Εργατικό κίνημα
16 Ιούνη - Απεργία στα Νοσοκομεία: Όλοι μαζί με τους απεργούς της Υγείας

4/6, Νοσοσκομείο Ερυθρός

 

4/6, Βενιζέλειο, Ηράκλειο Κρήτης

 

Στις 16 Ιούνη οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν στην Αθήνα. Η κοινή απεργία των δυο Ομοσπονδιών του κλάδου, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, και το πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούν στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη, θα είναι σταθμός στη μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

«Η απεργία στις 16 Ιούνη είναι από τις σημαντικότερες για το χώρο της Υγείας», μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. «Η οργή μέσα στα νοσοκομεία ξεχειλίζει καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί με ψέματα να πείσει ότι έχει στηρίξει το σύστημα Υγείας και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τόσο την περίοδο της καραντίνας όσο και τώρα, οι εργαζόμενοι/ες δίνουμε μόνοι/ες μας τη μάχη με την πανδημία και για την περίθαλψη του κόσμου, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς επάρκεια σε μέσα προστασίας και εξοπλισμό, χωρίς αύξηση της χρηματοδότησης. Μόνο οι τεράστιες αναμονές αυτή τη στιγμή για εξετάσεις και χειρουργεία είναι αρκετές για να το καταλάβει κανείς.

Το κλίμα είναι αγωνιστικό. Όπως και όλες οι κινητοποιήσεις που κάναμε το τελευταίο διάστημα και μέσα στην καραντίνα, η συγκέντρωση για τους συμβασιούχους την περασμένη Πέμπτη 4/6 στο Αγλαϊα και το Αγία Σοφία ήταν πολύ πετυχημένη. Τα αυτοκόλλητα “support health workers” έγιναν ανάρπαστα σε προσωπικό και γονείς ασθενών. Το καθεστώς ομηρίας έχει φέρει στα όριά τους τους συμβασιούχους. Η κινητοποίηση κατέληξε σε συζήτηση και προτάσεις για τη συνέχεια, με τους συμβασιούχους στο Αγία Σοφία να αναδεικνύουν και την ανάγκη να γραφτούν στο Σωματείο. Την Πέμπτη 11 Ιούνη προχωράμε σε κοινή δράση μαζί τους, μπροστά στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Ελπίδα, όπου στεγάζονται τα ογκολογικά τμήματα και των δυο Παίδων. Για να απαιτήσουμε μονιμοποιήσεις και προσλήψεις. Για να αναδείξουμε τη μάχη ενάντια στην απαξίωση της κυβέρνησης του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Αγία Σοφία, του μοναδικού δημόσιου. Για να απαιτήσουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία για ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες. Θέλουμε εξετάσεις και περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι, κόντρα στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Ήδη με τη θέληση των εργαζόμενων οι άνθρωποι αυτοί δεν περνάνε από το ταμείο όταν έρχονται στα νοσοκομεία μας.

Αυτό που μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη είναι ότι η συμπαράσταση του κόσμου είναι πλέον πολύ έντονη. Για μας η 16 Ιούνη αποκτά ένα χαρακτήρα “πανεργατικής”, με τη στήριξη όλου του κόσμου και όλων των κλάδων. Η συμμετοχή μας θα είναι πολύ δυναμική, για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα νοσοκομεία δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, ότι θα παραμείνουν ανοιχτά με τον αγώνα των εργαζόμενων».

Τη συμμετοχή τους στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο της Αθήνας οργανώνουν οι εργαζόμενοι/ες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Κλείνουμε συμμετοχές και στο τέλος θα δούμε πόσα λεωφορεία θα γεμίσουμε από την Πάτρα», μας είπε ο Δημήτρης Μπελιάς, επικουρικός τραυματιοφορέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο. «Στην κινητοποίηση για τους συμβασιούχους την περασμένη Πέμπτη 4/6 έγινε μίνι συνέλευση και συζητήσαμε την ανάγκη να έχουμε παρουσία στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Πιέζουμε το Σωματείο μας να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια για να ενωθούμε με τους συναδέλφους μας και τις συναδέλφισσές μας από όλη τη χώρα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής είναι ίδια όπως παντού. Με ένα απροετοίμαστο και χωρίς στήριξη άνοιγμα μετά την καραντίνα και επιπρόσθετα με μειωμένο προσωπικό και αναβρασμό σε όσους απολύονται μέσα στον Ιούνη και τους επόμενους μήνες. Στο Αίγιο για παράδειγμα απολύονται όλοι οι συμβασιούχοι του νοσοκομείου, διαφόρων ειδικοτήτων, μέσα στον Ιούνη».

