Εργατικό κίνημα
Το καραβάνι του ΕΣΥ στα Γιάννενα

Από το “Καραβάνι της Υγείας” στη Λάρισα την 1η Φλεβάρη

Στις 10πμ από το Γιαννιώτικο Σαλόνι θα ξεκινήσει η πορεία του «Καραβανιού της Υγείας» την Τετάρτη 26 Απρίλη στα Γιάννενα. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις Προνοιακές Μονάδες των Ιωαννίνων. 

Για τα σωματεία-μέλη της 6ης ΥΠΕ (Νοσοκομεία Πάτρας, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Άρτας κ.ά.) έχει κηρύξει 8ωρη στάση εργασίας, ενώ καλύπτει όσα σωματεία αποφασίσουν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Στο Καραβάνι καλεί και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει στάση εργασίας 10πμ με 3μμ για όλο το δημόσιο στα Γιάννενα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η πορεία θα περάσει από το κέντρο της πόλης, θα φτάσει στη λίμνη, θα επιβιβαστεί σε καραβάκια και θα καταλήξει στο νησάκι Ιωαννίνων, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). 

H Γιούλη Καραγιαννάκου μας έδωσε την εικόνα από τις εξορμήσεις που οργάνωσε η Εργατική Αλληλεγγύη στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καθώς και από τη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην πόλη την Παρασκευή 21 Απρίλη: «Το κλίμα και στα δύο νοσοκομεία είναι θετικό για την κινητοποίηση, ειδικά στο νοσοκομείο της Δουρούτη από όπου αναμένεται να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Αυτό που κυριαρχεί είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν συνεχώς με προσωπικό ασφαλείας. Αυτά μας έλεγαν οι εργαζόμενοι στην παρέμβαση που κάναμε τη Δευτέρα 24/4. Την Παρασκευή είχε γίνει η σύσκεψη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ σε αίθουσα της Περιφέρειας με τη συμμετοχή εργαζόμενων από τα σχολεία, το υπουργείο Πολιτισμού, το ΙΚΑ, την ΕΙΝΙ. Στις τοποθετήσεις που έγιναν όλοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν το Καραβάνι, ενώ υπάρχει και στάση εργασίας». 

Προετοιμασία 

Λεωφορείο για τη διαδήλωση θα ξεκινήσει και από την Πάτρα, στις 6.30πμ από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο. Ο Μιχάλης Ψάρρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο και μέλος της Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας-Νυστέρι μας είπε για τις προετοιμασίες: «Όλες τις τελευταίες μέρες έχουμε κάνει παρεμβάσεις τόσο στο δικό μας νοσοκομείο όσο και στον Άγιο Ανδρέα για να υπάρχει μαζική συμμετοχή στο Καραβάνι στα Γιάννενα, αλλά και στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς που ακολουθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι 30 με 35 συνάδελφοι θα ανέβουν για τη διαδήλωση στα Γιάννενα. Το νοσοκομείο μας όπως και κάθε άλλη μονάδα στο χώρο της Υγείας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα με πιο βασικό το ζήτημα του προσωπικού. Θέλουμε μόνιμο προσωπικό κι όχι εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας». 

Η ΕΑΠ-Νυστέρι έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση που έχει μοιραστεί στους χώρους των νοσοκομείων, τονίζει ότι χρειάζεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ακολουθούν ενάντια στο νέο μνημόνιο και ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία πρέπει να παλέψουν για «Σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλο τον λαό, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, χρηματοδοτούμενο από κράτος και εργοδότες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που μας οδηγούν στην δουλειά μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Άμεση καταβολή των δεκάδων χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και Κ.Α».     

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, το οποίο επίσης έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση-κάλεσμα για το Καραβάνι.