Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 18 Φλεβάρη: “Με τις γυναίκες μπροστά”

Στις 18 Φλεβάρη κατεβαίνουμε μαζικά οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, με τις γυναίκες μπροστά!

Το χτύπημα για τις γυναίκες της εργατικής τάξης στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερο. Ας αναφέρουμε δυο λόγους: Όσο πιο επισφαλής είναι η απασχόληση τόσο πιο δύσκολο γίνεται οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν σύνταξη, κάτι περισσότερο από τα ψίχουλα της εθνικής σύνταξης. Το μεγαλύτερο ποσοστό στους ελαστικά εργαζόμενους είναι γυναίκες. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης που η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε, οι συντάξεις των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας αποτέλεσαν στήριγμα για όλη την οικογένεια. Με την μείωση των συντάξεων και τις ήδη τεράστιες περικοπές κι ελλείψεις σε Υγεία και Πρόνοια, τα βάρη για νέους και γέρους πέφτουν κατά κύριο λόγο πάνω στις γυναίκες της κάθε οικογένειας.

Γι' αυτό και θα κατέβουμε μαζικά στην απεργία συνδέοντας τις μάχες. Τη μάχη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και τη μάχη για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, χρηματοδότηση για την Υγεία. 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων είναι τραγική. Ειδικά τώρα με την έξαρση της γρίπης, οι αναμονές στα παιδιατρικά μπορεί να φτάνουν 7 και 8 ώρες. Κι ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, κλείνουν νοσοκομεία, αντί να προσλαμβάνουν κόσμο και να ανοίγουν καινούργια. 

Στο νοσοκομείο μας είχαμε την περίπτωση με το παράρτημα στην Καλλιθέα, όπου έκλεισε μετά και τη συνταξιοδότηση της τελευταίας συναδέλφου. Μετά από τις κινητοποιήσεις, αναγκάστηκαν να μεταφέρουν δύο γιατρούς από γειτονικό ΤΟΜΥ στο παράρτημα, γεγονός που αποτελεί μπάλωμα στην τρύπα κι όχι λύση του ζητήματος. Μάλιστα μας είπαν ότι είναι λύση παροδική κι ότι θα επιστρέψουν οι δύο γιατροί εκεί που εργάζονταν και θα φέρουν έναν επικουρικό γιατρό από το Αγλαΐα Κυριακού. Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με το ήδη ελάχιστο υπάρχον προσωπικό. Ανάλογες μετακινήσεις κάνουν και σε άλλα νοσοκομεία.

Την απάντηση θα τη δώσουμε δυναμικά με την οργάνωση και την συμμετοχή μας στην πανεργατική στις 18 Φλεβάρη και συνεχίζουμε με την εκδήλωση στις 20/2 στο νοσοκομείο για την οργάνωση της απεργιακής 8 Μάρτη. 

Το σωματείο ήδη έχει αρχίσει την ενημέρωση των συναδέλφων και την οργάνωση της απεργίας και σχεδιάζουμε και τοπικές κινητοποιήσεις για το ζήτημα των ελλείψεων και μετακινήσεων προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε στάση εργασίας 8πμ-10πμ, την παραμονή της πανεργατικής, τη Δευτέρα 17/2.

Θα μας βρουν μπροστά τους και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα πάρουμε όλα πίσω.

Μαρία Αλιφιέρη
αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγλ.Κυριακού