«Να απαιτήσουμε από τα σωματεία όλης της Ελλάδας να βάλουν πούλμαν ή να χορηγήσουν εισιτήρια στους διαδηλωτές, προκειμένου να φτάσουν τα αγωνιστικά καραβάνια στην πλατεία Μαβίλη», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων αμέσως μετά την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση για τους συμβασιούχους στις 4 Ιούνη και ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας. «Να μετατρέψουμε τις 16 Ιούνη σε μέρα καθολικού ξεσηκωμού για τη δημόσια Υγεία, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας, ακόμα και ασθενείς και κάτοικοι, εργαζόμενοι και άνεργοι από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, για να ενωθούμε σε ένα μεγάλο ποτάμι οργής που θα απαιτεί όχι άλλα ψέματα και υποσχέσεις, λεφτά για προσλήψεις-μονιμοποιήσεις τώρα!».


Η απεργία στην Υγεία στις 16 Ιούνη χρειάζεται τη στήριξη όλου του αντιρατσιστικού κινήματος. Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη ενώνονται με το κίνημα Black Lives Matter, αναδεικνύοντας ότι παλεύουν για την Υγεία όλων ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις. Ενώ και το υγειονομικό κίνημα στη χώρα μας έχει δώσει και δίνει σκληρές μάχες για να κάνει πράξη το σύνθημα “υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο”. Είναι η στιγμή τα δυο κινήματα να ενωθούν κι εδώ.

Το πόσο κρίσιμο είναι, το δείχνει η κατάσταση στα καμπ με τους δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες Υγείας πρόσφυγες. Ο Ουαλίντ Ταλέμπ μας περιέγραψε τα πράγματα στον Ελαιώνα: «Γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, μικρά παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν έχουν περίθαλψη και καμιά δυνατότητα να πάνε στα νοσοκομεία. Κι όταν και αν καταφέρνουν να πάνε, αν έχουν και διερμηνέα, η απάντηση των υπεύθυνων είναι ότι πρέπει να περιμένουν σε λίστες για μήνες παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά, που χρειάζονται άμεσα επεμβάσεις και θεραπείες. Και βέβαια, η σειρά τους δεν έρχεται ποτέ. Την περασμένη βδομάδα συνόδεψα μικρό κορίτσι από τον Ελαιώνα στο Παίδων για σοβαρό θέμα, και ενώ οι γιατροί έλεγαν ότι η ανάγκη να γίνει χειρουργείο είναι μεγάλη και άμεση, οι υπεύθυνοι το έβαλαν σε σειρά και λίστα. Πάρα πολλοί αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Όσο για τα φάρμακα, αυτά είναι πολύ ακριβά και ειδικά για πρόσφυγες που δεν έχουν πια ούτε το επίδομα που έπαιρναν, είναι αδύνατο να τα αγοράσουν. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι. Οι γιατροί και οι γιατρίνες είναι καλοί και καλές, μας συμπεριφέρονται πολύ καλά και θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το σύστημα είναι χάλια».


Όλοι οι συμβασιουχοι στο χώρο της Υγείας αποδείξαμε τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας ότι καθημερινά ήμασταν στην πρώτη γραμμή κάνοντας το χρέος μας και μη δίσταζοντας να θέσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας σε κίνδυνο για την δημόσια υγεία και για τους συνανθρώπους μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα καθεστώς συνεχόμενων ανανεώσεων συμβάσεων καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς αναγκες μη γνωρίζοντας όμως το εργασιακό μας μέλλον. Γι' αυτόν το λόγο απαιτούμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τόσο του ΟΑΕΔ όσο και των επικουρικών. Είναι χρέος όλων μας στις 16 Ιούνιου να δώσουμε βροντερό παρών στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή μας. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους. Εδώ και τώρα δικαίωση, εδώ και τώρα αορίστου.

