Εργατικό κίνημα
Συνέλευση ΣΣΕΤΕ: Η βάση μίλησε!

11/4, Συνέλευση συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας

Την ανατροπή του ΔΣ του συλλόγου τους κατάφεραν να επιβάλουν χιλιάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που κατέκλυσαν το ξενοδοχείο Κάραβελ στις 11 Απρίλη στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΣΕΤΕ. Σχεδόν 2.500 συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα έστειλαν ένα πεντακάθαρο μήνυμα ότι η μάχη για “Αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ” συνεχίζεται. Συντονισμένα και οργανωμένα οι συνταξιούχοι καταψήφισαν με το συντριπτικό 74% το διοικητικό απολογισμό και με 60% τον οικονομικό απολογισμό και έστειλαν στα αζήτητα την παλιά διοίκηση που εδώ και δυο χρόνια έχει στρογγυλοκαθήσει στις καρέκλες με σκοπό να ολοκληρώσει το έγκλημα της κατάργησης του ΛΕΠΕΤΕ και της διάλυσης του Ταμείου Υγείας τους (ΤΥΠΕΤ).

Ταυτόχρονα με κοινό ψήφισμα που κατατέθηκε στη ΓΣ από τον “Συντονισμό Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ” οι συνταξιούχοι -ξεπερνώντας τις ντρίπλες της διοίκησης του ΣΣΕΤΕ- πήραν δυο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πρώτον, υπερβαίνοντας τις εδώ και μήνες μανιώδεις προσπάθειες μπλοκαρίσματος κάθε κινητοποίησης, αποφάσισαν την οργάνωση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 9 Μάη στο κέντρο της Αθήνας. Δεύτερον, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δημιουργείται ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα που θα οργανώνει τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις παράλληλα και επικουρικά στο ΔΣ του σωματείου που πλέον έχει μπει σε κρίση και αναγκαστικά -ό,τι ντρίπλα και αν αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο διάστημα- έχει χάσει τη δεδηλωμένη και οδηγείται προς εκλογές.

Άλλωστε το πρώτο αποτέλεσμα της συγκλονιστικής παρουσίας των χιλιάδων συνταξιούχων και του τεράστιου ΟΧΙ που είπαν στην διοίκηση ήταν η παραίτηση του προέδρου του ΣΣΕΤΕ Πορτούλα (μέλος της ΔΑΚΕ).

“Η 11 του Απρίλη ήτανε μια μέρα ξεχωριστή για την μεγάλη υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ - ΤΥΠΕΤ. Η απαράδεκτη διαχείριση 18 ετών του Λογαριασμού Επικούρησης επιτέλους υπέστη μία μεγαλειώδη ήττα”, ανέφερε ο Σταμάτης Κυριακάκης, συνταξιούχος της ΕΤΕ. 

“Προσοχή όμως. Αυτή ήταν μια νίκη σε έναν μεγάλο και διαρκή πόλεμο ετών. Δεν ήτανε η οριστική νίκη. Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε ακόμα να διανύσουμε πάρα πολύ δρόμο.

Η συμμετοχή όλων χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς πρέπει να είναι ο στόχος μας.  Αυτό θα μπορέσει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για επανεγγραφή διαγραμμένων μελών, ή και εγγραφή όσων συναδέλφων ποτέ δεν εγγγράφησαν, επανάκαμψης στις γραμμές του συλλόγου για να ενισχυθεί η προσπάθεια αλλαγής των δεδομένων του ΣΣΕΤΕ και ενδυνάμωσης του αγώνα μας.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές με μια διαδικασία που θα δίνει και στον τελευταίο συνάδελφο της πιο απομακρυσμένης περιοχής τη δυνατότητα να συμμετέχει και να συναποφασίζει”.

Ανατροπή

“Καταφέραμε αυτό που δεν είχαμε μπορέσει πέρσι στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση. Να ενώσουμε όλες τις αντιστάσεις από τα κάτω και να κάνουμε την ανατροπή”, ανέφερε η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της ΕΤΕ  από το Συντονισμό Δράσεων για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ. “Αυτό δεν ήρθε αυτόματα. Χρειάστηκε να συντονίσουμε όλες τις διαφορετικές φωνές, να ενημερώσουμε τους χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά, να οργανώσουμε στην πράξη την παρουσία μας στη συνέλευση. Κερδίσαμε με ψηφοφορία το προεδρείο της συνέλευσης, σε αντίθεση με την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε φωνή. Χρειάστηκε ακόμα και να οργανώσουμε την κάθοδο των συναδέλφων στη συνέλευση απ'όλη την Ελλάδα. Να βρούμε σπίτια και χώρους για να μείνει κόσμος που ερχόταν απ'άκρη σ'ακρη της χώρας. 

Το τεράστιο ΟΧΙ που είπαν οι συνταξιούχοι στους απολογισμούς του απερχόμενου πλέον ΔΣ, έκοψε κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης για περικοπή του ΛΕΠΕΤΕ και διάλυση του ΤΥΠΕΤ. Όμως κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο κέρδος της συνέλευσης ήταν η απόφαση για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα. Η σημαντική αυτή απόφαση μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω, να έχουμε μαχητική φωνή σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να αποφύγουμε κάθε προσπάθεια κωλυσιεργείας και διαπραγματεύσεων που θέλει να επιβάλει το παλιό ΔΣ, ακόμα και τώρα που τελειώνουν. 

Η κινητοποίηση στις 9 Μάη πρέπει να γίνει σταθμός για τον κόσμο της αντίστασης στην κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Πρέπει να πλημμυρίσουμε το κέντρο της Αθήνας και να δείξουμε πως το αγωνιστικό και μαχητικό κομμάτι των συνταξιούχων έχει τη δύναμη να αντισταθεί. Το συλλαλητήριο αυτό θα πρέπει να είναι η ενωτική απάντησή μας στις μεθοδεύσεις της διοίκησης που θέλει ακόμα και τώρα να μας απομονώσει.

Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια μάχη που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές του ΣΣΕΤΕ. Εκεί πρέπει ενωτικά και μαχητικά να ξανασυσπειρώσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που καταψήφισε το παλιό ΔΣ του συλλόγου και να κερδίσουμε το σύλλογο. Είναι μια μεγάλη μάχη αλλά η επιτυχία της 11ης Απρίλη μας έδειξε πως έχουμε τη δυνατότητα να τα κερδίσουμε όλα πίσω”.