Εργατικό κίνημα
Μάχη στα ΕΛΤΑ

23/1, Απεργιακό συλλαλητήριο εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ

Πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ απ'όλη την Ελλάδα ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 23/1 στο τεράστιο πανταχυδρομικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας. Κανένα κατάστημα των ΕΛΤΑ δεν λειτούργησε πανελλαδικά, ενώ ένας στους τέσσερις εργαζόμενους των ΕΛΤΑ διαδήλωσε στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών. Το πολύβουο κίτρινο ποτάμι από χιλιάδες εργαζόμενους με τα καπέλα, τις σημαίες και τις σφυρίχτρες τους, ξεκίνησε από το θέατρο Αλφα στην Πατησίων και έφτασε μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. 

Ήταν μια πρώτη άμεση απάντηση στην πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να εγκρίνει το σχέδιο του Υπερταμείου που μιλάει για πάνω από 2.300 απολύσεις και κλείσιμο πάνω από 220 καταστημάτων. Η δύναμη των εργαζόμενων που φάνηκε στο δρόμο έκανε τη διοίκηση να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Πέμπτη 24/1 συνεδρίαση του ΔΣ που σαν βασικό θέμα συζήτησης είχε το σχέδιο του Υπερταμείου. 

“Σήμερα εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ απ'όλη την Ελλάδα διαδηλώνουν για να μην κλείσει ο αρχαιότερος δημόσιος οργανισμός της χώρας με 190 χρόνια ιστορίας. Τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν 225 κατοικημένα νησιά και όλους τους ορεινούς όγκους. Με τις πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης στην ουσία τα ταχυδρομεία κλείνουν. Ο σκοπός τους είναι να απαξιώσουν το ταχυδρομείο για να το δώσουν στον κάθε ιδιώτη που θα έρθει όχι για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, των νησιών και των ορεινών όγκων, αλλά για να πάρει μόνο τα φιλέτα που αποδίδουν κέρδη. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μπροστά σε αυτή την τεράστια επίθεση”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Κληρονομάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ. “Την επόμενη περίοδο πρέπει να αποδομήσουμε και πολιτικά το σχέδιο τους. Οι ταχυδρομικοί μπαίνουμε σε κάθε σπίτι. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου καταλαβαίνουν πως ο ταχυδρόμος, ο άνθρωπος που βλέπουν ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο απ'άκρη σ'ακρη της χώρας, την επόμενη μέρα δεν θα είναι εκεί, δεν θα έχει δουλειά.  Μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους”.  

Ο ταχυδρόμος είναι πάντα εκεί

“Με αέρα και με βροχή ο ταχυδρόμος είναι πάντα εκεί”, ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι απεργοί ταχυδρομικοί που είχαν έρθει οργανωμένα ανά περιφέρεια απ'όλη την Ελλάδα. 

“Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουμε τόσο μαζικά στο δρόμο. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι εξελίξεις στα ΕΛΤΑ είναι δραματικές. Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ δείχνουμε πως έχουμε και τη θέληση και τη συνοχή και την ενότητα να απαντήσουμε στη διάλυση του οργανισμού. Όλος αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για το συμφέρον των εργαζόμενων αλλά για όλο τον λαό. Αν σταματήσουμε εμείς θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό σε όλη την επικράτεια. Χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης τα επόμενα χρόνια για να μην υπάρξουν απολύσεις και κλεισίματα. Επιτέλους το κράτος πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει τα πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ από το χρέος προς τα ΕΛΤΑ”, επεσήμαναν στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας, ο Χρήστος και ο Γιάννης που ταξίδεψαν από τη Δράμα για να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση.

“Τα ΕΛΤΑ είναι μια κοινωνική υπηρεσία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις παίξανε παιχνίδια με τις μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Eurobank και τώρα τα ΕΛΤΑ είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τις ζημιές των επενδύσεων που κάνανε χωρίς να νοιάζονται για τον οργανισμό. Καταποντίστηκαν τα τραπεζικά συστήματα και τώρα φαίνεται σαν να χρωστάνε τα ΕΛΤΑ εκατοντάδες εκατομμύρια.  Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας, με το γράμμα και το ταχυδρομείο. Είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια πέρα από τα ΕΛΤΑ”, εξήγησε ο Θανάσης από το Βόλο που διαδήλωνε στο εντυπωσιακό μπλοκ της περιφέρειας Θεσσαλίας.