Καταστολή
Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ, την Τετάρτη 8 Ιούλη, απαντάνε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, στην κατάθεση του επαίσχυντου νομοσχέδιου για τις διαδηλώσεις στη Βουλή. Το απεργιακό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11.30 πμ στην Κλαυθμώνος. Την επόμενη μέρα Πέμπτη 9 Ιούλη το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε απογευματινό συλλαλητήριο στις 7μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Όσο κι αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν να πουν ότι το νομοσχέδιο δεν πλήττει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, δεν πείθουν. Οι αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ θα είναι η αρχή. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης: «Απαντάμε μαζικά στο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη με την απαίτηση τα Συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις για να μην ψηφιστεί. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να τσακίσουμε και στην πράξη τις αντιδραστικές αυτές επιλογές».

Πρόκειται πραγματικά για μια αντιδραστική επιλογή, κάθε άρθρο του νομοσχέδιου είναι μια πρόκληση. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να απαγορεύει «συναθροίσεις» όπως θέλει αλλά νεκρανασταίνει διατάξεις του χουντικού διατάγματος του 1971 για τον «οργανωτή» της διαδήλωσης που θα δίνει λόγο και θα είναι υπόλογος στην αστυνομία ακόμα και για την περιφρούρησή της. Φτάνει στο σημείο να ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα, με ποινές φυλάκισης τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση - διαδήλωση, ή στην περίπτωση που παραβιάζονται οι περιορισμοί που έχουν τεθεί.

Μερικούς μήνες πριν, ο Βρούτσης έβαλε στο στόχαστρο τις απεργίες με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο των «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών». Ο νόμος πέρασε, αλλά οι απεργίες συνεχίστηκαν. Ούτε η πανδημία δεν τις σταμάτησε. Ψήφισε το νόμο για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, αλλά κάθε απόπειρα των ΜΑΤ να δείξουν την «πυγμή» τους γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Τώρα η κυβέρνηση νομίζει ότι οι εργαζόμενοι θα τρομάξουν με τις δρακόντειες προβλέψεις του νομοσχεδίου του Χρυσοχοΐδη. Θα πέσει πάλι έξω. 

Φοβισμένη κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της ΝΔ παριστάνει τον σκληρό εφαρμοστή του «νόμου και της τάξης» από την αρχή της θητείας της. Στην πραγματικότητα είναι μια φοβισμένη κυβέρνηση που τη μια στιγμή ικετεύει για συναίνεση και την άλλη τραβάει το γκλομπ. Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η άρχουσα τάξη συνολικά, καταλαβαίνουν ότι έχουν μπροστά τους τους μαζικούς αγώνες μιας οργισμένης εργατικής τάξης που δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια να φορτωθεί τα σπασμένα της κρίσης που γιγαντώνεται. 

Την πρόγευση για το τι τύχη θα έχουν οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, την έδωσαν οι χιλιάδες αντιρατσιστές αγωνιστές και αγωνίστριες που, με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στην πρώτη γραμμή, διαδήλωσαν στις 26 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας αγνοώντας τις «υποδείξεις» και τις απειλές των γαλονάδων της αστυνομίας. 

Οι υγειονομικοί βρέθηκαν όλο αυτό το διάστημα -και με τις απαγορεύσεις της καραντίνας- στην πρώτη γραμμή των απεργιών και των διαδηλώσεων. Θα εμποδίσει ένα φύλλο χαρτί που απαγορεύει τις «συναθροίσεις» σε υπουργεία και δημόσια κτήρια τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να διαδηλώσουν έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 15 Ιούλη; 

Η κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων, με τους εργαζόμενους/ες να κάνουν τους δικούς τους «μεγάλους περιπάτους» στο κέντρο των πόλεων θα κάνει σκόνη τις απαγορεύσεις των Μητσοτάκηδων και των Χρυσοχοΐδηδων.