Εργατικό κίνημα
Μάχες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

28/5, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Φωτό: Λουίζα Γκίκα

Συμβασιούχοι ΟΑΕΔ

Ο Ιούνιος πρόκειται να εξελιχθεί σε μήνα ξεσηκωμού για τους 4000 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία και για όλους τους συμβασιούχους στην Υγεία. Η κυβέρνηση μετά τα χειροκροτήματα για τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές που στήριξαν το δημόσιο σύστημα Υγείας και όλη την κοινωνία την περίοδο της καραντίνας, στην πράξη όχι μόνο έχει αφήσει 16.000 περίπου συμβασιούχους εργαζόμενους στον αέρα, αλλά προχωρά και σε απολύσεις επικουρικών, ξαναφέρνει τους εργολάβους στα νοσοκομεία, κλείνει κλινικές και βάζει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ. 

Μέσα στην περίοδο της καραντίνας ξεκίνησε ένας διάλογος στη διαδικτυακή Ομάδα 4.000 ΟΑΕΔ στην Υγεία, που στην ουσία κατέληξε ότι χρειάζεται να συνδεθούμε με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στην Υγεία και να μπει πίεση προς τα σωματεία και την ομοσπονδία να κλιμακώσει τον αγώνα, με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, που είναι η μόνη λύση. Οι 4.000 ΟΑΕΔ στην Υγεία, έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων αγώνων και τις πρωτοβουλίες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, με τους οποίους κατάφεραν να παραμείνουν στις θέσεις τους για τέσσερα χρόνια, πήραν την πρωτοβουλία από τα κάτω και ανάγκασαν την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν στις 4 Ιούνη, τρίωρη στάση εργασίας 7πμ-10πμ για όλους τους συμβασιούχους στην Υγεία (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, ΣΟΧ κ.α.) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Νοσοκομεία. Κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30πμ στο “Σωτηρία”.

Έτσι στις 4 Ιούνη οργανώνονται συγκεντρώσεις σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, με τη στήριξη των πρωτοβάθμιων σωματείων. Πρωτοβουλίες συμβασιούχων έχουν προχωρήσει σε συγκρότηση επιτροπών ανά νοσοκομείο, έχουν φτιάξει ανακοινώσεις, αφίσες, πλακάτ, πανό, δελτία Τύπου, μέχρι και διαδικτυακά βιντεάκια, προβάλλοντας το αίτημα της μονιμοποίησης.

Αυτές οι ενωτικές πρωτοβουλίες πατάνε πάνω στα παραδείγματα των κινητοποιήσεων που έγιναν στις πύλες των νοσοκομείων στις 7 Απρίλη και στις 12 Μάη και είναι η απάντηση στην τακτική του υπουργείου Υγείας να διασπάσει τους συμβασιούχους, δίνοντας υποσχέσεις ότι δήθεν πρόκειται να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε την περίοδο της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ «οι 16.000 έκτακτοι στη Δημόσια Υγεία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθ’ ότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και δικαιούνται την μονιμοποίησή τους».

Η 4 Ιούνη είναι στην ουσία ένα σκαλοπάτι για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη, που έχει στην προμετωπίδα του το αίτημα προσλήψεις-μονιμοποιήσεις στην Υγεία. Η 16 Ιούνη είναι η ημέρα που όλοι περίμεναν, όπου όλοι οι «ήρωες», μόνιμοι και συμβασιούχοι, οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες, οι τραυματιοφορείς, οι καθαρίστριες, από όλη την Ελλάδα, θα ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι οργής που θα απαιτεί όχι άλλα ψέματα και υποσχέσεις, λεφτά για προσλήψεις -μονιμοποιήσεις τώρα!

Κατερίνα Θωίδου
συμβασιούχος 4000 ΟΑΕΔ στην Υγεία

Ερυθρός

Πολύ πετυχημένη ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε την Πέμπη 28 Μάη στον Ερυθρό με κύριο αίτημα τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Δεκάδες εργαζόμενες/οι όλων των ειδικοτήτων συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο αγανακτισμένοι με τις συνθήκες εργασίας οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τραγικές.

