Η Αριστερά
Ευρωεκλογές: Ξεκίνησαν οι τοπικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία

25/4, Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/4 η ανοιχτή εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης με τίτλο “Η ανατρεπτική αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες και τις ευρωεκλογές”. Με την εκδήλωση ξεκίνησε και στη Θεσσαλονίκη η προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών της 9/6.

Την εκδήλωση άνοιξαν δύο από τους υποψηφίους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία από την πόλη, ο Κώστας Τορπουζίδης, μέλος Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, συγγραφέας του βιβλίου «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση» και ο Γιάννης Λαθήρας, δημοτικός σύμβουλος Συκεών-Νεάπολης, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Τορπουζίδης ξεκίνησε βάζοντας τους στόχους της προεκλογικής καμπάνιας, να μαυριστεί η ΝΔ και να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Τόνισε πως έχουμε μια κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας, που ξεσηκώνει την οργή του κόσμου με απανωτά εγκλήματα, αλλά έρχεται αντιμέτωπη και με μαζικούς αγώνες, με τις φοιτητικές καταλήψεις και τα αγροτικά μπλόκα, τους εκπαιδευτικούς, τους νοσοκομειακούς, τις μαζικές πανεργατικές απεργίες στον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και στις 17/4. Είναι μια κυβέρνηση στριμωγμένη στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στην πρώτη γραμμή των πολεμικών εγκλημάτων από τη Γάζα μέχρι την Ουκρανία. Μια κυβέρνηση του “πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”, που με τις πολιτικές της χτίζει το ρεύμα της ακροδεξιάς.

Απέναντι σ’ αυτήν, βρίσκεται μια κοινοβουλευτική Αριστερά σε βαθιά κρίση, χωρίς να προσφέρει αξιόπιστη κοινοβουλευτική εναλλακτική. Η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να πρωτοστατήσει στους αγώνες σε όλη την προεκλογική περίοδο (με πρώτο βήμα την πρωτομαγιά, αλλά και στη συνέχεια, όπως στην απεργία στην Υγεία 16/5) αλλά και να κτίσουμε το αντικαπιταλιστικό ρεύμα που λέει ότι δεν αρκεί ένα «αντινεοφιλελεύθερο» πρόγραμμα για να δικαιωθούν οι προσδοκίες του κόσμου που παλεύει. Αλλά ένα πρόγραμμα που να απαιτεί εδώ και τώρα ΣΣΕ με αυξήσεις, κρατικοποίηση των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των τραπεζών κοκ, να κλείσουν οι βάσεις και να γυρίσουν οι φρεγάτες, αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των γυναικών είναι η απάντηση στο σεξισμό και τις γυναικοκτονίες, όχι η καταστολή. 

Κλείνοντας, τόνισε πως οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν μια πλούσια διαδρομή από το Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστές σε όλες τις μάχες του τελευταίου διαστήματος. Χρειάζεται να εμπνεύσουμε ότι η εργατική τάξη με την αντικαπιταλιστική Αριστερά στο κέντρο της, έχει τη δύναμη να κάνει πράξη το σύνθημα “οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη”.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Λαθήρας στάθηκε στο ρόλο της ΕΕ πίσω από όλες τις επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος, με την ιδιωτικοποίηση και την κατάτμηση του σιδηροδρόμου που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθούνται στο όνομα του “ευρωπαϊκού δικαίου”, με τη νέα ΚΑΠ που ξεσηκώνει τους αγρότες πανευρωπαϊκά, με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ένα σχολείο της αξιολόγησης που φρενάρει το εκπαιδευτικό κίνημα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία βάζει καθαρά το στόχο της διπλής ρήξης και αποδέσμευσης από ΕΕ/ευρώ για αυτούς τους λόγους. Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στο ρόλο της ΕΕ από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ μέχρι και σήμερα, μιλώντας για μια ΕΕ ρατσιστική, πολεμοκάπηλη, βουτηγμένη στα σκάνδαλα (από την Καϊλή μέχρι την φον ντερ Λάιεν), με ηγεσία που δεν εκλέγεται και ένα ευρωκοινοβούλιο με διακοσμητικό ρόλο. Όπως τόνισε, δεν θέλουμε μια επανάληψη του «δράματος» του 2015 – για αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ρήξη με αυτούς τους μηχανισμούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ ήρθαν οι εικόνες του πρωταγωνιστικού ρόλου των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, στους εκπαιδευτικούς, τους νοσοκομειακούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Ξεκινάμε μια προεκλογική καμπάνια με αισιοδοξία ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, οργανώνοντας τις μάχες και ανοίγοντας θαρρετά την κουβέντα για την αντικαπιταλιστική προοπτική με όλον τον κόσμο που εξοργίζεται με την κυβέρνηση και αναζητά αριστερές απαντήσεις.

