Εργατικό κίνημα
“Κικίλια-Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά”

15/7, Διαδήλωση υγειονομικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κικίλια - Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά! Αυτό ήταν το μήνυμα της απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών την Τετάρτη 15/7, στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στην Αθήνα, κλειστές ήταν οι πόρτες για τους απεργούς στο Υπουργείο Υγείας, απ' όπου ξεκίνησε η συγκέντρωση για να καταλήξει με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν αποκλεισμένο με κλούβες των ΜΑΤ. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Ελπίς, Λαϊκό, Δρομοκαΐτειο, Ευαγγελισμός, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και μαζί τους το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και η πρωτοβουλία “Στηρίξτε τους Εργάτες της Υγείας – Support Health Workers”.

16 χιλιάδες συμβασιούχοι και επικουρικοί, γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, καθαριστές και καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στη φύλαξη, ζητούν τη μονιμοποίησή τους. Είναι το προσωπικό, που στήριξε και στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πλάι στους μόνιμους συναδέλφους του, και κράταγε ολόκληρα τμήματα σε λειτουργία κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Είναι τεράστια πρόκληση ο Κικίλιας και η κυβέρνηση, μπροστά στη νέα αύξηση των κρουσμάτων, αντί να στηρίξουν το ΕΣΥ, να προχωρούν σε επιθέσεις και ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ. Τα αιτήματα των νοσοκομειακών για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για μαζικές προσλήψεις είναι δίκαια, αλλά και αναγκαία περισσότερο από ποτέ μπροστά σε νέα έξαρση της πανδημίας.

 “Είμαστε 10-15 εργάτες στην καθαριότητα, που μεταφέρουμε μολυσματικά, σκουπίδια μέχρι κρεβάτια, φάρμακα, ό,τι αναλώσιμο χρειάζεται ένα νοσοκομείο.  Είμαστε πολύ λίγοι για να βγαίνει αυτή η εξαντλητική δουλειά”, δήλωσε ο Νίκος Κανέλος, συμβασιούχος εργάτης στον Αγ. Σάββα. “Μάσκες και γάντια μας δίνουν με το σταγονόμετρο, ακόμα και ρούχα της δουλειάς δε μας δίνουν. Κάθε φορά που έχουμε κινητοποίηση προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Στα 90 άτομα που είμαστε συνολικά στην καθαριότητα, τα 80 είμαστε συμβασιούχοι. Τέλη Ιούλη του 2021 τελειώνουν οι συμβάσεις μας και δίνουμε από τώρα τη μάχη όλοι μαζί για τη μονιμοποίησή μας. Η διοίκηση και η κυβέρνηση θέλουν να φέρουν εργολάβους στην καθαριότητα και στη φύλαξη ενώ στοιχίζουν πολύ περισσότερο”. 

Πάλη για μονιμοποίηση

“Κατεβήκαμε σήμερα στην κινητοποίηση για να παλέψουμε για τη μονιμοποίηση. Είναι αδικία να μας διώχνουν μετά και την τρίτη παράταση”, τόνισε ο Λεωνίδας Μεντές, ΔΕ νοσηλευτής στον Ευαγγελισμό, συμβασιούχος του ΟΑΕΔ. “Είναι προκλητικά τα κόλπα που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πχ με τους επικουρικούς που μπήκαν εν μέσω COVID και έλεγε ότι θα τους μονιμοποιήσει και τελικά θα τους δώσει αυξημένη μοριοδότηση. Να ξεκαθαρίσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τι θα κάνουν με τους συμβασιούχους που έχουμε προσφέρει τόσο καιρό, δίνουμε κάθε μέρα ένα μικρό πόλεμο και έχουμε αποκτήσει εμπειρία. Στον Ευαγγελισμό είμαστε από ΟΑΕΔ γύρω στα 85 άτομα και άλλοι τόσοι επικουρικοί. Θα συνεχίσουμε τις απεργίες μέχρι να κερδίσουμε.”

Από τον Ευαγγελισμό μας μίλησε και η Δήμητρα, επικουρικός: “Στον εργαστηριακό τομέα που εργάζομαι η πλειονότητα αποτελείται από επικουρικό προσωπικό. Προσλήφθηκα στην περίοδο της πανδημίας. Υπάρχει γενικευμένη έλλειψη προσωπικού και άρα έπρεπε να μάθουμε πολύ γρήγορα τη δουλειά σε συνθήκες λες και παίζαμε με ωρολογιακή βόμβα. Έχουμε έλλειψη μέσων προστασίας όπως γάντια και μέσα σε όλα αυτά, μας έχουν και απλήρωτους δύο μήνες γιατί λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όλοι οι μόνιμοι είναι με τη μονιμοποίησή μας, γιατί εκτός των άλλων αναγκάζονται να εκπαιδεύουν κάθε τόσο καινούργιους”.

“Οι συμβάσεις είναι ομηρεία για κάθε εργαζόμενο. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες οργανικές θέσεις κενές, με τόσες ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, ακόμα οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με συμβάσεις”, είπε η Σοφία Θεοφανίδου, νοσηλεύτρια, μόνιμη στο Γεννηματάς. “Οπωσδήποτε πρέπει να τους στηρίξουμε για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία”.

“Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού”, ανέφερε ο Βασίλης, καθαριστής στο Δρομοκαΐτειο. “Μέχρι το 2017 ήμασταν σε εργολάβο, μετά μπήκαμε στο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά μείναμε σχεδόν οι μισοί. Λόγω των συνολικών ελλείψεων αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε άλλα πόστα, για να βγαίνει η δουλειά με το λιγότερο κόστος.  Είναι δύσκολη η δουλειά στα ψυχιατρεία για τους εργαζόμενους.”

“Προσλήφθηκα επί COVID, δουλεύω στα χειρουργεία”, μας είπε η Άννα Λαγωνικού, επικουρική νοσηλεύτρια στο Λαϊκό. “Κάθε φορά όλο το προσωπικό, είμαστε με τη ψυχή στο στόμα για να έχουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε, ράμματα, μοσχεύματα, να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στα μηχανήματα. Στα χειρουργεία τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα μετά την πανδημία, που ξανάνοιξαν με τεράστιες λίστες αναμονής, που οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν γρήγορα”.