Εργατικό κίνημα
Ιδιωτική Υγεία: Πετυχημένη απεργία κόντρα στα λοκ-άουτ της εργοδοσίας

11/6, Απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενων στην ιδιωτική Υγεία έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 11/6 κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε αρχικά το Σωματείο Εργαζόμενων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας και στη συνέχεια η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ). Αυτή η απεργία ήταν η καλύτερη απάντηση απέναντι στο Λοκ Άουτ που επιχειρούν εδώ και δυο μέρες τα αφεντικά της ιδιωτικής Υγείας εκβιάζοντας για να κλέψουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

“Πήραμε την πρωτοβουλία για την απεργία παρασύροντας και την ΟΣΝΙΕ που τη μετέτρεψε σε πανελλαδική. Είναι ένα θετικό βήμα που μετά από καιρό μπορέσαμε και μπήκαμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης. Σήμερα απαιτούμε κλαδική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς. Ζητάμε από το υπουργείο να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ”, ανέφερε στην ΕΑ ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και μέλος  της διοίκησης της ΟΣΝΙΕ. “Την ίδια ώρα βλέπουμε τους εργοδότες να προχωράνε σε Λοκ Άουτ ζητώντας ακόμα περισσότερα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εισφορές τους. Σαν εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία θέλουμε να θυμίσουμε πως πρόκειται για τους ίδιους εργοδότες που στις κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα έχουν επιβάλει μισθούς πείνας των 350 ευρώ για 6ωρη εργασία και τις πιο βάρβαρες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η τεράστια αύξηση των κερδών τους τα τελευταία χρόνια είναι η άλλη όψη της μείωσης στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Και αυτή η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων στην ιδιωτική Υγεία δεν φαίνεται μόνο από τους ισολογισμούς τους, αλλά και στις τεράστιες επενδύσεις που είχαμε στις μονάδες ιδιωτικής Υγείας τα τελευταία χρόνια.  

Αυτή η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην υποχρηματοδότηση και την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην αγκαλιά της ιδιωτικής Υγείας ως πελάτες, καταβάλλοντας αδρά και με ψηλό τίμημα από την τσέπη τους, αλλά και με την υποχρέωση να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές  εταιρίες. Από την άλλη έχουμε την καταβαράθρωση των εργασιακών μας σχέσεων και τη μείωση των μισθών που έρχεται σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Αυτοί είναι οι δυο πυλώνες που στηρίχθηκε η ανάπτυξή τους”.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε μεγάλη αντιπροσωπεία από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, αλλά και από το ΠΑΜΕ.

Το λόγο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πήρε η αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, Ζαννέτα Λυσικάτου, η οποία τόνισε πως “στα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουμε 14.000 συμβασιούχους. Η τάση για ελαστικοποίηση της εργασίας υπάρχει και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το μοντέλο που προσπαθούν να επιβάλλουν στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με μπλοκάκι θέλουν τώρα να το φέρουν σαν μοντέλο εργασίας και στο δημόσιο. Γι' αυτό διεκδικούμε αξιοπρεπείς ΣΣΕ με αυξήσεις”.

Κρατικοποίηση

“Και ταυτόχρονα δεν σταματάμε τον αγώνα για κρατικοποίηση των δομών της ιδιωτικής Υγείας. Γιατί δεν θέλουμε υγεία με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες μας. Χτες ο Άδωνης τόνισε σε συνέντευξή του ότι ήταν λάθος που φύγανε οι εργολάβοι από τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα υποστήριξε ότι θα φέρει εργολάβους και στα διαγνωστικά εργαστήρια, ενώ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα ΣΔΙΤ μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών. Πρέπει να τους σταματήσουμε και αυτό μπορεί να γίνει με τον κοινό αγώνα όλων μας σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων την προηγούμενη βδομάδα βάλαμε πρόταση στην ΠΟΕΔΗΝ για να βγάλει απεργία σήμερα στο πλευρό των εργαζόμενων στην ιδιωτική υγεία. Δυστυχώς η πρόταση δεν πέρασε. Όμως σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την οργάνωση της απεργίας σας και μαζί με συναδέλφους σας κάναμε εξορμήσεις σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια. Πρόκειται για μια χρήσιμη εμπειρία γιατί μπορέσαμε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τι σημαίνει υπερεντατικοποίηση της εργασίας και βρήκαμε συναδέλφους που είχαν φύγει από τα δημόσια νοσοκομεία για να βρουν δουλειά στα ιδιωτικά, αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις στη δημόσια Υγεία εδώ και χρόνια. Η απεργία σας απέδειξε στην πράξη την σημασία της κοινή δράσης ανάμεσα σε όλους τους νοσοκομειακούς σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία”. 

Κάνοντας μια αποτίμηση για την απεργία ο Κώστας Πολύδωρος, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας με την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών τόνισε: 

“Πρόκειται για την πιο πετυχημένη απεργία των τελευταίων ετών. Έχουμε εικόνα από μεγάλες κλινικές όπως το Υγεία ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνάει το 90%. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί πόσο πολωμένο είναι το κλίμα μέσα στους χώρους εργασίας της ιδιωτικής Υγείας. 

Την ίδια ώρα με την απεργία μας οι εργοδότες των διαγνωστικών κέντρων ετοιμάζονται για συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ξανθό για να διαπραγματευτούν οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ. Ο Ξανθός έτρεξε την προηγούμενη βδομάδα να τους χαρίσει 9 εκατομμύρια ευρώ. Όμως αυτοί δεν σταμάτησαν τους εκβιασμούς και συνεχίζουν το Λοκ Άουτ. Σήμερα ζητάνε άλλα 120 εκ.ευρώ. Αυτός ο στυγνός εκβιασμός πρέπει να πάρει τέλος. Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ότι πρόκειται για μια τεράστια λεηλασία πάνω στο δημόσιο αγαθό της Υγείας. Είναι μια επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα το Λοκ Άουτ είναι επίθεση στο συνδικαλισμό. Βάλανε λουκέτο στα διαγνωστικά τους την ίδια μέρα με την απεργία των συνδικάτων. 

Μέσα από αυτούς τους εκβιασμούς αναδεικνύεται το γιατί έχει τόση σημασία το αίτημα για κρατικοποίηση της ιδιωτικής Υγείας. Όποιο αφεντικό δεν μπορεί να λειτουργήσει το διαγνωστικό του ή την κλινική του, ας παραδώσει τα κλειδιά. Να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη και από τεχνολογικό εξοπλισμό και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. 

Στις επόμενες βδομάδες έχουμε το συνέδριο της ΟΣΝΙΕ στις 30 Ιουνίου. Αυτό το συνέδριο θέλουμε να αποτελέσει βήμα απεργιακής κλιμάκωσης έτσι ώστε να διεκδικήσουμε ότι θα τα πάρουμε όλα πίσω. ΣΣΕ με αυξήσεις, επιδόματα, χρονοεπιδόματα, ειδικές άδειες και ακόμα περισσότερα”.