Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι όλοι στον αγώνα

31/5, Απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς

Εθνική

24ωρη απεργία με βασικό θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποφάσισε για την Παρασκευή 14/6 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), μετά τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της τράπεζας και του διευθύνοντα συμβούλου Μυλωνά, που 20 μόλις μέρες πριν τη λήξη της παλιά ΣΣΕ ξεκίνησε εκβιασμούς και μεθοδεύσεις με σκοπό να αλλάξει τον Κανονισμό Εργασίας των υπαλλήλων της τράπεζας.

 

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την Παρασκευή 7/6 ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος άφησε τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας ξεκρέμαστους απέναντι στις ορέξεις της διοίκησης της Τράπεζας. 

“Η διοίκηση της Εθνικής με τη νέα τροπολογία αναγκάζεται να πληρώσει 40 εκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση της επικούρησής μας, από την άλλη όμως αυτά τα χρήματα θα πάνε στο ΛΕΠΕΤΕ κάτω από την υψηλή εποπτεία του ΕΤΕΑΕΠ. Από τη μία ο Πετρόπουλος μιλάει για πληρωμή αναδρομικών τουλάχιστον για το 2019, και με ανοιχτή τη συζήτηση για το 2018, ταυτόχρονα όμως με τον καινούριο τρόπο υπολογισμού της επικούρησής μας τα αναδρομικά που θα πάρουμε είναι ψίχουλα”, ανέφερε στην ΕΑ η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια.

“Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω. Αντί να ακούσει τους συνταξιούχους της Εθνικής που βρισκόμαστε στο δρόμο εδώ και ενάμιση χρόνο, προσπάθησε να συμβιβάσει τις διαφωνίες με την τράπεζα. Δεν μπορεί να τα έχεις καλά και με τους τραπεζίτες που θέλουν να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, αλλά ταυτόχρονα να θες να το παίξεις ότι έχεις φιλολαϊκό προφίλ. Μπορεί ο Πετρόπουλος να πανηγυρίζει ότι δεν μας ανάγκασε να πάμε στο ΕΤΕΑΕΠ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι άφησε ανοιχτά όλα τα ζητήματα σε τέτοιο βαθμό που την επόμενη περίοδο θα χρειαστούν ακόμα πιο σκληροί και μαζικοί αγώνες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα λεφτά και τα δικαιώματα που μας  έκλεψαν. 

Το σίγουρο, όποια κυβέρνηση και αν έχει σχηματιστεί μετά τις εκλογές, είναι πως από τη δική μας μεριά δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημά μας για αδιαπραγμάτευτο ΛΕΠΕΤΕ. Κάθε  βήμα πίσω σημαίνει πως χαρίζουμε κάτι από τα κεκτημένα μας. Ήδη πλέον, και μετά την κατάθεση της τροπολογίας, η μεταφορά και των τελευταίων εν ενεργεία εργαζόμενων της Εθνικής από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΤ σημαίνει ότι κόβεται και η βασική χρηματοδότηση του ΤΥΠΕΤ. Πρόκειται για μια τεράστια επίθεση. Στην ουσία, σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα δούμε να διαλύονται οι υπηρεσίες του ΤΥΠΕΤ και να περνάνε σε ιδιώτες.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας κλέψουν τα κεκτημένα μας. Η κοινή συγκέντρωση των μαχητικών συνταξιούχων της Εμπορικής και των συνταξιούχων της Εθνικής έξω από τη Βουλή είναι ένα βήμα μπροστά στην προσπάθειά μας να συντονιστούμε. Θα χρειαστούν μεγάλοι και σκληροί αγώνες την επόμενη περίοδο και πρέπει να τους δώσουμε όλοι μαζί ενωτικά”.

Εμπορική

Με απανωτές κινητοποιήσεις και εντυπωσιακή συσπείρωση και μαζικότητα οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες φορώντας κίτρινα γιλέκα έχουν βγει στο δρόμο θέλοντας να αναδείξουν την κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Γιώργος Μαυρίδης, συνταξιούχος της Εμπορικής Τράπεζας εξήγησε πως ενώ ο μέσος όρος περικοπής των συντάξεων τα χρόνια των μνημονίων είναι γύρω στο 35% για τους συνταξιούχους της Εμπορικής, με τη μεταφορά τους στο ΕΤΕΑΕΠ, οι περικοπές έφτασαν να είναι μέχρι και 53%.

“Δυστυχώς, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του υφυπουργού Εργασίας Πετρόπουλου ότι θα διευθετήσει το θέμα μειώνοντας το τεράστιο αυτό ποσοστό, φτάσαμε πριν τις εκλογές οι δεσμεύσεις αυτές να μένουν στα χαρτιά. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν κυβερνητικά στελέχη μάς δήλωσαν πως τελικά τα ζητήματά μας θα διευθετηθούν μετά τις εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και ένα σχεδόν μήνα έχουμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις θέλοντας να σταματήσουμε την τεράστια αδικία που έχουμε δεχτεί και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε στο δρόμο την επιστροφή των χρημάτων που έχουμε πληρώσει όλα τα χρόνια της δουλειάς μας.

