Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Καμιά απόλυση! Μόνιμες προσλήψεις!

Σε απεργία για όλους τους συμβασιούχους που εργάζονται στη δημόσια Υγεία μετατρέπεται η Δευτέρα 10 Δεκέμβρη. Μετά την απόφαση της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ για απεργία ενάντια στην απόλυση πάνω από 1.100 επικουρικών γιατρών και η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε συμμετοχή με στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ για όλο το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11.30πμ μπροστά στο Υπουργείο Υγείας.

“Ο Πολάκης θορυβημένος από την απεργία αλλά και τα τεράστια κενά που θα αφήσει πίσω της η απόλυση 1.100 γιατρών έτρεξε να δημοσιεύσει ΦΕΚ με το οποίο ένας επικουρικός μπορεί να ξανακάνει τα χαρτιά του πριν απολυθεί ώστε να είναι έτοιμος στη λίστα για νέα πρόσληψη αμέσως μετά τη λήξη της παλιάς του υπηρεσίας”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς, επικουρικός γιατρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα.

Σύσκεψη επικουρικών γιατρών κάλεσε η ΕΙΝΑΠ την Δευτέρα 3/12. “Η ΕΙΝΑΠ ξεκαθαρίζει πως βασικό αίτημα είναι να μην απολυθεί κανείς. Είναι μια καλή αρχή αλλά δεν είναι αρκετό. Από τη μεριά μας σαν παράταξη ΝΥΣΤΕΡΙ αλλά και εκπροσωπώντας το Συντονιστικό Νοσοκομείων ξεκαθαρίσαμε ότι μαζί με τη μάχη για να μην απολυθεί κανείς χρειάζεται να ανοίξουμε το ζήτημα των μονιμοποιήσεων. Μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίσαμε πως χρειάζεται να σηκώσουμε το αίτημα της κατάργησης του θεσμού των επικουρικών και της μονιμοποίησης όλων των 3.000 επικουρικών γιατρών που βρίσκονται σήμερα μέσα στα νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ η οργή των συναδέλφων ήταν ορατή. Γιατροί που δουλεύουν για χρόνια κρατώντας τα νοσοκομεία ανοιχτά, απολύονται και τους ζητάνε να περάσουν από νέες κρίσεις και διαδικασίες για να ξαναπροσληφθούν σε ίδια ή παρόμοια θέση. Είναι μια πραγματική κοροϊδία. Παλεύουμε για μόνιμες μαζικές προσλήψεις. Και μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας κλιμακώνοντας τις πιέσεις και τις μάχες απεργιακά σε σύνδεση με όλους τους συμβασιούχους μέσα στα νοσοκομεία, που είναι πάρα πολλοί σε όλα τα πόστα. Αυτή είναι η δύναμή μας. 

Το είδαμε αμέσως μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ που πήραν παράταση οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ για τρίτη χρονιά. Ένα χρόνο πριν αυτό ήταν αδιανόητο. Ακούγαμε ξανά και ξανά ότι οι ωφελούμενοι δεν μπορούν να πάρουν παράταση και σήμερα φτάσαμε στο σημείο να κερδίζουν παράταση για τρίτο χρόνο. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Απεργιακά, μαζικά και ενωτικά. 

Μέσα από την πίεση του Συντονιστικού Νοσοκομείων φτάσαμε στο σημείο στις 10 Δεκέμβρη να έχουμε απεργία που ενοποιεί τις μάχες των συμβασιούχων μέσα στα νοσοκομεία. 

Η κυβέρνηση είναι ευάλωτη και πιέζεται. Με αισιοδοξία οργανώνουμε σε κάθε νοσοκομείο τη μάχη για τις 10 Δεκέμβρη. Για να κερδίσουμε πως κανένας γιατρός δεν θα απολυθεί. Πως όλοι οι 3.000 επικουρικοί θα μονιμοποιηθούν. Και πως θα διεκδικήσουμε επιπλέον άλλες 3.500 μόνιμες θέσεις γιατρών για να καλυφθούν όλα τα κενά στη δημόσια Υγεία”, δήλωσε ο Κ. Καταραχιάς.

Συντονιστικό

Την Τετάρτη 5/12 στις 6μμ συνεδριάζει στο ΕΚΑ το Συντονιστικό Νοσοκομείων για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη.

Σαλαμίνα

Την εικόνα του ξεζουμίσματος των αγροτικών γιατρών που δουλεύουν στα Κέντρα Υγείας λιμανιών και νησιών έφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της ΕΙΝΑΠ μια νέα γιατρός που εργάζεται στην Σαλαμίνα. Όπως τόνισε οι αγροτικοί γιατροί στο ΚΥ Σαλαμίνας έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στην χρησιμοποίησή τους στις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια οι αγροτικοί γιατροί αναγκάζονται να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται αφού οι εφοπλιστές δεν προσλαμβάνουν γιατρούς στα καράβια. Οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν εξοργίσει του αγροτικούς γιατρούς που βλέπουν να χρησιμοποιούνται, χωρίς να έχουν ερωτηθεί και χωρίς να πληρώνονται επιπλέον, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Στη σύσκεψη της ΕΙΝΑΠ τονίστηκε πως θα στηριχθεί ο αγώνας των αγροτικών γιατρών ενάντια στην εκμετάλλευση της εργασίας τους από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Εκλογές ΓΟΝΚ

Με μεθοδεύσεις που προσπαθούν να σταματήσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους από το να συμμετέχουν στο σωματείο τους, αναβλήθηκαν οι εκλογές στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς.

“Πρόκειται για μια απαράδεκτη μεθόδευση που δυστυχώς  αντί να προέλθει από τη δεξιά, ήρθε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μούσα Αλουντάτ, υποψήφιος στις εκλογές με την Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Υγεία, εξηγώντας πως παρά την αρχική συναίνεση όλων των παρατάξεων για να δοθεί το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους του νοσοκομείου όπως συμβαίνει σε δεκάδες σωματεία πανελλαδικά, η εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα και ζήτησε την αναβολή των εκλογών για μετά τις γιορτές. 

“Ξέρουν πως ανάμεσα στον κόσμο που δίνει τη μάχη των εκλογών είναι συνάδελφοι, όπως εγώ, που κινδυνεύουν με απόλυση. Αυτοί παίζουν με τα καταστατικά ενώ θα έπρεπε να μπουν μπροστά και να προστατεύσουν τον κόσμο που απολύεται. Αντ' αυτού προτιμούν να μας δουν να απολυόμαστε και μας αφήνουν ακάλυπτους. Από τη μεριά μας εξηγήσαμε υπομονετικά ότι ακόμα και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ δεχτήκανε τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και δεν τους ακυρώσανε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς”, ανέφερε ο Μ. Αλουντάτ.