Εργατικό κίνημα
Δυναμικό απεργιακό κύμα των εργαζόμενων στους Δήμους

Πέμπτη 22/6, χιλιάδες απεργοί των δήμων στο κέντρο της Αθήνας

Η απεργοσπασία των Δημάρχων δεν περνάει

“Ο Δήμος της Αθήνας και η ΚΕΔΕ να στηρίξουν τους συμβασιούχους χωρίς 'ναι μεν αλλά”, λέει σε δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” και αντιπρόσωπος στη συνέλευση της ΠΕΔΑ. “Δεν είναι ώρα για πιέσεις στους απεργούς για συμβιβασμούς και παραίτηση από το όπλο της απεργίας με το σταμάτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στο όνομα του ρεαλισμού, του τουρισμού και της υποκριτικής επίκλησης του κινδύνου της δημόσιας Υγείας”. 
 
Η δήλωση αυτή ήρθε σε μια στιγμή που η υποκρισία αρκετών πρωτοκλασάτων δημάρχων έχει φτάσει στο ζενίθ, δήθεν νοιαζόμενοι για την καθαριότητα των δήμων τους, προσπαθώντας στην ουσία να σπάσουν την απεργία.
 
Κορυφή του παγόβουνου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης, ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό για τη μίσθωση ιδιωτικής εταιρίας που θα μαζέψει τα σκουπίδια για τρεις ημέρες. Προσωρινή (;) ιδιωτικοποίηση χάριν απεργοσπασίας δηλαδή.
 
Σε παρόμοιο μήκος κύμματος ο, προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ και γ.γ της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Ν.Ιωνίας Γκότσης που το πρωί της Τρίτης επισκέφτηκε το κατειλημμένο αμαξοστάσιο του δήμου και εκβίασε ανοιχτά τους αγωνιζόμενους εργάτες ότι “αν δεν βγουν σκουπιδιάρικα θα μας βρείτε απέναντι”, υπερασπιζόμενος μάλιστα την απεργοσπασία με το γνωστό “όσοι θέλουν να απεργήσουν. Οι υπόλοιποι να δουλέψουν”.
 
Στη Χίο η προσπάθεια απεργοσπασίας είχε τη συνοδεία των ΜΑΤ κι επικεφαλής τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο καθαριότητας.
Από τα Χανιά η ανταπόκριση του Ειρηναίου Μαράκη καταγγέλει απόπειρες τρομοκράτησης των απεργών. “Υπήρξαν δήμαρχοι που απείλησαν με απόλυση απεργούς-εργαζόμενους (όπως έκανε για παράδειγμα ο Θόδωρος Σταθάκης, δήμαρχος Κισάμου)”.
 
“Η υποκρισία τους περισσεύει, κανένας εισαγγελέας δεν κινήθηκε όταν για μήνες τα σκουπίδια έπνιγαν τον Πύργο ή την Τρίπολη πριν δυο χρόνια με ευθύνη των δημοτικών αρχών, τώρα μέσα σε μια βδομάδα αγώνα των εργαζομένων, όλοι οι μηχανισμοί των αφεντικών κινούνται για να σπάσουν την απεργία και την περιφρουρησή της” δηλώνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στο δίκτυο “Σκουπιδιάρα”. “Ότι και αν κάνουν και να λένε όλοι οι Μπουτάρηδες της γης, κανείς τους δεν έχει εύκολα, έτοιμο, τέτοιο μηχανισμό, που να μπορεί, αλλά και να ξέρει να μαζέψει το σκουπίδι άμεσα και αποτελεσματικά. Καμιά παραχώρηση. Καμιά υποχώρηση από την απεργία. Δεν είναι ο αγώνας μας σε απομόνωση, αυτοί είναι στα στενά. Ό,τι και να κάνουν κυβέρνηση, ΜΜΕ και δημάρχοι ξέρουν καλά ότι αν κρατήσουμε αποφασιστικά σκληρή περιφρούρηση της απεργίας και της κατάληψης, δεν μπορούν να τα βάλουν με αυτόν τον αγώνα... Να οργανώσουμε απεργιακές επιτροπές σε καθε δήμο.
 
