υπουργείο Παιδείας προχωρά η ΟΛΜΕ ενάντια στη συρρίκνωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΕΠΑΛ και το κλείσιμο των Ολιγομελών Τμημάτων. Οι στάσεις έχουν οριστεί από τις 11πμ έως τις 2μμ και από τις 2μμ έως τις 5μμ. 

Επίσης, ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ για συντονισμό με τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές με στόχο να γίνουν απογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 13/10 σε όλες τις μεγάλες πόλεις. 

Αυτές οι δύο ήταν οι αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε την 1η Οκτώβρη. Δεν κατορθώθηκε να αποφασιστεί άλλη απεργιακή κινητοποίηση. Η πρόταση των Παρεμβάσεων για 24ωρη στις αρχές Οκτώβρη και στη συνέχεια κλιμάκωση με γύρο Γενικών Συνελεύσεων μαζί με κάλεσμα για Γενική Απεργία συγκέντρωσε τη στήριξη περίπου 22 ΕΛΜΕ, ενώ η συνθετική πρόταση που μιλούσε μόνο για την 24ωρη απεργία στηρίχτηκε από 25 ΕΛΜΕ. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε ήδη από τις Γενικές Συνελεύσεις. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν είχε καταλήξει σε εισήγηση, η ΔΑΚΕ δεν είχε πρόταση για κινητοποίηση, ενώ ακόμα και κομμάτια της αριστεράς δεν είχαν συγκεκριμένη αγωνιστική-απεργιακή πρόταση. 

Για τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις ενδεικτική ήταν η εισήγηση της προέδρου της ΟΛΜΕ, Ελ. Ζωγραφάκη (μέλος των ΣΥΝΕΚ) στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων όπου δεν έβαλε καμιά πρόταση παρά μόνο έκανε αναφορά σε μελλοντική απεργία της ΑΔΕΔΥ. 

Το ΠΑΜΕ στην προκήρυξη που μοίραζε στις ΓΣ μιλούσε γενικά για αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στήριξη κινητοποιήσεων (όπως η διαδήλωση για τις ΣΣΕ στις 17/10), αλλά δεν πρότεινε άμεση απεργιακή κινητοποίηση για τους καθηγητές. Εκτιμούσε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα δράσεις όπως παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ως προετοιμασία «του επόμενου απεργιακού βήματος μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων και προαπαιτούμενων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα». 

Παρόλα αυτά στη Συνέλευση των Προέδρων υπήρχαν αντιπρόσωποι ΕΛΜΕ που τόνισαν ξεκάθαρα ότι χρειάζεται απεργιακή κινητοποίηση άμεσα. Ο Μπάμπης Κόκλας από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας μετέφερε την απόφαση της συνέλευσής τους που τόνιζε ότι η ΟΛΜΕ έπρεπε να πάρει απόφαση για 24ωρη κινητοποίηση αρχές Οκτώβρη με την «προοπτική κλιμάκωσης το αμέσως επόμενο διάστημα». Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Σάμου ανέφερε ότι «χρειάζεται απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη». Το ίδιο τόνισε και η Αγγελική Ψαράκη από την ΕΛΜΕ Χανίων. Ο εκπρόσωπος της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση λέγοντας πως χρειάζεται 24ωρη απεργία «εντός του Οκτώβρη». 

Η τακτική της αναμονής είναι καταστροφική. Όχι μόνο είναι λάθος λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, αλλά επίσης δεν ετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς για τις μελλοντικές επιθέσεις της κυβέρνησης, στις οποίες όλοι αναφέρονται. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πρέπει να μπουν μπροστά για να διεκδικήσουν δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και τώρα.