Εργατικό κίνημα
Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών: Ανοιχτή συνέλευση 9/6

Ανοιχτή συνέλευση διοργάνωνε η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ) την Τρίτη 9 Ιούνη στις 7μμ στην πλατεία Αυδή στον Κεραμεικό. Μια ευκαιρία για να συναντηθούν και να συζητήσουν τον αγώνα τους οι ηθοποιοί μπροστά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που θα γίνει το Σάββατο 13 Ιούνη στις 6.30μμ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας στο Γκάζι και τις εκλογές του ΣΕΗ που θα ακολουθήσουν στις 20-25 Ιούνη.

Το σχέδιο διακήρυξης της ΑΣΗ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

“Η κρίση της Πανδημίας επιτάχυνε την οικονομική κρίση και πλέον σε όλο τον πλανήτη η καταστροφή και ο θάνατος που φέρνει ο καπιταλισμός χτυπάει κόκκινο. 

Σε αυτήν τη κρίση, πλούσιοι και φτωχοί, αφεντικά και εργάτες, δεν είμαστε το ίδιο. Δεν φταίμε εμείς για την εξάπλωση της πανδημίας. Υπεύθυνες για την εξάπλωση και την αδυναμία να την σταματήσουν, είναι οι κυβερνήσεις που έχουν διαλύσει τα δημόσια συστήματα Υγείας. 

Όμως οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο. Πρωτόγνωρες γιατί εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη ενάντια στη ρατσιστική δολοφονία του George Floyd. Πρωτόγνωρες γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ξεσηκώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για να μην περάσουν πάνω από τις πλάτες μας οι συνέπειες της κρίσης που φέρνει η πανδημία. Γιατί εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου πλησίασαν τα σωματεία, έγιναν μέλη στο σωματείο, έστησαν δικές τους συλλογικότητες, μπήκαν στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα.  

Και σε αυτόν τον δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε γιατί τίποτε δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα μόλις έχουμε αρχίσει τον αγώνα για να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες η τέχνη και οι εργάτες της.

Να στηρίξουμε όλους τους εργάτες της Τέχνης

ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Να προχωρήσει το ΣΕΗ σε συγκρότηση, θιάσων από άνεργους συναδέλφους, (όπως άλλωστε αναφέρει και το καταστατικό μας) χωρίς αποκλεισμούς, που θα απλώσουν το θέατρο σε χώρους δουλειάς και γειτονιές και να αναλάβει το κράτος την αμοιβή τους

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν πρέπει να αφήσουμε τους νέους συναδέλφους και συναδέλφισσες στα χέρια της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» αλλά αντίθετα χρειάζεται να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την δημιουργία της Ακαδημίας Θεάτρου, στα πλαίσια της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Μέχρι τότε να δημιουργηθούν Δραματικές σχολές από το σωματείο (όπως άλλωστε αναφέρει και το καταστατικό μας) και με πρωτοβουλία του ΣΕΗ άξιοι δάσκαλοι, συνταξιούχοι ή μη, που ανάλωσαν τη ζωή τους στο θέατρο, να διδάσκουν, αμειβόμενοι με ένα συμβολικό ποσό.

“ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Δεν μας αρμόζει να είμαστε αμέτοχοι στο τεράστιο ζήτημα του φασισμού και του ρατσισμού. Χρειάζεται να συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες που συγκρούονται με τον Ρατσισμό της κυβέρνησης. Με τους αγώνες του το κίνημα κατάφερε να τσακίσει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να οδηγήσει στην διάλυσή τους. Η επιμονή ότι και το δικαστήριο θα τους καταδικάσει πρέπει να παραμείνει κεντρική.

Ταυτόχρονα όμως για εμάς, σε αντίθεση με τους «χορηγούς» και τους επιχειρηματίες ο Πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζει η πολιτεία. Δεν θέλουμε τους νόμους της αγοράς να καθορίσουν το ποιοι συνάδελφοι θα δουλέψουν και ποιοι όχι. Αντίθετα Διεκδικούμε από το κράτος και όλους τους Δήμους να οργανώσουν θεατρικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλη την επόμενη περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο θα βρουν δουλειά όλοι οι συνάδελφοι και ταυτόχρονα να πάρει ανάσα η κοινωνία που είναι τσακισμένη από την  καραντίνα και την κρίση”.