Εργατικό κίνημα
Πάιδων Αγλ. Κυριακού: “Η κυβέρνηση αποδυναμώνει το νοσοκομείο”

17/2, Παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Κινητοποίηση με στάση εργασίας 8πμ-10πμ, συγκέντρωση στο προαύλιο και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησε το Σωματείο των Εργαζόμενων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού τη Δευτέρα 17/2. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση από τη μεριά της διοίκησης για την μετακίνηση νοσηλευτριών από το Χειρουργικό Τμήμα του Αγλαΐα για να μπαλώσουν κενά στο ΚΑΤ. 

“Καταλαβαίνουμε ότι το χειρουργικό του Αγλαΐα Κυριακού είναι ένα τμήμα με εγχειρισμένα παιδιά και βαριά περιστατικά. Πάνε να μπαλώσουν τρύπες αποδυναμώνοντας κάποιο άλλο νοσοκομείο. Είναι μια πολιτική που γενικεύεται και δεν έχει να κάνει μόνο με εμάς αλλά με όλη τη δημόσια Υγεία”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων Μαρία Αλιφιέρη.

Τραγικά νούμερα

“Παρά τις δυσκολίες, γιατί ερχόμαστε από μια μεγάλη εφημερία και συνεχίζουμε να εφημερεύουμε και σήμερα, οργανώσαμε την κινητοποίηση και την παράσταση διαμαρτυρίας. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την υποστελέχωση του νοσοκομείου και τα νούμερα είναι τραγικά. Στο νοσοκομείο μας έχουν φύγει πάνω από 100 άτομα τα τελευταία χρόνια και δεν έχει έρθει ούτε ένας μόνιμος εργαζόμενος. Μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μόνο κάποιες λίγες επικουρικές που κάθε τόσο λήγουν οι συμβάσεις και πάλι βγαίνουν στην ανεργία. Άρα ανά διαστήματα το νοσοκομείο μένει χωρίς προσωπικό και μάλιστα με ένα μόνιμο προσωπικό γερασμένο που οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ της ηλικίας των 45 και 55. 

Οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά οργισμένοι γιατί μιλάνε πλέον για προσωπικό που ματώνει στη δουλειά για να κρατήσει τα νοσοκομεία ανοιχτά. Φτάνουμε πλέον να έχουμε 6 και 7 νυχτερινά το μήνα, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι μέχρι 4. Μονοβάρδιες που απαγορεύονται στις κλινικές, ενώ η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλες τις υπηρεσίες από τη διοίκηση μέχρι τα πλυντήρια. Ούτως ή άλλως το νοσοκομείο είναι μια μεγάλη αλυσίδα με διαφορετικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για να λειτουργήσουν και να μπορέσουν να προσφέρουν την υγεία που πρέπει. Είναι μια εποχή που η αναμονή στο νοσοκομείο μας φτάνει στις 7 με 8 ώρες. Είδαμε τις προηγούμενες μέρες την προσπάθεια να κλείσει το παράρτημα της Δαβάκη στην Καλλιθέα. Τώρα μαθαίνουμε πως ένας επικουρικός παιδίατρος που είχε ζητηθεί για να μην υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ουρές και αναμονές στο Αγλαΐα τελικά αντί να μείνει εδώ θα πάει στη Δαβάκη.

Πράγμα που αποδεικνύει πως ναι μεν οι πιέσεις φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά η πολιτική των μπαλωμάτων οδηγεί στη διάλυση των νοσοκομείων και τελικά σπρώχνει στο να μπουν μέσα στη δημόσια Υγεία οι ιδιώτες. 

Πλέον το επόμενο μεγάλο ραντεβού μας είναι η Πανεργατική Απεργία την Τρίτη 18/2 αφού καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις δυναμικές κινητοποιήσεις, που όπως έχουμε δει στα νοσοκομεία, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Μέσα σε όλα αυτά σαν σωματείο οργανώνουμε και τις εκλογές μας που θα γίνουν στις 10-11 Μάρτη αναδεικνύοντας το γεγονός ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και στο συντονισμό των αγώνων από τα κάτω που είναι αναγκαίοι για να σώσουμε τη δημόσια Υγεία. Στα νοσοκομεία έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να υπάρχουν νίκες. Η δική μας παράταξη η Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΑΕΠΑ) κατεβαίνει στις εκλογές με σκοπό να αυξήσει τις δυνάμεις της και να μπορέσει να δώσει αγωνιστική πνοή στο σωματείο μας”.