Καταστολή
Κάτω τα χέρια από απεργίες, διαδηλώσεις: Μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στο Νόμο Χρυσοχοΐδη

9/7, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε στη Βουλή το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να περιορίσει τις διαδηλώσεις. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι οργανωτές πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα την αστυνομία για την κινητοποίηση και να δηλώνεται “οργανωτής” που θα έχει την ευθύνη για ο,τι γίνει. Σε αντίθετες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις θα θεωρούνται παράνομες. Το κράτος θα μπορεί να επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις επί τόπου “αν διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής”, δηλαδή όποτε θέλει. 

Η κυβέρνηση έχει πολλαπλό πρόβλημα. Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι παραδοχή ότι φοβάται το εργατικό κίνημα και την αριστερά. Όχι άδικα. Η Νέα Δημοκρατία – αλλά και οι άλλοι δυο σύμμαχοι που το υπερψήφισαν - έχουν την εμπειρία να τσακίζονται από τις εργατικές κινητοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαροβενιζέλων κι όλες οι ενδιάμεσες συμμαχίες με το ΛΑΟΣ ή τη ΔΗΜΑΡ, κατέρρευσαν από την έκφραση της οργής και της αντίστασης στο πεζοδρόμιο και τους χώρους δουλειάς. Και δεν είναι μόνο οι παλιότερες εμπειρίες. Σύμφωνα με δικούς τους υπολογισμούς, στον ελάχιστο χρόνο που έχει περάσει από την περίοδο της καραντίνας – που ούτε τότε έλειψαν οι κινητοποιήσεις – έχουν πραγματοποιηθεί 80 διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, 3 κατά μέσο όρο την ημέρα. Πολλές από αυτές ιδιαίτερα μαζικές. Ξέρουν πολύ καλά ότι είναι μόνο η πρόγευση της απάντησης που θα λάβουν στα νέα σκληρά μέτρα που ετοιμάζουν, δεδομένης και της ραγδαίας επιδείνωσης της κρίσης. 

Από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και τους εισαγγελείς μέχρι τη Διεθνή Αμνηστία, πλήθος φορέων κατήγγειλαν το “αντισυνταγματικό νομοσχέδιο”. Το Κίνημα Αλλαγής φλέρταρε με την εσωκομματική κρίση, με τον Παπανδρέου και τον Καστανίδη να διαχωρίζονται και να απειλούνται με διαγραφές. 

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, ρισκάρει όχι την καταστολή αλλά την αναβάθμιση των κινητοποιήσεων. Με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης σχεδόν το σύνολο του εργατικού κινήματος ξεκαθάρισε ότι δεν πειθαρχεί στους περιορισμούς. Αν αυτό γίνει πράξη, κάθε κινητοποίηση θα είναι νίκη απέναντι στην κυβέρνηση. Και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο. 

Στέλιος Μιχαηλίδης

 

9/7, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

 

9/7, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

9/7, Βόλος. Φωτό: Αποστολία Καραμιχαηλίδου


Η δεξιά ονειρεύεται πολλά χρόνια να βάλει χέρι στις διαδηλώσεις. Θεωρεί ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να το περάσει. Κι όμως, όχι μόνο οι πιο μαχητικοί, αλλά όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται την αυταρχικότητα του νομοσχεδίου. Τελικά η κυβέρνηση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αντίδραση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου δίνουμε σταθερά το παρών τόσο στους αγώνες για τα δικά μας αιτήματα όσο και στις μάχες που δίνει ευρύτερα οι κοινωνία. Έτσι θα συνεχίσουμε και δεν πρόκειται να μας σταματήσουν οι περιορισμοί τους.

Βασίλης Μπακάλης
εργαζόμενος Βυζαντινό Μουσείο

 

Μόνο μια παραπαίουσα κυβέρνηση προσπαθεί με τέτοιες νομικίστικες διευθετήσεις να κάμψει τη λαϊκή οργή που η ίδια προκαλεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα τα καταφέρει. Δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει να βγαίνουμε στο δρόμο. Με την κίνησή της αυτή περισσότερο πεισμώνει κι εξοργίζει το λαό που ήδη υποφέρει. Τέτοια νομοσχέδια απλά θα κάνουν πιο ηχηρή την απάντησή μας στη συνέχεια.

Θωμάς Κατσαρός
εργαζόμενος ΥΠΠΟ

9/7, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών ήταν αυτό της Πέμπτης 9/7, την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να περιορίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση. 

Όταν οι πορείες από τις διαφορετικές συγκεντρώσεις έφτασαν μπροστά από τη Βουλή, οι διαδηλωτές απλώνονταν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος κι έφταναν μέχρι τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου από τη μια, και το Ζάππειο από την άλλη. 

Σύσσωμη η αριστερά κι ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού κινήματος έδωσαν το παρόν. Τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, μαζί με εργατικά σωματεία που ξεκίνησαν από τη συγκέντρωση που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ στην πλ. Κλαυθμώνος. Συνδικάτα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και γέμισαν τη Β. Αμαλίας. Αυτά που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που κάλεσε η Επιτροπή για το δικαίωμα στη διαδήλωση και μαζί με οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς γέμισαν το δρόμο μπροστά από τo ξενοδοχείο Μ. Βρετανία. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν στη γωνία Β. Αμαλίας και Β. Σοφίας.

