Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Όχι στον Καλλικράτη

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων στις Νομαρχίες (Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε.) αποφάσισε την Τετάρτη 26 Μάη να καλέσει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11πμ στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας). Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στο Ηράκλειο στην Περιφέρεια Κρήτης. Η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί την ίδια ημέρα στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προσυγκέντρωση στις 12πμ στα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών. Στην 24ωρη απεργία και στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν επίσης η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Περιφέρειες και η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών.

Όλες οι Ομοσπονδίες διαφωνούν με τον Καλλικράτη και απαιτούν την απόσυρσή του. Η ΟΣΥΝΑΕ καταγγέλλει τις υποχρεωτικές μετατάξεις των εργαζόμενων στις νομαρχίες και την κατάργηση των οργανικών θέσεων όπως προβλέπονται από το νομοσχέδιο, καθώς και την κατάργηση και συγχώνευση πολλών υπηρεσιών χωρίς κανένα όφελος για τον πολίτη και τους εργαζόμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (18/5) ανακοίνωσε ότι «εκφράζει τη διαφωνία της στο σχέδιο Νόμου και ζητά την απόσυρσή του καθώς η βιασύνη που επιδεικνύεται από την κυβέρνηση έχει να κάνει μόνο με τη δέσμευση της απέναντι στην ´τρόικα´ και την ένταξή του Προγράμματος ´Καλλικράτης´ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας -λιτότητας, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικός στόχος όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή είναι η εξοικονόμηση κάθε χρόνο 500 εκατομμυρίων ευρώ υποβαθμίζοντας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»... «Θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου για τον ´Καλλικράτη´ δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας ενώ θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού γεγονός που θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κλιμάκωση

Η στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος της επίθεσης που επιφέρει ο Καλλικράτης στους εργαζόμενους και στους δημότες. «Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη από όλες τις πλευρές γιατί όταν τέθηκε η πρόταση στην ΠΟΕ ΟΤΑ για απεργία διαρκείας τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ μιλούσαν για οικονομία δυνάμεων ενόψει του Καλλικράτη που έρχεται. Ξαφνικά το πήρανε και αυτό πίσω προκηρύσσοντας μία στάση εργασίας την ημέρα που θα ψηφίζεται. Εμείς σαν σωματείο του Δήμου Αγ. Παρασκευής θα καλέσουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν πάρει απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες να πάρουμε την πρωτοβουλία να πιέσουμε την Ομοσπονδία να κλιμακώσει», μας είπε ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αγ. Παρασκευής.

Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι πρόκειται δήθεν για μία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν έχουν πείσει ούτε έναν εργαζόμενο στους Δήμους και τις Νομαρχίες. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με την εφαρμογή του νέου κύματος περικοπών. Ήδη σύμφωνα με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το 2009 περικόπηκε το 13% των εγγεγραμμένων εσόδων του προϋπολογισμού για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ίδια είναι η κατάσταση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου η κεντρική διοίκηση χρωστάει στους δήμους της χώρας, 250.000.000 ευρώ μόνο για το 2009. Ο «Καλλικράτης» έχει στόχο να πετσοκόψει όσες κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομείνει στους Δήμους και στις Νομαρχίες συγχωνεύοντας και καταργώντας Δήμους, Νομαρχίες, Οργανισμούς και Δημοτικές επιχειρήσεις, περικόπτοντας προσωπικό και υπηρεσίες. Αυτές τις επιθέσεις η κυβέρνηση τις ονομάζει «εξοικονόμηση πόρων» και «μείωση της σπατάλης».

Τώρα είναι η ώρα να γίνουν σε κάθε Δήμο Γενικές Συνελεύσεις που θα αναγκάσουν την ΠΟΕ ΟΤΑ να προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση. Ο Καλλικράτης είναι η τρίτη μεγάλη επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στους Δήμους και στις Νομαρχίες μετά τις περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα και το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όμως έχουν δείξει από τη δεκαετία του ´80 ότι έχουν τη δύναμη να κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας και να πετάνε τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή στη χωματερή.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Γλυκών Νερών και Κοινότητας Ανθούσας καλεί την Τετάρτη 26/5 στις 6.30μμ στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου των Γλυκών Νερών (Λεωφόρου Λαυρίου και Κορυτσάς) συζήτηση με θέμα :» Κοινή δράση στα προβλήματα που μας ενώνουν».