Ευκλείδης Μακρόγλου


24/4, Χανιά

 

Χανιά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 με ψηφοδέλτιο Ανατρεπτικής Συνεργασίας 42 υποψηφίων από την Αττική και την Περιφέρεια, στο οποίο περιλαμβάνονται 45,5% γυναίκες και 54,5% άνδρες. Από τα Χανιά υποψήφια ευρωβουλεύτρια θα είναι η Άννα Μαματσή, μέλος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων. 

Στην πορεία προς τις εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία διοργάνωσε την Τετάρτη 24/4 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών κεντρική προεκλογική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά στις μάχες και τις Ευρωεκλογές» με ομιλητές τον Βασίλη Λιόντο, εκπαιδευτικό, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων και την Άννα Μαματσή. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από φοιτήτριες, εργαζόμενους στην εκπαίδευση και τον ιδιωτικό τομέα, μέλη των κινημάτων με τις παρεμβάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία στους αγώνες της περιόδου και για να βγάλουμε πιο ενισχυμένη την αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του καταστροφικού καπιταλισμού, για να μπουν «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» με την εργατική τάξη στο τιμόνι της κοινωνίας και της εξουσίας. 

Η Άννα Μαματσή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που θέλει να συσπειρώσει το κίνημα αντίστασης που εναντιώνεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κατέβασμά μας έχει τρεις βασικούς στόχους. Κατ’ αρχάς, να μαυρίσουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων στα Τέμπη, στην Πύλο, τη Γάζα και την Ουκρανία, με τις γυναικοκτονίες και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της. Δεύτερος στόχος, να έρθουμε σε αντικαπιταλιστική ρήξη με την ΕΕ του πολέμου που συμμετέχει σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα από την Ουκρανία μέχρι την Υεμένη, την ΕΕ του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, του Φράχτη του Έβρου και της Frontex, την ΕΕ της φτώχειας. Και τρίτος στόχος είναι να βγει ενισχυμένη και εκλογικά η αντικαπιταλιστική Αριστερά, σε μια τρίτη μεγάλη εκλογική μάχη μέσα σ’ ένα χρόνο που οδήγησε στο κατρακύλισμα της κυβέρνησης μαζί με τους μαζικούς απεργιακούς αγώνες που προηγήθηκαν. 

Θέλουμε το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία να εκφράσει όλο αυτό το κίνημα αντίστασης που έχει βγει σε απεργίες, διαδηλώσεις, στις καταλήψεις των φοιτητών και που αποτελεί την κοινωνική αντιπολίτευση που έφερε την πολιτική κρίση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα ρεφορμιστικά κόμματα με πρόσφατο παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σκάνδαλα και τα εγκλήματα έχουν προκαλέσει μια τεράστια οργή που εκφράζεται συνέχεια όπως και στην απεργία στις 17 Απρίλη».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λιόντος τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι η Ευρώπη των πολυεθνικών, της εκμετάλλευσης, του πολέμου, του αυταρχισμού, της αντιπροσφυγικής υστερίας, του ρατσισμού, της νομιμοποίησης της ακροδεξιάς και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Απέναντι σε όλα αυτά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει ένα πολιτικό κάλεσμα συσπείρωσης και συνεργασίας στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, στις δυνάμεις της ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ώστε να συμβάλλουμε σε μια κοινή πολιτική παρέμβαση, να στηρίξουμε και να κλιμακώσουμε τις απεργίες, τους αγώνες, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, το ρατσισμό, το σεξισμό, τα δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες, τη μάχη των επερχόμενων εκλογών και κυρίως μετά από αυτές. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φιλοδοξεί η ανατρεπτική Αριστερά να μπει σφήνα στο πολιτικό σκηνικό, στη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να εκφραστεί και στις  Ευρωεκλογές το κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ της ρήξης και της αποδέσμευσης από την ΕΕ».

Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία συμμετέχει και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Χανιά την Τετάρτη 1/5 στην Πλατεία Αγοράς στις 10 πμ. 

Ειρηναίος Μαράκης