Συσπείρωση

Αυτό που είναι εντυπωσιακό ήταν η τεράστια συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το Σύλλογό μας. Πάνω από 1.700 άτομα πήραν μέρος. Στην τελευταία κινητοποίησή μας βρεθήκαμε μαζί και με συναδέλφους συνταξιούχους της Εθνικής.  Όλοι μαζί θα έπρεπε να βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τις συντάξεις και τις παροχές που μας έχουν κλέψει.

Και μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα μας βρει μπροστά της. Άλλωστε είναι σίγουρο πως οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα την επόμενη περίοδο θα είναι καταιγιστικές. Το βλέπουμε ήδη με τους εκατοντάδες εργαζόμενους στα Κόκκινα Δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς που μεταφέρονται σε άλλη εταιρία, θα δούμε παρόμοιες κινήσεις από πολλές συστημικές τράπεζες. Είναι μονόδρομος την επόμενη περίοδο εν ενεργεία και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι να βρεθούμε μαζί σε ενιαίους διεκδικητικούς αγώνες”, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίδης.


Πειραιώς

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τα μέλη τους τα 5 από τα 6 σωματεία των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ, ΣΕΥΤΠΕ, ΣΥΓΤΕ, EΣΕTΠ, ΕΤΒΑ) μετά και την επίσημη ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας που συμφώνησε με την Σουηδική Intrum για την απόσχιση του τμήματων των Κόκκινων Δανείων (RBU) και την δημιουργία νέας εταιρίας στην οποία το 80% της εταιρίας θα ανήκει στην Intrum  και το 20% στην Πειραιώς.

Πρόκειται για ένα deal-σκάνδαλο αφού τα 28 δις των Κόκκινων Δανείων της Τράπεζας Πειραιώς αγοράζονται μόλις 452 εκατομμύρια ευρώ από την Intrum. Ταυτόχρονα με την συμφωνία ανακοινώθηκε ότι πάνω από 1200 εργαζόμενοι/ες (κάποιοι μιλάνε ακόμα και για 1.500) θα μετακινηθούν στη νέα εταιρία.

Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Πειραιώς ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Η απεργία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/5 ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει ο τραπεζικός τομέας εδώ και χρόνια. 

“Η πραγματικότητα είναι πως η συμμετοχή των συναδέλφων μας εντυπωσίασε. Δεν είναι μόνο η Αθήνα και το μπλοκάρισμα του Μηχανογραφικού που έστειλε δυναμικό μήνυμα στην διοίκηση της Τράπεζας. Σε όλη την Ελλάδα η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Είδαμε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Καβάλα. Στο Ηράκλειο της Κρήτης έκλεισαν όλα τα καταστήματα. Στην Λάρισα τα 6 από τα 7. Στην Πάτρα τα 3 από τα 4. Ήταν ένα δυνατό μήνυμα των συναδέλφων ότι δεν θα δεχτούν όλες αυτές τις μεθοδεύσεις”, ανέφερε ο Διονύσης Γεωργούλης, εργαζόμενος στη διεύθυνση Πληροφορικής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων της πρώην Γενικής Τράπεζας.

“Σαν σωματεία της Πειραιώς στηρίξαμε νέα απεργία τη Δευτέρα 3/6 για τα RBU και αμέσως μετά οργανώσαμε σύσκεψη σωματείων για να βάλουμε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και γραπτών δεσμεύσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών οργάνων με την Τράπεζα. Καμία απόλυση, καμία απόσχιση προσωπικού, καμία μεταφορά προσωπικού σε οποιοδήποτε άλλο εταιρικό σχήμα, καμία απώλεια της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, των κανονισμών εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτά ήταν τα βασικά αιτήματα που στείλαμε και στην ΟΤΟΕ με σκοπό να μας στηρίξει.

Σκάνδαλο

Δυστυχώς από τη μεριά της ΟΤΟΕ η ανταπόκριση δεν ήταν θετική. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε την Πέμπτη 6/6 έφτασε στο σημείο να βγάζει ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη συμφωνία σημαντική, ενώ προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους πως η δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι δεν θα υπάρξει καμιά μετακίνηση συναδέλφων στη νέα εταιρία με το ζόρι, αλλά όλες οι μετακινήσεις θα είναι εθελοντικές. Μάλιστα στην ανακοίνωσή που εξέδωσε καλεί τους συναδέλφους να αποδεχτούν τη συμφωνία στοχοποιώντας στην ουσία τα αγωνιστικά σωματεία που μπήκαν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Είναι εντελώς λάθος η ΟΤΟΕ να συμφωνεί με αυτό το τεράστιο τραπεζικό σκάνδαλο. Το χάρισμα των Κόκκινων Δανείων στην Intrum θα σημάνει ένα τεράστιο κυνηγητό για δεκάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους που μέσα στην κρίση έχουν κοκκινίσει τα δάνειά τους.

Κανονικά η ΟΤΟΕ θα έπρεπε να οργανώσει την αντίσταση σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις των Τραπεζιτών και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα κοινό μέτωπο όλων των τραπεζοϋπαλλήλων αφού ξέρουμε ότι το ίδιο σχέδιο θα ακολουθηθεί και στις άλλες συστημικές τράπεζες.

Από τη μεριά μας ξεκινάμε από την εξής βάση:  Αποχή από την εθελοντική απόσχιση και προετοιμασία για τις μάχες που θα έχουμε να δώσουμε μετά”.