Εργατικό κίνημα
Να σώσουμε το ΕΣΥ από τα Μνημόνια: Όλοι στο πλευρό των απεργών στα Νοσοκομεία

Στιμιότυπο από το καραβάνι της Υγείας στη Θεσσαλονίκη 9 Σεπτέμβρη

Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ξεσηκώνονται απεργιακά για μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης και μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που εργάζεται στη δημόσια Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καλέσει 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, ενώ για την Αττική μαζί με την ΟΕΝΓΕ έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (7-11πμ). Η πορεία που έχει ονομαστεί Καραβάνι της Υγείας θα ξεκινήσει στις 7πμ από το ΕΚΑΒ, θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπου θα ενισχύεται από τις προσυγκεντρώσεις των νοσοκομείων που θα βρίσκει στο πέρασμά της και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Διαβάστε στις διπλανές στήλες για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης σε κάθε νοσοκομείο. 

Οι υγειονομικοί απεργούν αφού οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν φέρει τα δημόσια νοσοκομεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα σωματεία υπολογίζουν ότι αυτή τη στιγμή τα κενά είναι 30.000. Το καλοκαίρι αποκάλυψε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία αφού έγιναν συγχωνεύσεις τμημάτων για να μπορέσουν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι. Οι καταγγελίες για την εντατικοποίηση της δουλειάς σε βαθμό εξάντλησης του προσωπικού είναι ολοένα και περισσότερες. Το αίτημα για μαζικές προσλήψεις είναι πέρα για πέρα δίκαιο και αναγκαίο για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία. 

Πλάι στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις, οι εργαζόμενοι τοποθετούν το ζήτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Απαιτούν να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι και οι φύλακες,  δηλαδή τα πιο χτυπημένα κομμάτια μέσα στη δημόσια υγεία. Δείτε πιο κάτω για την κινητοποίηση της Τετάρτης 28/9 στο υπουργείο Υγείας. 

Εκτός από το προσωπικό, τρομακτικές ελλείψεις παρουσιάζει η υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι απουσιάζουν από γάντια και προστατευτικά υλικά μέχρι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Η αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. 

Έξω οι εργολάβοι

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία συγκρούονται επίσης με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων της υγείας. Απαιτούν να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η εναντίωση στο νοσοκομείο Θήρας. Το νοσοκομείο, για το οποίο «περηφανεύεται» η κυβέρνηση, λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό. Ταυτόχρονα, αποδυναμώθηκαν άλλα νοσοκομεία, όπως το Αττικό για να μετατεθούν εκεί εργαζόμενοι έτσι ώστε ο Τσίπρας να κάνει τα εγκαίνιά του μέσα στον Ιούλη που μας πέρασε.   

Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Οκτώβρη είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος από το κίνημα των υγειονομικών. Το καυτό κινηματικό Φθινόπωρο που διανύουμε ξεκίνησε με το Καραβάνι της Υγείας στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με την πορεία που ξεσήκωσε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και έβαλε την πίεση στις ηγεσίες των Ομοσπονδιών να επαναλάβουν αυτή την πετυχημένη κινητοποίηση την Πέμπτη 6/10 και στην Αθήνα. 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ξεκίνησαν στις 9/9 και ακολούθησαν οι δάσκαλοι με την 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και τις άλλες ΔΕΚΟ με τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ που παλεύουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. 

Παρά την προσπάθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να ρίξει τους τόνους σε όλα τα σημεία, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αποδεικνύουν ότι η οργάνωση από τα κάτω φέρνει αποτελέσματα. Αναγκάζει τις ηγεσίες των σωματείων και των ομοσπονδιών να κινηθούν. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου εργατικού μετώπου ενάντια σε  όλες τις επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση παρέα με το κουαρτέτο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ξήλωμα παλιών και νέων Μνημονίων. 

Η επιτυχία της απεργίας και της πορείας του Καραβανιού της Υγείας στις 6 Οκτώβρη είναι κρίσιμη για τη συνέχεια. Η αντικαπιταλιστική αριστερά που πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της κινητοποίησης προτείνει κλιμάκωση με νέα 48ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζόμενων.      


Καραβάνι της Υγείας

Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα, μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού και των ελαστικά εργαζόμενων, λεφτά για την υγεία και όχι για τις τράπεζες. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους διοικητές, την «τρόικα» μέσα στα νοσοκομεία. Δεν θα μπούμε στη μεμψίμοιρη λογική του υπουργείου για αναμονή και προσαρμογή στους περιορισμούς που έχει θέσει η Τρόικα. Αυτοί ετοιμάζουν τη δεύτερη αξιολόγηση με νέες περικοπές στους μισθούς και επίθεση στα συνδικάτα. 