Με αυτό τον προσανατολισμό χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάθε δήμο στην δημιουργία απεργιακών επιτροπών για να οργανωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά και τα δύο και η περιφρούρηση της απεργίας και των καταλήψεων, αλλά και το άνοιγμα της συμπαράστασης σε κάθε συνδικάτο και γειτονιά”. 

Συμπαράσταση σημαίνει δύναμη

Τη συμπαράστασή τους έχουν ήδη εκφράσει μια σειρά μεγάλες ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων. Οι δάσκαλοι στο συνέδριο της ομοσπονδίας τους, της ΔΟΕ, έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης. 

Αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Α.Νταλακογιώργο επισκέφτηκε στις 22/6 το αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά και συνάντησε τους απεργούς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ναυτεργατών στον δίκαιο αγώνα τους. Σε ψήφισμά της η ΠΕΝΕΝ απευθύνει "αγωνιστικό κάλεσμα σε όλα τα εργατικά Σωματεία του Πειραιά και ευρύτερα στους κοινωνικούς φορείς της πόλης να συνταχθούν και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τόσο στην καθαριότητα όσο και σε άλλες υπηρεσίες και δομές”.

“Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους απαιτεί εγρήγορση όλης της εργαζόμενης κοινωνίας και κοινές δράσεις και αγώνες σε κάθε γειτονιά κι εργατικό χώρο, για να αποτραπεί η επίθεση και διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας” αναφέρει η ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσαν τα σωματεία εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) της Αθήνας. 

Τη συμπαράστασή της εξέφρασε και η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά από εξόρμηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του δήμου Αγ.Παρασκευής στο Ραδιομέγαρο. Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών και κατά τη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το γειτονικό σε αυτούς αμαξοστάσιο του δήμου Παιανίας, επισκέφτηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ.

Ξεπερνά τα σύνορα

Η συμπαράσταση όμως ξεπερνάει τα σύνορα, όπως δείχνει το ψήφισμα που μας έστειλε ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, το Unison. “Το Unison και το παράρτημά του στο Σάλφορντ θα ήθελε να εκφράσει την αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση των απολύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας. Ως συνδικάτο που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες και οι θέσεις εργασίας μας δεν θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο από μια κρίση των τραπεζιτών. Σας συγχαίρουμε για τη δράση σας και προσφέρετε την υποστήριξή μας. Ελπίζουμε για τη νίκη στη μάχη σας! Μόνο μέσω της αλληλεγγύης των εργαζομένων μπορούμε να επιτύχουμε έναν καλύτερο κόσμο". 

Προκήρυξη για το άπλωμα της συμπαράστασης σε εργατικούς χώρους και γειτονιές εξέδωσε και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Μεταξύ άλλων τονίζει: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 4ο μνημόνιο που βάζει μπροστά έναν νέο γύρο περικοπών, αποδέχεται και συνεχίζει μαζί με τους δανειστές το εμπάργκο στις προσλήψεις, οδηγώντας έτσι σε υπονόμευση ολόκληρες υπηρεσίες και τομείς των Δήμων, με προοπτική πολλές από αυτές να τις παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ήδη διάφοροι δήμαρχοι έχουν αρχίσει να λένε για τις υπηρεσίες καθαριότητας... Τώρα είναι η στιγμή, όλοι μαζί, και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, των σχολείων και όλου του Δημοσίου, να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα για να σπάσει η μνημονιακή απαγόρευση των προσλήψεων. Να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για του Δήμους αλλά και για τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Για όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η κοινωνία. 