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι μεγάλες αντιδράσεις των τραυματιοφορέων, η ειδικότητα των οποίων όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με προσλήψεις την περίοδο της πανδημίας, αλλά αντίθετα έγιναν και δύο απολύσεις επικουρικών. Τους έβγαλαν σε αναγκαστική αργία και τους είπαν ότι το πιο πιθανό είναι να μην προσληφθούν ξανά. Και μιλάμε για εργαζόμενους που δούλευαν επτά χρόνια στο νοσοκομείο, απόλυτα αναγκαίοι και με τεράστια εμπειρία. Έτσι από 12-13 τραυματιοφορείς, ήδη λίγοι δηλαδή, το νοσοκομείο έμεινε με 11.

Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να έχουμε κορονοϊατρείο που για τους ίδιους σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να ντύνονται και να ξεντύνονται με τις ειδικές στολές, να μεταφέρουν τα περιστατικά από κάτι ανηφόρες γύρω γύρω από το νοσοκομείο, να επιστρέφουν και ξανά από την αρχή, στα όρια της εξάντλησης. Το αποκορύφωμα ήταν μια εφημερία στην οποία υπήρχε μόνο ένας τραυματιοφορέας και για το κορονοϊατρείο και για το υπόλοιπο παθολογικό με αποτέλεσμα να στοιβάζονται για ώρες τα περιστατικά στους διαδρόμους με ό,τι αυτό σήμαινε για τη μετάδοση του ιού.

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πήγαν στο Σωματείο και απαίτησαν να γίνει κινητοποίηση με βασικό θέμα τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Απείλησαν μάλιστα ότι θα ξεκινήσουν αποχή από την εργασία τους και καθημερινές συγκεντρώσεις αν δεν γίνει κάτι. Έτσι, παρά την καθυστέρηση από τη μεριά του Σωματείου, τελικά η κινητοποίηση έγινε με τη στήριξη και της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως λέει και η Ομοσπονδία, οι κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες είναι 40%-50% στον Ερυθρό, όλο αυτό το διάστημα το μόνο που έχει γίνει είναι μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και βέβαια η κατάσταση με τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό δεν έχει αλλάξει.

Η συνέχεια του αγώνα θα δοθεί την Πέμπτη 4 Ιούνη με νέα συγκέντρωση στο προαύλιο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας όλων των εργαζόμενων με συμβάσεις στα νοσοκομεία, και θα κορυφωθεί στις 16 Ιούνη στην πανυγειονομική απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων που βρεθήκαμε στην κινητοποίηση καλέσαμε όλες και όλους να οργανώσουμε μαζί αυτή τη μεγάλη μάχη.

Θένια Ασλανίδη 
γιατρός στον Ερυθρό, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων

Γιάννενα

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων την Πέμπτη 28 Μάη ενάντια στις απολύσεις 17 καθαριστριών. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Σωματείου που ταυτόχρονα είχε προκηρύξει στάση εργασίας για όλο το προσωπικό με αποτέλεσμα τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου, όχι μόνο συμβασιούχων της καθαριότητας.

Οι καθαρίστριες απολύονται μετά την αναμόρφωση των πινάκων του ταξικού ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα εργαζόμενες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου που εργάζονται σε αυτό μέχρι και πάνω από 20 χρόνια να πετιούνται στην ανεργία. Οι ίδιες πραγματοποίησαν ακόμα μια κινητοποίηση στις 26 Μάη και με τη διάθεση τους να παλέψουν «ανάγκασαν» να μπει σε κίνηση ένα Σωματείο, η ηγεσία του οποίου δεν είναι μπροστά στους αγώνες. Στην κινητοποίηση που έγινε, οι ίδιες δήλωσαν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, ενώ μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό διεκδικούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (507 συμβασιούχοι και 251 επικουρικοί εργάζονται στο ΠΓΝΙ!) καθώς και μαζικές μόνιμες προσλήψεις για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Ο αγώνας των καθαριστριών και η συμπαράσταση από το υπόλοιπο προσωπικό δείχνει τη διάθεση των εργαζόμενων να παλέψουν κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, αλλά φέρνει απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη ένα μεγάλο βήμα είναι πως εργαζόμενοι και εργαζόμενες συμβασιούχοι που δεν ήταν γραμμένοι στο Σωματείο -αφού η ΔΑΚΕ έβαζε εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία- ξεκίνησαν να γράφονται. Από την ίδια την κινητοποίηση δόθηκε επόμενο ραντεβού των εργαζόμενων για τη Δευτέρα 1 Ιούνη στα γραφεία του Σωματείου για μαζική εγγραφή των συμβασιούχων σε αυτό, αλλά και για την οργάνωση της επόμενης κινητοποίησης την Πέμπτη 4 Ιούνη στα πλαίσια της πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Απ’τη μεριά μας ως Συντονιστικό Νοσοκομείων προτείναμε στις εργαζόμενες να προχωρήσουμε σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να επιστρέψουν όλες στη δουλειά. Και τις καλέσαμε σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κλιμακώσουμε για να απαιτήσουμε τη μονιμοποίηση όλων, αλλά και να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη στην Αθήνα.