Εμείς ετοιμάζουμε την μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Οκτώβρη που θα δώσει τον τόνο για τη συνέχεια. Το Καραβάνι της Υγείας θα ξεκινήσει από το ΕΚΑΒ στις 7πμ. Μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ θα ξεκινήσουν οι προσυγκεντρώσεις από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα βόρεια της Αθήνας, όπως είναι το Γεννηματάς και το Παίδων Πεντέλης. Μαζί θα είναι και οι αντιπροσωπείες των εργαζόμενων που θα έχουν έρθει από την περιφέρεια: από τη Θεσσαλονίκη και αλλού. Πάνω στη Μεσογείων η πορεία θα ενωθεί με τους εργαζόμενους από το Σωτηρία, τον Ερυθρό και τα Νοσοκομεία Παίδων (Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία). 

Περιφρούρηση

Στην συνέχεια θα γίνει στάση στις 8.30πμ στον κόμβο Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Εκεί θα ενωθούμε με την πορεία οι εργαζόμενοι από τον Άγιο Σάββα και το Ελπίς. Θα είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρωί στις πύλες των νοσοκομείων μας για να περιφρουρήσουμε την κινητοποίηση μας και να συμμετέχουμε οργανωμένα στην πορεία. Σε αυτό το σημείο θα ενωθούν με την πορεία και οι εργαζόμενοι από το Λαϊκό. 

H επόμενη στάση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη στις 9.30πμ. Εκεί θα ενωθούν με την πορεία οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που βρίσκονται κοντά στην πλατεία (Ιπποκράτειο, Αρεταίειο κτλ), οι εργαζόμενοι από το Αττικό και όσοι από την περιφέρεια δεν θα είναι στο πρωινό ραντεβού. 

Στη συνέχεια θα σταματήσουμε επί της Βασιλίσσης Σοφίας για να ενωθούμε με τους εργαζόμενους από τον Ευαγγελισμό, ενώ στην Πανεπιστημίου θα μπουν στην πορεία οι εργαζόμενοι από το Οφθαλμιατρείο. Όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους προς το υπουργείο Υγείας. 

Οργανώνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, είναι κρίσιμη η επιτυχία της για τη συνέχεια. Μπορούμε και πρέπει να κλιμακώσουμε. Διεκδικούμε από τις ηγεσίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουμε με νέα 48ωρη απεργία. 

Κώστας Καταραχιάς, γιατρός, πρόεδρος του
σωματείου εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα

 


 

Πανελλαδικός ξεσηκωμός

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε όλα τα νοσοκομεία για μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στο Καραβάνι της Υγείας στις 6 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο Γεννηματάς θα συμμετέχουν από την αρχή της πορείας στις 7πμ στο ΕΚΑΒ. 

Ο Κώστας Κωσταρέλος, τεχνολόγος ακτινολόγος στο νοσοκομείο μας είπε: «Κάναμε ανοιχτή συνάντηση της απεργιακής επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήσαμε για την πρωτοβουλία στις 6 Οκτώβρη. Κάναμε μοίρασμα με ανακοινώσεις στην πύλη του νοσοκομείου όπου ενημερώναμε τόσο τους συναδέλφους, όσο και τον κόσμο που ερχόταν στο νοσοκομείο. Έχουμε αξιοποιήσει τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα που έχουν βγει για την απεργία. Όπως όλα τα νοσοκομεία και το δικό μας είναι υποστελεχωμένο. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι παράνομη αφού διαθέτουμε λιγότερο προσωπικό από ό, τι προβλέπει ο εργασιακός κώδικας. Εμείς παρόλα αυτά αγωνιζόμαστε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον κόσμο που έρχεται στο νοσοκομείο». 