Η μάχη των εργαζόμενων στους ΟΤΑ είναι μαζί με τα καραβάνια Υγείας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία δύο κεντρικές μάχες που μπορούν να σπάσουν τα μνημόνια. Χρειάζονται την στήριξη όλων μας για ένα πλατύ μέτωπο που απαιτεί μαζικές προσλήψεις τώρα σε δήμους, νοσοκομεία, σχολεία. Και η κινητοποίηση στις 29 Ιούνη, είναι η ώρα να δείξουμε την δύναμη μας και την αλληλεγγύη μας, και να πετάξουμε στα σκουπίδια τις κινδυνολογίες για την Δημόσια Υγεία”. 

Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Η απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στους δήμους, Πέμπτη 22/6


Καλεί η ΑΔΕΔΥ

Παναττική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου για όλους τους χώρους του δημοσίου αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 29 Ιούνη, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμμετοχή στην πορεία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Καραϊσκάκη. 

Η απόφαση ήρθε κάτω από την πίεση του μεγάλου ξεσηκωμού των εργαζόμενων στους Δήμους που διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος και μετά τη συζήτηση που έγινε στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 22 Ιούνη.

Το τακτικό Γενικό Συμβούλιο ξεκίνησε τις διαδικασίες του το πρωί για να διακόψει μετά από λίγο, έτσι ώστε τα μέλη του να παραβρεθούν στην απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Μετά την επιστροφή από την διαδήλωση (με φανερές τις απουσίες των συνέδρων από τη μεριά της ΔΑΚΕ, κατά κύριο λόγο), άνοιξε η συζήτηση για το πώς η ΑΔΕΔΥ θα στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων στους Δήμους και πως θα συνεχιστεί η μάχη ενάντια στην «αξιολόγηση». 

Πρόταση για 24ωρη

H μοναδική παράταξη που πρότεινε η ΑΔΕΔΥ να καλέσει 24ωρη απεργία για όλο το δημόσιο ήταν οι Παρεμβάσεις. Από τη μεριά της παράταξης τοποθετήθηκε ο Κώστας Τουλγαρίδης που είπε ότι η κινητοποίηση των εργαζόμενων των Δήμων το ίδιο πρωί έδωσε δυνατό μήνυμα. Έδειξε ότι υπάρχουν χιλιάδες αγριεμένοι εργαζόμενοι που διεκδικούν τις δουλειές τους και ότι η μοναδική λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αφού οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν φέρνουν λύση. Πρότεινε η ΑΔΕΔΥ να κηρύξει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29 Ιούνη (ή το αργότερο 4 Ιούλη), να συντονίσει τους κλάδους, να καλέσει σύσκεψη Ομοσπονδιών του δημοσίου και να γίνουν τα αμαξοστάσια των Δήμων κέντρα αγώνα για όλη τη χώρα. 

Το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ τόνισαν ότι η ΑΔΕΔΥ πρέπει να στηρίξει τα αιτήματα των συμβασιούχων, και με απεργία. Δεν πρότειναν συγκεκριμένη ημερομηνία αφού ακόμα δεν είχε συνεδριάσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τη ίδια στάση κράτησε και η Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει μεγάλη δύναμη στους Δήμους. 

Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) όχι μόνο δεν πρότειναν συγκεκριμένη κινητοποίηση, αλλά μπήκαν στη συζήτηση πόσοι μπορούν να μείνουν από τους συμβασιούχους αφού «δεν μπορούν όλοι να ικανοποιηθούν». Η Α.Ε.Εκκι. (ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξε να μην τοποθετηθεί καθαρά για το θέμα, ενώ υποστήριξε ότι ο νόμος για την «αξιολόγηση» δεν συγκρίνεται με αυτόν του Μητσοτάκη. 

Τελικά, πέρασε η πρόταση του προεδρείου που ελέγχεται από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ που μιλούσε γενικά για στήριξη των κινητοποιήσεων. Κάτω όμως από τη συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στους Δήμους, έβγαλε τη στάση εργασίας για την 29η Ιούνη. Η επιτυχία και η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα βάλει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, έτσι ώστε να καλέσουν 24ωρη απεργία για όλο το δημόσιο.  

Νεκτάριος Δαργάκης