Λουίζα Γκίκα
γιατρός, μέλος Συντονιστικού Νοσοκομείων

Και όλοι μαζί στις 16 Ιούνη

Στη μάχη για την οργάνωση της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την ίδια μέρα στην Αθήνα, έχει ριχτεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Με αφίσα και προκήρυξη, που ήδη μοιράζεται σε πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας, καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε απεργιακό ξεσηκωμό με κεντρικά αιτήματα: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις εδώ και τώρα. Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία. Λεφτά για δημόσια δωρεάν Υγεία.

“Η περίφημη «έξοδος» από την καραντίνα συνοδεύεται με το καλημέρα από επιθέσεις της κυβέρνησης στα νοσοκομεία”, αναφέρει η ανακοίνωσή του. “Τα υποκριτικά χειροκροτήματα της κυβέρνησης στους «ήρωες με τις μπλε και τις πράσινες μπλούζες» δίνουν την θέση τους σε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, ΚΕΝ, δωρεές ιδιωτών, ΣΔΙΤ, διοικητικές αυθαιρεσίες και διώξεις αγωνιστών. Ταυτόχρονα οι ασθενείς που είχαν εκδιωχθεί για δύο μήνες από τα νοσοκομεία μας λόγω κορονοϊού επιστρέφουν και αντιμετωπίζουν ένα λιγοστό και εξουθενωμένο προσωπικό, στοιβάζονται σε τεράστιες ουρές, διεκδικούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους, τον έλεγχο και τις εξετάσεις που είχαν αναβάλει και αυτό που εισπράττουν είναι χάος, εκνευρισμός, ασυνεννοησία.

Οι λιγοστές και με το σταγονόμετρο προσλήψεις -συμβασιούχων αποκλειστικά- εν μέσω κορονοϊού δεν έκαναν καμία διαφορά και στο να ανακουφίσουν το προσωπικό και στο να ξεμπουκώσουν οι αναμονές των ασθενών. Η στήριξη στο Ε.Σ.Υ. που διατρανώνει ο Μητσοτάκης δεν συνέβη ποτέ και αυτό αποδεικνύεται μετά το διάγγελμα του, την περίφημη «γέφυρα για την επιστροφή στην κανονικότητα» όπου 24 δις ευρώ πάνε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά όχι στους εργαζόμενους, για τα νοσοκομεία μας όμως ΤΙΠΟΤΑ. Όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση το έπαιξε καλά μέσα στην κρίση δεν έχουν παρά να δουν την εικόνα της οργής και των αγώνων που ξεπηδούν αυτή την ώρα μέσα στα νοσοκομεία”.

Και συνεχίζει: “Καταρχήν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, παντού, αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, αυτό των απολύσεων των συμβασιούχων. Από τον Ερυθρό και το Αγία Όλγα μέχρι την Ικαρία και από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μέχρι την Δουρούτη στα Γιάννενα παντού οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απόλυσή τους λόγω λήξης της θητείας τους. Καθαρίστριες, σεκιούριτι, εργαζόμενοι στην σίτιση αλλά και επικουρικοί νοσηλευτές βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να μην απολυθούν απαιτώντας την μονιμοποίηση τους ή τουλάχιστον μια παράταση. Στον Άγιο Σάββα όμως, μετά από 3ήμερη κινητοποίηση οι σεκιούριτι κέρδισαν την παράταση τους ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε όλα τα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι από τους 4.000 ΟΑΕΔ ήδη γεύονται το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης και κινητοποιούνται στις 4 Ιούνη, αφού δεν άκουσαν από τον Κικίλια τίποτα για την μονιμοποίησή τους, αντίθετα οι επικουρικοί νοσηλευτές που το άκουσαν αυτό κινδυνεύουν με απόλυση στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι νοσηλευτές Δ.Ε. παραλίγο να μετατραπούν σε «πασπαρτού» προσωπικό για όλες τις χρήσεις λόγω της παρανοϊκής ΠΝΠ που εμπνεύστηκαν οι απατεώνες της Ε.Ν.Ε. και του υπουργείου. Παραλίγο, γιατί δύο μαζικές κινητοποιήσεις μας στο υπουργείο τρόμαξαν τους παραπάνω φωστήρες και πάγωσαν την ΠΝΠ. Στον Γεννηματά της Αθήνας οι τραυματιοφορείς χρειάστηκε να παρατήσουν τη δουλειά, να απειλήσουν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ώστε ο Διοικητής να υποσχεθεί άμεσα 30 προσλήψεις στον κλάδο τους.