Ο Πάνος Λιαπόπουλος, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο Παίδων Πεντέλης μας δήλωσε: «Έχουμε πάρει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 6 Οκτώβρη. Έχουμε επεκτείνει τη στάση εργασίας που έχουν καλέσει οι Ομοσπονδίες με απόφαση του ΔΣ, ουσιαστικά θα κάνουμε 24ωρη απεργία. Τα νοσοκομεία είναι σε αναβρασμό. Η εντατικοποίηση δεν πάει άλλο. Υπάρχει ανάγκη για μαζικές προσλήψεις και για αύξηση της χρηματοδότησης. Έχουμε κάνει περιοδεία μέσα στο νοσοκομείο και έχουμε κολλήσει την αφίσα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και της ΠΟΕΔΗΝ. Προσανατολιζόμαστε να συμμετέχουμε από την αρχή της πορείας, από το ΕΚΑΒ στις 7 το πρωί, αφού είμαστε νοσοκομείο που βρίσκεται στα βόρεια προάστια».    

Η Κατερίνα Αβραμίδου μας μίλησε για τις προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη: «Η ΠΟΕΔΗΝ μετά από αίτημα των εργαζόμενων βάζει λεωφορείο που θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Οκτώβρη από το Γεννηματά. Μέχρι την Παρασκευή 30 του Σεπτέμβρη είχαν δηλώσει συμμετοχή 25 άτομα, σίγουρα θα αυξηθεί και άλλο. Θέλω όμως να δηλώσω ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να συμμετέχει κανείς στην κινητοποίηση. Όχι επειδή ο κόσμος δεν θέλει, αλλά λόγω των συνθηκών που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Από τη μία υπάρχει η εντατικοποίηση της δουλειάς σε βαθμό εξάντλησης. Όλο το προσωπικό είναι κουρασμένο από τις απανωτές βάρδιες. Από την άλλη υπάρχει ο αποδεκατισμός του προσωπικού. Το προσωπικό ίσα που φτάνει να καλύψει το προσωπικό ασφαλείας. Παρόλα αυτά, το παλεύουμε να οργανώσουμε την κινητοποίηση. Στις 30/9 κάναμε ανοιχτή σύσκεψη μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, στην Κιβωτό, για να οργανώσουμε το κατέβασμα. Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έχει μπει μπροστά να οργανώσει την κινητοποίηση, υποτιμά την πανελλαδική απεργία». 

Και οι φοιτητές

Στη μάχη της 6 Οκτώβρη έχουν μπει και οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών. Η Λουίζα Γκίκα, φοιτήτρια της Ιατρικής Ιωαννίνων μας είπε λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευσή στη σχολή της την Τρίτη 4/10: «Καλούμε τη συνέλευση για να στηρίξουμε την κινητοποίηση του Καραβανιού της Υγείας. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων για δωρεάν δημόσια υγεία, για να’ ναι ανοιχτά τα νοσοκομεία για τους φτωχούς, τους ανασφάλιστους και τους πρόσφυγες. Θα συμμετέχουμε στην αποστολή των σωματείων από την πόλη μας. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε τρεις εξορμήσεις στα νοσοκομεία της Δουρούτη και του Χατζηκώστα για να δείξουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους. Την Παρασκευή 30/9 έγινε κινητοποίηση στο Χατζηκώστα από το Σύλλογο των εργαζόμενων αφού τους επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας, Ξάνθος. Απαράδεκτη ήταν η στάση του διοικητή που πρότεινε να μειωθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα για να έχει χρηματοδότηση το νοσοκομείο εδώ. Δεν είναι αυτή η λύση».     

Από την Ιατρική Πάτρας μας μίλησε ο Νεκτάριος Χάινταρ. «Έχουμε κυκλοφορήσει προκήρυξη από το σχήμα της ΕΑΑΚ που καλεί σε  συμμετοχή στην κινητοποίηση και θα ενημερώσουμε με εξορμήσεις όλους τους φοιτητές. Η Υγεία μας αφορά όλους και εμάς ως φοιτητές Ιατρικής ακόμα παραπάνω αφού αυτό θα είναι το εργασιακό μας μέλλον. Είναι ευκαιρία να μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα των νοσοκομείων μέσα στις σχολές μας. Θα είμαστε στο πούλμαν που θα ξεκινήσει από το νοσοκομείο στο Ρίο την Πέμπτη στις 6πμ». 

 


 

Μόνιμη δουλειά για όλους

Σε κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά προχώρησαν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία με τη στήριξη των πρωτοβάθμιων σωματείων την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Υγείας. 

Καθαρίστριες, φύλακες (σεκιούριτι) και τραπεζοκόμοι με την στήριξη των σωματείων του Άγιου Σάββα, του Αττικού, του Ευαγγελισμού και του ΚΑΤ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο και ανέδειξαν τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων. 

