Εργατικό κίνημα
ΑΡΣΙΣ: Στάση εργασίας 31/8

Στάση εργασίας 10πμ-1μμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο χώρο, ύστερα από απόφαση του Σωματείου τους. Η απεργιακή κινητοποίηση ήταν η πρώτη απάντηση στις 13 απολύσεις εργαζόμενων από το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων ESTIA II.

«Από τις πρωινές ώρες υπήρξε προκλητική παρουσία της αστυνομίας στην είσοδο των γραφείων, η οποία μετά από παρέμβαση από το Σωματείο απομακρύνθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση μετά την κινητοποίηση. Ενώ σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το Σωματείο εξηγούσε πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες των προσφύγων αλλά και οδηγεί σε περικοπή θέσεων εργασίας. 

«Στην δική μας περίπτωση, στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (αν και είμαστε σίγουροι/ες πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δυσάρεστες εξελίξεις) η εργασιακή ανεστιότητα του ΕΣΤΙΑ ΙΙ αφορά αρχικά 13 αιφνίδιες απολύσεις στα μέσα του Αυγούστου», ανέφερε. «Δίχως μέριμνα, δίχως προειδοποίηση. Δίχως κανέναν σεβασμό του εργατικού δικαίου: όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (και αυτό φαίνεται έμπρακτα καθώς η ανάγκη των υπηρεσιών που προσφέρουν παραμένει εντονότατη ενώ οι ίδιοι/ες απολύονται) και όμως καμία αναφορά σε αποζημίωση δεν έγινε στην επίσημη επιστολή απόλυσης που…μοιράστηκε μαζικά. Ενώ η ΑΡΣΙΣ ήταν πολλούς μήνες σε διάλογο για το αν θα προχωρήσει και πώς στη συνεργασία με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ και γνώριζε τις ειδικότητες που θα περικοπούν και κατά πόσο, δεν έκανε καμία προστατευτική κίνηση προς τους/ις εργαζόμενους/ες. Ούτε για να εξασφαλίσει ότι όσοι/ες μένουν ακάλυπτοι/ες από το νέο πρόγραμμα θα έχουν εργασία, ούτε για να συνεχίσουν οι εξυπηρετούμενοι/ες (στο βωμό και στο όνομα των οποίων κλείνονται όλες οι συνεργασίες και ‘παίρνονται’ όλα τα προγράμματα, άρα για να είμαστε σαφείς και τα χρήματα που την συντηρούν) να λαμβάνουν τις περικομμένες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι πως από τις θέσεις εργασίας που βρέθηκαν εν κινδύνω, οι ανώτερες διοικητικές καλύφθηκαν. Η εργασιακή ανασφάλεια δεν είναι οριζόντια, αντίθετα αφορά τους/ις εργαζόμενους/ες του πεδίου».