Και δεν είναι μόνο οι απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων. Οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με τα ΚΕΝ -κλειστά ενοποιημένα νοσήλια- δηλαδή με την παράλογη υποχρέωση να κοστολογούν την ιατρική πράξη ή και να την στερούν από ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες, γενικά από τους φτωχούς που έχουν το «λάθος» ασφαλιστικό ταμείο. Καλούνται να παίξουν τον ρόλο του λογιστή και όχι του γιατρού αλλά και αυτόν του συνοριοφύλακα της Φρόντεξ, κάτι που αν ποτέ ισχύσει θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία όλων μας. Τα ΚΕΝ έρχονται να συμπληρώσουν την οργή όλων μας μετά την επιχορήγηση της κυβέρνησης ύψους 30 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά και τις κλινικές τύπου Ταξιάρχαι, ενώ το μπαράζ των «δωρεών» από το ίδρυμα Νιάρχου με τις «έκτακτες» προσλήψεις που αυτές συνοδεύονται ξεχειλίζει το ποτήρι. Στην παραπάνω εικόνα έρχεται να προστεθεί και το κυνήγι από ανεκδιήγητους διοικητές σε συνδικαλιστές -αγωνιστές της Αριστεράς στην Θεσσαλονίκη σε Γεννηματά και Ιπποκράτειο που ήδη ξεσηκώνουν τεράστιες αντιδράσεις”. Την Τρίτη 2 Ιούνη το απόγευμα, ενώ η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, το Συντονιστικό πραγματοποιούσε διαδικτυακά την πανελλαδική του συνέλευση με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα νοσοκομεία της χώρας στο συλλαλητήριο στις 16 Ιούνη στην Αθήνα. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται στις γραμμές του έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, περιοδείες ενημέρωσης των συναδέλφων τους.

Ουρές

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, με την γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 27 Μάη. Δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων συμμετείχαν στη συζήτηση, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν την περίοδο της καραντίνας και τα οποία έχουν γίνει ακόμα πιο έντονα με την άρση της. Όπως κατήγγειλαν, καθημερινά στα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου δημιουργούνται τεράστιες ουρές με αποτέλεσμα ο συνωστισμός -και ο εκνευρισμός που αυτός φέρνει- να χτυπάει κόκκινο. Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι τεράστια, το ίδιο και ο φόρτος εργασίας του ήδη εξαντλημένου προσωπικού.

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων ενημέρωσε για την νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την ίδια μέρα. «Μέχρι τότε ενημερώνουμε και ξεσηκώνουμε όλο το νοσοκομείο, αλλά και τους ασθενείς και τους συνοδούς, τη γειτονιά. Μπορούμε στις 16 Ιούνη να έχουμε όλη την κοινωνία στο πλευρό μας», είπε. Η συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στο νέο απεργιακό ραντεβού, που όλες και όλοι συμφώνησαν ότι αποτελεί τη συνέχεια των αγώνων που έχουν δώσει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και των νικών που έχουν πετύχει –με τελευταία μόλις δυο βδομάδες πριν με την παραμονή στη δουλειά των συναδέλφων τους στη φύλαξη που έληγαν οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά τη συνέλευση, ακολούθησε μεγάλη περιοδεία στα τμήματα και συζήτηση με πολλούς ακόμα εργαζόμενους και εργαζόμενες.

“Καλούμε όλους τους κλάδους του Δημοσίου να προχωρήσουν σε απεργιακό συντονισμό μαζί μας και απαιτούμε από την ΑΔΕΔΥ όχι να μας χειροκροτεί και να μας στηρίζει με δελτία τύπου αλλά στις 16 Ιούνη να προχωρήσει σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία συμπαράστασης στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενίσχυση του Ε.Σ.Υ”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.