Αλεξία Βρακά
τεχνολόγος-ακτινολόγος Αγλαΐα Κυριακού

Οι χειροτέχνες/ισσες του Θησείου έχουμε δώσει και δίνουμε πολλούς αγώνες πριν αλλά και μετά την πανδημία και μέσα στην οικονομική κρίση. Αγώνες για να μπορούμε να στήνουμε τους πάγκους μας στον πεζόδρομο στο Θησείο, για να κερδίσουμε και εμείς το βοήθημα και να μην κάνει η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουμε, αγώνες για ένα μεροκάματο μέσα στην οικονομική κρίση για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν δίνουμε όμως αγώνες μόνο για τα “δικά” μας αιτήματα και θεωρούμε ότι οι αγώνες που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για πραγματικά δημόσιο σύστημα Υγείας είναι μια μάχη που μας αφορά όλες και όλους, μία μάχη για τη ζωή μας. Γι' αυτό η πρωτοβουλία «στηρίξτε τους εργάτες της υγείας» είναι μία πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχτεί από όλους, να δημιουργήσει ένα κύμα συμπαράστασης μέσα σε κάθε γειτονιά και ο καθένας μας να βρεθεί στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών. Μαζικά να συμμετέχουμε στην εκδήλωση που γίνεται στη γειτονιά μας και στις άλλες γειτονιές, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 16/6. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και να κερδίσουμε όλα τα αιτήματά μας και έναν καλύτερο κόσμο συνολικά για εμάς και τα παιδιά μας.

Μανώλης Συκιανάκης
χειροτέχνης Θησείου

Η πανυγειονομική απεργία της 16ης Ιούνη είναι μια μεγάλη μάχη για όλη την εργατική τάξη και όλη την κοινωνία. Με την πανδημία να έχει αναδείξει ξεκάθαρα τον αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των νοσοκομείων που ξεσηκώνονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσής του χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

Αυτό το κίνημα συμπαράστασης έχει στόχο να οργανώσει η πρωτοβουλία «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας - Support Health Workers» που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Οι ανοιχτές εκδηλώσεις που οργανώνει σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα αυτή την βδομάδα, με ομιλητές απεργούς των νοσοκομείων και συμπαραστάτες από πολλούς χώρους και κλάδους, είναι βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη η σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook έχει κερδίσει μαζική στήριξη, ενώ οι αφίσες και οι προκηρύξεις της κυκλοφορούν σε εργατικούς χώρους και γειτονιές παντού. Τα αυτοκόλλητά της «διακόσμησαν» πολλές από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσοκομείων την περασμένη Πέμπτη 4/6 για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συσπειρώνονται γύρω της προχωρούν σε πολλά σημεία σε περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις, τις 16 Ιούνη και τη συνέχεια.


Ψηφίσματα στήριξης της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν Σωματεία Εργαζόμενων εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των νοσοκομειακών για ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Η πολιτική που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες είναι υπεύθυνη για τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς, την αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών», αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ). «Αυτή η πολιτική άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό.

Ο ΠΣΕΦΑ επισημαίνει ότι είναι ώρα να τεθεί ως κοινό αίτημα όλων των συνδικάτων η κρατικοποίηση και ο δημόσιος έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών: να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον, όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε προηγμένα φάρμακα και μεθόδους θεραπείας που είναι παγκοσμίως διαθέσιμα, η διάθεσή τους να μην κατευθύνεται από την κερδοσκοπία, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ποιότητα ζωής όλων των ασθενών... Συντασσόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που κρατούν ζωντανό το δημόσιο σύστημα Υγείας και διεκδικούν τα αυτονόητα για όλους».

Ενώ η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ) αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια νοσοκομεία όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι/ες στη φύλαξη και στην καθαριότητα απεργούν στις 16 Ιούνη και διαδηλώνουν πανελλαδικά στην Αθήνα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα διεκδικούν τα αυτονόητα: ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν αρκεί το χειροκρότημα, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τον αγώνα τους κοινή υπόθεση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στηρίζουμε την απεργία των εργαζόμενων στην Υγεία στις 16 Ιούνη και συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργιακή τους συγκέντρωση στις 9πμ στην πλατεία Μαβίλη. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε τις 16 Ιούνη μια τεράστια μέρα δράσης στο πλευρό των αγωνιζόμενων νοσοκομείων».


ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
πλ. Μερκούρη 7μμ
Ομιλητές: Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος ΔΣ σωμ. νοσ. Αγ. Σάββας, Αντώνης Σκαρπέλης, ΔΣ Έν. Γον. 3ης Κοινότητας
 
ΠΑΓΚΡΑΤΙ
πλ.Βαρνάβα 7μμ
Ομιλητές: Μαρία Χαρχαρίδου, ΔΣ σωμ. νοσ. Γεννηματάς, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών
 
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
πλ. Πανόρμου 7μμ
Ομιλητές: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος ΔΣ σωμ. νοσ. Αγ. Σάββας, Βασίλης Μυρσινιάς, συνδ. στον επισιτισμό, Εύα Ηλιάδη, ΜΚΟ
 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πλ. Κοραή, Σκάκι 7.30μμ
Ομιλητές: Δήμητρα Βήνη, εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Νίκαιας, Θένια Ασλανίδη, νοσ. Ερυθρός, Σωτήρης Κωνσταντινίδης, δήμος Πειραιά-καθαριότητα
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΔΟΘ 7μμ
Ομιλητές: Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος ΕΝΙΘ, ΔΣ Ιπποκράτειο
Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο ΨΝΘ
Νίκος Χατζάρας, ΔΣ Σωμ ΣΕΔΑΜ, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Πλατεία απέναντι από Άγιο Μηνά 7.30μμ
Ομιλητές: Μύρων Μαρκάκης, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος Βενιζέλειο νοσοκομείο
Αγγελική Χαραλαμπάκη, καθαρίστρια
 