Όσο ο Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή υπερασπιζόταν το αντιδημοκρατικό του έκτρωμα, οι μπάτσοι του Χρυσοχοΐδη εξαπέλυαν απανωτές προσπάθειες να διαλύσουν το συλλαλητήριο. Χημικά, κρότου λάμψης, ξύλο ακόμα και σε περαστικούς, συλλήψεις στο σωρό, μηχανάκια που έπεφταν πάνω σε διαδηλωτές. Κι όμως. Όσο κι αν προσπάθησαν, οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τη Βουλή μέχρι αργά το βράδυ. Το νομοσχέδιο κουρελιαζόταν στο δρόμο την ίδια ώρα που ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Βελόπουλοι το ψήφιζαν μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας.

Το συλλαλητήριο της Πέμπτης ήταν η κορύφωση ενός τριημέρου αντίστασης στο νομοσχέδιο. Την προηγούμενη ημέρα, η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα. Μια σειρά σωματεία όπως αυτά των νοσοκομείων Αγ.Σάββας και Γεννηματάς, των εργαζόμενων στο Βυζαντινό Μουσείο, οι εργαζόμενοι στο ΤΕΕ, δάσκαλοι και καθηγητές, οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ, της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Γεωργίας, εργαζόμενοι σε δήμους κ.α συμμετείχαν στις απεργιακές διαδηλώσεις. Το απόγευμα της Τρίτης 7/7, μια μαζική πορεία είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια κι έφτασε μέχρι τη Βουλή.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Πανελλαδική αντίσταση

O ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, απλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη “μαζική και ιδιαίτερα δυναμική απάντηση έδωσαν τα σωματεία και η αριστερά. Οι δρόμοι της πόλης δονήθηκαν από συνθήματα όπως «στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο τη διαδήλωση και την απεργία» και «κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις». Συμμετείχαν με τα πανό τους οι εκπαιδευτικοί από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές φθάνοντας στο ΥΜΑΘ διαμαρτυρήθηκαν για ώρα για την παρουσία της αστυνομίας. Εκεί δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από χημικά σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η διαδήλωση. Η επιχείρηση καταστολής δεν πέρασε, με τους διαδηλωτές να συνεχίζουν με τελική κατάληξη την Καμάρα. Ξεχωριστές πορείες πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εργατικό κίνημα έδειξε πως είναι αποφασισμένο να μην αφήσει τις προκλητικές απαγορεύσεις της ΝΔ να περάσουν” σχολιάζει ο Ευκλείδης Μακρόγλου. 

Στην Πάτρα “πάνω από 2000 διαδήλωσαν στους δρόμους την Πέμπτη ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν στην Βουλή” είπε η Τόνια Λαχανιώτη στην Εργατική Αλληλεγγύη. “Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, όλη η αριστερά και συλλογικότητες διαδήλωσαν με δυναμικό τρόπο και παλμό στο κέντρο της πόλης την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο/ έκτρωμα δίνοντας μια πρώτη γεύση για το τι έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Οι συζητήσεις παντού κατέληγαν στην απόφαση ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμά της ψηφοφορίας θα καταργήσουμε στο δρόμο το νομοσχέδιο. Με πανό συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Α' και Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ , το ΚΚΕ (μ-λ), η ΟΚΔΕ και οι Ανυπότακτοι Μαθητές καθώς και άλλες συλλογικότητες”. 

“Με εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση της Πέμπτης στο Ηράκλειο της Κρήτης” μεταφέρει ο Λεωνίδας Μαρουλάσοφ. “Από νωρίς ο κόσμος γέμισε την πλατεία στα Λιοντάρια. Με συμμετοχή οργανώσεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ ΚΚΕ της περιβαλλοντικής ομάδας Φυσητήρες, μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολλές άλλες συλλογικότητες έφτασε αυτή η διαδήλωση να είναι αντίστοιχη της μεγάλης αντιφασιστικής που ‘χε γίνει στις αρχές του μήνα. Για αρκετή ώρα το κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο από διαδηλωτές. Με παλμό και συνθήματα δόθηκε το μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι νόμοι που μπορεί να πέρασε η κυβέρνηση αλλά στην πραγματικότητα βρήκαν το κίνημα απέναντι τους όταν πήγαν να τους εφαρμόσουν στην πράξη. Κλιμακώνουμε την δράση μας με νέες κινητοποιήσεις και απεργίες”. 

Πολύ μαζική και με παλμό ήταν η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά” λέει το μήνυμα το Ειρηναίου Μαράκη. “Συμμετείχαν με πανό κι οργανωμένα μπλοκ ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ο ΣΕΠΕ Χανίων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΣΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ), η Επιτροπή για την ελευθερία στη διαδήλωση, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα”.

“Πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο συγκέντρωση ενάντια στο ν/σ που ειχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας. Συμμετείχε ένα μεγάλο κομμάτι από την Αριστερά της πόλης και παρευρέθηκαν περίπου 100 άτομα. ‘Βάλτε χέρι στην αστυνομία όχι στις διαδηλώσεις' ήταν το σύνθημα της παρέμβασης μας τόσο με το πανό μας όσο και με την Εργατική Αλληλεγγύη” μας είπε ο Τάσος Τσιούνης.


Η κυβέρνηση έχει την εμπειρία από όλες τις προηγούμενες θητείες. Η αντίσταση των εργαζόμενων τους έχει γκρεμίσει ξανά και ξανά όλη την τελευταία δεκαετία. Η κρίση χειροτερεύει και ήδη φέρνουν μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας. Βλέπουν τις κινητοποιήσεις που δεν τις σταμάτησε ούτε η καραντίνα και γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Έλπιζουν με κάτι τέτοια νομοσχέδια σαν το σημερινό να τη γλιτώσουν και να μην έχουν την τύχη των παπαδήμων και των σαμαροβενιζέλων που κατέρρευσαν από την οργή του κόσμου.  Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι. Ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. 

Στέλιος Γιαννούλης
δάσκαλος, ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για να μην περάσει στην πράξη αυτό που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες μας θα συνεχίσουν. Είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας κι αυτή πάντα θα καταφέρνει να εκφράζεται ότι νόμους κι αν περνάνε. Εμείς θα νικήσουμε. Όχι αυτοί.

Μαρία Κοτρώνη
πρόεδρος ΠΣΕΦΑ

 

Απεργούμε για να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση ότι κι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά όπως έγινε και με τόσα άλλα. Ο λαός δεν τους αντέχει άλλο. Ήρθε ο καιρός να τα μαζέψουν και να φύγουν. Κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Τώρα φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο για να φοβίσουν τον κόσμο. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Άλλωστε είδαμε και τι κάνανε με προηγούμενους νόμους. Πέρασαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για να σταματήσουν τις απεργίες. Τις σταμάτησαν; Όχι βέβαια. Συνεχίσαμε να λειτουργούμε στα σωματεία, να παίρνουμε αποφάσεις και να απεργούμε. Και ο νόμος τους αχρηστεύτηκε. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Φιλιώ Φραγκάκου
εργαζόμενη νοσοκομείο Αγ.Σάββας

Εκδικητικές συλλήψεις

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13/7, για να συμπαρασταθούν στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που συνελήφθησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το συλλαλητήριο που γινόταν στο Σύνταγμα. 

Στάση εργασίας κήρυξαν οι σύλλογοι εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομίας, Εμπορίου, Ενέργειας και Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης (τομείς Βιομηχανίας κι Ενέργειας) Μιλτιάδης Κοτζαμπάσης. “Πλήθος συμπαραστατών συγκεντρώθηκε στα δικαστήρια. Μαζική συμμετοχή είχαν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΥΠΑΝ (γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας και Ενέργειας) σε αλληλεγγύη με τον συνάδελφο Κοτζαμπάση και τους άλλους αγωνιστές. Το κατηγορητήριο είναι στημένο. Άνθρωποι κατηγορούνται για κακούργηματα που ποτέ δεν διέπραξαν” δήλωσε ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας τ.ΥΠΑΝ. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το μεσημέρι της Δευτέρας, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή τους.

Αίσχη ΕΛΑΣ

Οι καταγγελίες για τα αίσχη της ΕΛΑΣ άρχισαν να πέφτουν βροχή αμέσως μετά το συλλαλητήριο. Αντί για να κατηγορηθούν για τις δολοφονικές τους επιθέσεις οι μπάτσοι που έριχναν τα μηχανάκια τους πάνω σε διαδηλωτές ή άνοιγαν κεφάλια γιατί απλά βρέθηκαν στο δρόμο τους, φορτώθηκαν βαριές, ψευδείς κατηγορίες σε 9 διαδηλωτές.

“Τον συνελαβαν, καθώς περπατούσε μόνος του στην Πανεπιστημίου πηγαίνοντας να πάρει το αυτοκίνητο του μετά το τέλος της διαδήλωσης, μόνο και μόνο επειδή είπε 'τι κάνετε' στους αστυνομικούς, όταν εντελώς αναιτιολόγητα 'βούτηξαν' και άρχισαν να ποδοπατούν ένα παιδί από μια ομάδα νεαρών που στεκόταν σε μια γωνιά” λέει η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου, για έναν από τους συλληφθέντες. “Όπως λέει ο ίδιος με τον ίδιο τρόπο έγιναν και οι άλλες συλλήψεις”. 

Την καταστολή και τις συλλήψεις καταγγέλλει και η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο: “Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες φοιτητές και συνδικαλιστές εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν στημένα κατηγορητήρια με κακουργηματικές κατηγορίες, βασισμένα σε μεθοδευμένες δικογραφίες από πλευράς της αστυνομίας”.