Έγιναν ομιλίες από τη μεριά των μελών των ΔΣ των σωματείων και από τους ίδιους τους εργολαβικούς. Όλες οι τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, την ελαστική εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα πχ άδειες λόγω αρρώστιας ή εγκυμοσύνης, την εντατικοποίηση. 

Αντιπροσωπεία της διαδήλωσης συναντήθηκε με τον Π. Πολάκη, αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Ο Πολάκης επανέλαβε τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ ότι θα γίνουν δέκα χιλιάδες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Μάλιστα, επιχείρησε να συγκεκριμενοποιήσει τις υποσχέσεις έως το 2019. Ανέφερε ότι θα γίνουν από δύο χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων γιατρών το χρόνο μέχρι τότε, ενώ θα προσληφθούν και 1200 νοσηλευτές. Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξήγησαν ότι αυτά έχουν ακουστεί πολλές φορές αλλά τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Όσον αφορά τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ο Πολάκης ανέφερε ότι ναι μεν οι εργολάβοι θα φύγουν, αλλά οι «καθαρίστριες θα υπογράφουν διετή σύμβαση». Εξήγησε ότι αν μείνουν παραπάνω στην ίδια θέση, αυτό θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, πράγμα που αντίκειται στις μνημονιακές συμφωνίες.

Με απλά λόγια, ανακοίνωσε ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι θα ανακυκλώνονται κάθε δύο χρόνια. Τα σωματεία τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους μέχρι τη δικαίωσή τους και θα οργανώσουν νέες κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό την απεργία στις 6 Οκτώβρη.

 


 

Νέο τεύχος Νυστέρι

 Νυστέρι Νο34«Να κλιμακώσουμε απεργιακά μέχρι τη νίκη» καλεί το εξώφυλλο του νέου τεύχους του «Νυστεριού» που κυκλοφόρησε εν όψει της απεργίας στις 6 Οκτώβρη. Στο νέο τεύχος υπάρχουν ανταποκρίσεις για την κατάσταση των νοσοκομείων και προτάσεις για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός στο Γεννηματά εξηγεί πως έφτασε να καλεστεί η απεργία στις 6/10 μετά την επιτυχία του Καραβανιού της Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται ακόμα στις δυνατότητες του κινήματος απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι με την πλάτη στον τοίχο και θυμίζει ότι το «ΕΣΥ φτιάχτηκε κάτω από την πίεση ενός ορμητικού κινήματος που γκρέμισε τη Χούντα και καθόρισε την Μεταπολίτευση». Για τη συνέχεια τονίζει πως «διεκδικούμε από τις Ομοσπονδίες της υγείας απεργιακή συνέχεια και κλιμάκωση με νέα 48ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία». 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός στον Άγιο Σάββα γράφει για τις μάχες που είναι μπροστά: τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και το ειδικό μισθολόγιο. Εξηγεί ακόμα πως λειτουργεί η ΑΕΜΥ Α.Ε., ο φορέας λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας, του πρώτου ιδιωτικού νοσοκομείου μέσα στο ΕΣΥ. Τέλος, τονίζει πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα «μόνο με απεργιακή πίεση». Η Μαρία Αλιφιέρη, τεχνολόγος από το Αγλαΐα Κυριακού καταγγέλλει ότι το Ακτινολογικό του νοσοκομείου είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο «λόγω των τραγικών ελλείψεων που υπάρχει σε προσωπικό». 

Η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γράφει για την ανάγκη προσλήψεων, ενώ ο Βασίλης Λευθεριώτης, ειδικευόμενος γιατρός μεταφέρει την εικόνα από τον Ερυθρό Σταυρό όπου θα συμμετέχουν «σύσσωμοι στο Καραβάνι της Υγείας». 

Από τον Άγιο Σάββα όπου οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν τις 493 γράφουν ο Κώστας Καταραχιάς και ο Ν.Κ. Εκτός από τις ελλείψεις καταγγέλλουν και τη «μη σωστή λειτουργία και συντήρηση» των μηχανημάτων αποστείρωσης που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ γράφει για τους επικουρικούς γιατρούς. Οι συμβάσεις τους πλέον δεν θα ανανεώνονται με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τη δημόσια υγεία. «Η μάχη για να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή εργαζόμενος είναι κομβική μάχη όλου του υγειονομικού κινήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Το οπισθόφυλλο του «Νυστεριού» καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διεθνή συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού που γίνεται στις 15-16 Οκτώβρη στο Ρουφ με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ.