Εργατικό κίνημα
24ωρη στην ιδιωτική υγεία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Ιδιωτικής Υγείας την Τρίτη 25 Απρίλη, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στην Ευρωκλινική και στο Εφετείο Αθηνών, την ώρα που εκδικαζόταν η υπόθεση της κλαδικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. 

O Kώστας Πολύδωρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων μας είπε: «Οργανώσαμε συγκέντρωση στην Ευρωκλινική όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Ιατρικό Αθηνών, το Ερρικός Ντυνάν, τη Βιοϊατρική και αλλού. Οργανώσαμε εκεί τη συγκέντρωση γιατί εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για τις απολύσεις δύο συνδικαλιστών μελών του επιχειρησιακού σωματείου. Εκτός από τη συγκέντρωση, κάναμε και εξόρμηση καλώντας στην Πρωτομαγιά. 

Στη συνέχεια συμμετείχαμε στη συγκέντρωση στο Εφετείο όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της κλαδικής σύμβασής μας. Εκεί συμμετείχαν εργαζόμενοι και από άλλους Ομίλους: το Ιασώ, το Υγεία, το Ιατρικό, το κλαδικό σωματείο του Βόλου. 

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχε η πρωτοβουλία εργαζομένων από το Νέον Αθήναιον. Η διοίκηση του κλινικαρχη Χριστοφορίδη έβαλε λουκέτο και τους έσπρωξε στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το αίτημα για κρατικοποίηση των κλινικών που κλείνουν χωρίς αποζημίωση και κάτω απο εργατικό έλεγχο.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πριν από την απεργία κάναμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς τόσο για τη σημερινή κινητοποίηση όσο και για την απεργία της Πρωτομαγιάς: στα Ιατρικά στο Μαρούσι και στο Περιστέρι, στη Euromedica επίσης στο Περιστέρι. Συνεχίζουμε δυνατά μετά την σημερινή απεργία, να συμμετέχουμε μαζικά στην Πρωτομαγιά και να πιέσουμε τα συνδικάτα για Πανεργατική Απεργία ενάντια στη Συμφωνία της Μάλτας και τα νέα αντεργατικά μέτρα».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών σε ανακοίνωσή του συνοψίζει τα αιτήματα των εργαζόμενων, ενώ καλεί τα μέλη του σε αγώνα κατά του τέταρτου Μνημονίου: «Διεκδικούµε υπογραφή κλαδικής σύµβασης µε: Αύξηση 15% στο Βασικό Μισθό από την σύµβαση του 2014. Κατάργηση µισθολογικού διαχωρισµού νέων και παλιών εργαζοµένων. Επαναφορά των ειδικών αδειών και ωραρίων όπου καταργήθηκαν. Παλεύουµε για επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συµβάσεων».