Καταστολή
Αντίσταση στην καταστολή: Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών

Ενδεικτική της αναλγησίας και της εκδικητικότητας του κράτους είναι η αντιμετώπιση των αρχών σχετικά με τις δίκαιες απαιτήσεις των φυλακισμένων για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω πανδημίας. 

Η κραυγή αγωνίας των κρατουμένων ακούστηκε με την εξέγερση στις γυναικείες φυλακές της Θήβας στις 9/4, μετά το θάνατο συγκρατούμενής τους. Η ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών εκείνη την ημέρα περιέγραφε: “Η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιολογικά προβλήματα καθώς και υψηλό πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της. Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε. Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας. Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε πτέρυγα, που στοιβάζονται περίπου 120 άτομα. Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή. Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη. Η εγκληματική αδιαφορία για τις κρατούμενες και την υγεία τους, έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες η έκτιση των ποινών τους, να καταλήγει σε θανατική καταδίκη. Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ζητάμε, να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων. Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος”.

Κι όμως, όπως καταγγέλουν οι ίδιες, η απάντηση του κράτους την επόμενη ημέρα ήταν η εξής: “Εισέβαλαν ΜΑΤ και μάς επιτέθηκαν σε όσες παραμέναμε στη κοινόχρηστη αίθουσα μετά το κλείσιμο τη φυλακής. Είχε προηγηθεί κατάθεση κειμένου στην υπηρεσία με σκοπό να αποσταλεί στο Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» με το οποίο ζητούσαμε την πραγματοποίηση των αιτημάτων μας που αφορούν την αποσυμφόρηση των φυλακών με βάση το πλαίσιο που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει”. 

Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν και σε άλλες φυλακές. “Απο σήμερα θα πάψουμε να εργαζόμαστε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που αφορούν την προάσπιση της υγείας και ας φροντίσουν οι ιθύνοντες για τα περαιτέρω” ανακοίνωσαν οι κρατούμενοι στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, στις 14/4. Η πληρότητα στις φυλακές Κορυδαλού ξεπερνά το 120%, ενώ τα κελιά 9,5 τ.μ. φιλοξενούν πολλές φορές έως και επτά άτομα. Και εκεί, αντί για την αυτονόητη ικανοποίηση των αιτημάτων, η απάντηση ήταν η εισβολή των ΜΑΤ στις 17/4, η απαγωγή και η μεταγωγή του κρατούμενου Δημάκη, που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις. Το ίδιο βράδυ, ΕΚΑΜ εισέβαλλαν και στη Ζ’ πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου, όπου υπάρχουν ανάλογες κινητοποιήσεις κρατουμένων. Από τις 17/4 οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, με στάσεις στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής και αποχή εργασίας και συσσιτίου από την Τρίτη 22/4. 

“Ελάτε από δω να κάνουμε μια βόλτα κ.Τσιόδρα” προσκαλεί ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών νέων στον Αυλώνα. “277 κρατούμενοι για 110 θέσεις (λόγω των εργασιών). Μαθητές μου κοιμούνται στο πάτωμα ή δύο σ' ένα κρεβάτι. Μαθαίνω ότι ανάλογα γίνονται και σε άλλες φυλακές. Κι εκεί υπάρχουν και άτομα μεγάλης ηλικίας και με σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους”. 

Η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή, με δήλωση του εκλεγμένου στο Δ.Σ του ΔΣΑ μέλους της Θανάση Καμπαγιάννη, ήδη από τις 25 Μάρτη είχε προειδοποιήσει για τις συνθήκες συνωστισμού στις φυλακές, παρομοιάζοντάς τες με ωρολογιακή βόμβα και είχε προτείνει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης. Σχετικές ανακοινώσεις είχαν εκδώσει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Τις συνθήκες είχαν ήδη καταγγείλει κινήσεις κρατουμένων μέσα από τις φυλακές, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις 6/4 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στις φυλακές.