Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Μονιμοποιήσεις τώρα

10/12, Συγκέντρωση υγειονομικών στο Υπ. Υγείας

Με 5ωρη παναττική στάση εργασίας (10πμ με 3μμ) για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στις 10πμ μπροστά στο υπουργείο Υγείας ξεκινάνε την νέα χρονιά οι εργαζόμενοι στην δημόσια υγεία την Πέμπτη 3/1, αφού -παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αυξημένη μοριοδότηση των επικουρικών- οι επικείμενες προσλήψεις της τροπολογίας 11Κ ήταν ένα φιάσκο. Ήδη η κήρυξη και μόνο της στάσης εργασίας για τις 3/1 ανάγκασε την κυβέρνηση μέσα στις γιορτές να πάρει πίσω την τροπολογία, ωστόσο η μάχη για μόνιμες προσλήψεις συνεχίζεται.

“Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που άλλα λέει στα λόγια και άλλα κάνει στην πράξη. Από τα μέσα Δεκέμβρη ακόμα επιμείναμε στην διαφαινόμενη αντίθεση μεταξύ των προφορικών υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας και της τροπολογίας που ήρθε στην Βουλή για να υλοποιήσει υποτίθεται τις υποσχέσεις. Η ουσιαστική άρση της μοριοδότησης των επικουρικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία όπως αυτή είχε διατυπωθεί επίσημα από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, δεν άφηνε περιθώρια για εφησυχασμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που πιέσαμε την ΠΟΕΔΗΝ να ακολουθήσει τον δρόμο των κινητοποιήσεων και να ξεκινήσει το 2019 με προκήρυξη νέας στάσης εργασίας από την αρχή του χρόνου”, τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Νοσοκομείο Γεννηματά και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. 

“Η προκήρυξη της στάσης έφερε άμεσα αποτελέσματα και μια ακόμα μικρή νίκη αφού το υπουργείο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει την τροπολογία. Ζητάμε εδώ και τώρα να επανέλθει η προηγούμενη μοριοδότηση που δίνει 20 μόρια το μήνα για κάθε έναν από τους πρώτους 48 μήνες εργασίας και 7 μόρια το μήνα για όσους εργαζόμενους έχουν ακόμα μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Είναι μια μοριοδότηση που εξασφαλίζει πραγματικά πως χιλιάδες επικουρικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν τόσα χρόνια στα νοσοκομεία θα μονιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση με την τροπολογία που πέρασε μέσα στο Δεκέμβρη αντί να μονιμοποιεί όλο αυτό τον κόσμο, όπως είχε υποσχεθεί, τον πετάει στην απόλυση και την ανεργία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει φιλεργατικό προφίλ, όμως συνεχίζει τις πολιτικές των φοροελαφρύνσεων στους πλούσιους και στο μεγάλο κεφάλαιο, κόβοντας χρήματα από το κοινωνικό κράτος και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων.

Στα δημόσια νοσοκομεία μέσα στις γιορτές αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως οι τεράστιες ελλείψεις και οι περικοπές στην χρηματοδότηση έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας όλα το προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να κρατήσουμε τα νοσοκομεία ανοιχτά. Ξεκινάμε το 2019 με αγώνες αποδεικνύοντας στην πράξη πως είμαστε δυνατοί και πως μπορούμε να αναγκάζουμε την κυβέρνηση να μας ακούει και να αναδιπλώνεται. Αυτή η στάση εργασίας και η συγκέντρωση είναι πολύ σημαντική και ανοίγει με τον πιο δυναμικό και αγωνιστικό τρόπο τη νέα χρονιά”, ανέφερε ο Χ. Αργύρης.

Εμπαιγμός

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων τονίζεται μεταξύ άλλων: “Η ανακοίνωση των θέσεων που προκηρύσσονται στην 11Κ/2018 ήρθε να ολοκληρώσει την εικόνα του εμπαιγμού από την ηγεσία του Υπουργείου. Από το σύνολο των 1.116 θέσεων μόνο οι 200 περίπου είναι «κοινές θέσεις» και όλες οι υπόλοιπες δίνονται σε ειδικές κατηγορίες. Με αυτή την σύνθεση θέσεων είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των ήδη υπηρετούντων θα οδηγηθούν σε απόλυση. 

Από την πλευρά των εργαζομένων στα νοσοκομεία ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κόσμο που διεκδικεί μια θέση εργασίας μέσω των «ειδικών κατηγοριών» του ΑΣΕΠ. Το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Δεν θα πέσουμε σε καμιά παγίδα να στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Γι αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε και να ζητάμε να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος”. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί στην συγκέντρωση της Πέμπτης 3/1 στις 10πμ μπροστά στο Υπουργείο Υγείας.