ΠΕΜΠΤΗ 11/6

ΝΙΚΑΙΑ
αυλή πολυχώρου Μάνος Λοΐζος 7μμ
Ομιλητές: Φιλιώ Φραγκάκου, εργαζόμενη στον Αγ. Σάββα, Κατερίνα Θωίδου, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Γιάννης Λειβαδάρος, Δ.Σ. σωμ. Δήμου Κερατσινίου
 
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
πάρκο Ολυμπιονικών (Κισσάβου 11) 7μμ 
Ομιλητές: Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος ΔΣ σωμ. Αμαλία Φλέμινγκ, Ιωάννα Πασπάτη, συνδ. Παίδων Πεντέλης, Ορέστης Ηλίας, δημ. παράταξη Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια
 
ΙΛΙΟΝ
στης Μηλιάς το Λάζο, 7.30μμ
Ομιλητές: Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας ΔΣ σωμ. νοσ. Αγ. Σάββας, Σπύρος Στάικος, ταμίας,  Δ.Σ. Αττικού Νοσοκομείου, Χρήστος Κουρνιώτης, καθηγητής στις Παρεμβάσεις, εκπρόσωπος στην ΟΛΜΕ
 
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
πλ. μπλόκου Δουργουτίου 7.30μμ
Ομιλητές: Αργυρή Ερωτοκρίτου,  μέλος ΔΣ σωμ. νοσ. Γεννηματάς, Βασίλης Κουκαλάνι, Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών
 
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Παλιό Δημαρχείο (Θησέως 156) 4ος όροφος 7μμ
Ομιλητές: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος ΔΣ σωμ. νοσ. Αγ. Σάββας, Κώστας Πίττας, Γ.Γ. Ομοσπονδίας ΥΠΑΝ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
θέατρο Εθνικής Αντίστασης, έναντι ΟΤΕ, 7μμ
Ομιλητές: Χρίστος Αργύρης, Συντονιστικό Νοσοκομείων, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Κώστας Πολύδωρος, ΔΣ σωμ. ιδ. Υγείας
 
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
προαύλιο Α’ ΦΕΠΑ 7μμ
Ομιλητές: Μαρία Χαρχαρίδου, ΔΣ σωμ. νοσ. Γεννηματάς, Τάσος Αναστασιάδης, Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης
 
ΠΑΤΡΑ
Αίθουσα ΕΒΕ, 2ος όροφος (Αράτου 21)
Ομιλητές: Δημήτρης Μπελιάς, εργαζόμενος ΠΓΝΠ
Άρης Καζάνης, αντιπρόεδρος Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/6

ΕΛΛΗΝΙΚΟ 
πλατεία Σουρμένων 7.30μμ
Ομιλητές: Κατερίνα Μιχελάκη, συμβασιούχος Σωτηρία, Χρίστος Αργύρης, Συντονιστικό Νοσοκομείων, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ, Στέλιος Γιαννούλης, αναπληρωτής δάσκαλος, Δ.Σ. ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρκιζας
 
ΚΥΨΕΛΗ
πλατεία 7μμ
Ομιλητές: Μαρία Αλιφιέρη, ΔΣ σωμ. Αγλαΐα Κυριακού, Βασιλική Κανέλλου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ νοσ. Γεννηματάς, Μπάμπης Κόκλας, πρόεδρος Γ’ ΕΛΜΕ
 
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 
Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας 7μμ
Ομιλητές: Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος νοσ. Αγ. Όλγα, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Δ.Σ. ΣΕΠΕ Μαρουσίου
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στοά Σάρκα, Α κτίριο, Β' όροφος 8μμ
Ομιλήτρια: Λουίζα Γκίκα, γιατρός
 
ΞΑΝΘΗ
καφέ Κήπος (στον εξωτερικό χώρο) 7μμ
Ομιλητές: Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος
 
ΒΟΛΟΣ
πάρκο εκκλησίας Αναλήψεως 7μμ
Ομιλητές: Τάσος Τσιούνης, φοιτητής Ηλεκτρολογίας
 
XANIA
πάρκο Ειρήνης και Φιλίας 7μμ
Ομιλητές: Σεραφείμ Ρίζος, ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων