Εργατικό κίνημα
Οι Ηθοποιοί μετά τις εκλογές

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στις εκλογές του ΣΕΗ για την ανάδειξη των νέων οργάνων του. Η εκτίναξη της συμμετοχής νέων συναδέλφων αλλά και παλιότερων που είχαν αποστασιοποιηθει από τη ζωή του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρνει σε όλους μας. 

Οι εκλογές βρήκαν τους συναδέλφους αντιμέτωπους με την κυβέρνηση που προσπαθεί να αποδεκατίσει τα ήδη χτυπημένα, μετά από δέκα χρονιά κρίσης και μνημονιακών πολιτικών, εργασιακά δικαιώματα χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τους εργάτες του. 

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση οι συνάδελφοι έδειξαν τόσο στις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου όσο και με την συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες ότι η συλλογική αντίσταση είναι η κεντρική επιλογή για την πλειοψηφία των εργατών της τέχνης, και αυτήν τη συλλογική αντίσταση όσοι και όσες συμμετέχουμε στην Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών έχουμε στόχο να υπηρετήσουμε. 

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, παρόλο που διπλασίασε τις δυνάμεις της σε σχέση με τις εκλογές του 2018, δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει μέλος της στο νέο ΔΣ του ΣΕΗ αλλά εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΘΑ και ένα για το συνέδριο του ΕΚΑ.  Δυστυχώς η εφαρμογή του νόμου 1264 αντί της απλής αναλογικής στις εκλογές του σωματείου μας, μας στέρησε την εκπροσώπηση στο ΔΣ. 

Όμως αυτό δεν μειώνει σε τίποτε το πάθος της συλλογικής μας προσπάθειας για να υπερασπίσουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους, τους εργάτες της Τέχνης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Θα είμαστε έτσι και αλλιώς σε όλα τα ΔΣ, σε όλες τις δράσεις του σωματείου, σε όλες τις κινητοποιήσεις κάθε εργαζόμενου και κάθε καταπιεσμένου. 

Για εμάς ισχύουν στο ακέραιο όλα τα ζητήματα που αναδείξαμε όλη την προηγούμενη περίοδο αλλά και προεκλογικά. 

Χρειαζόμαστε άμεσα νέα μαζική κινητοποίηση όλων των καλλιτεχνών με το πάγιο αίτημα μας για επίδομα σε όλους, για να διεκδικήσουμε τη δυνατότητά μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια για όσο διαρκεί η κρίση. Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα εκτός από συλλαλητήριο να προχωρήσουμε και σε απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο. 

Το νέο ΔΣ χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση για όλους τους ηθοποιούς, σε κρατικό και ελεύθερο θέατρο ως μισθωτών. Να καταργηθεί το καθεστώς της απλήρωτης πρόβας καθώς και η δυνατότητα ασφάλισης με τίτλους κτήσης, εργάσιμα και 3ωρα-4ωρα ένσημα. 

Αύξηση του ποσού των θεατρικών επιχορηγήσεων. Περισσότερα χρήματα και ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς. 

Αύξηση του προϋ̈πολογισμού για τον πολιτισμό. Δημιουργία Ακαδημίας Τεχνών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Δημόσια Δωρεάν θεατρική Παιδεία. Ίδρυση Ανώτατης Δραματικής Σχολής του ΣΕΗ.

Ισχυροποίηση και ανάπτυξη του δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ με επιπλέον επιχορηγήσεις και κατάταξης τους ως κρατικά θέατρα (στα πρότυπα του Εθνικού θεάτρου και του ΚΘΒΕ). 

Συμμετοχή στους αγώνες και τα κινήματα που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, τσάκισμα του φασισμού και του ρατσισμού, ισότητα των φυλών, δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, σωτηρία του περιβάλλοντος. 

Για την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, σε αντίθεση με τους «χορηγούς», τους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες την Κυριακή 12 Ιουλίου στις 6μμ, στο γήπεδο του Ρουφ (Πειραιώς και Π. Ράλλη) , στη συζήτηση  «Τέχνη, Καλλιτέχνες κι Επανάσταση» με  ομιλητές τους Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρο Μαρτζούκο και Αλεξάνδρα Μαρτίνη, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του διήμερου Μαρξισμός 2020.

Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών