Καταστολή
Rosa Nera: Ξεσηκωμός στα Χανιά

5/9, Διαδήλωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Φωτό: Αγώνας της Κρήτης

Πολλές εκατοντάδες διαδήλωσαν στα Χανιά αμέσως μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera τα ξημερώματα της 5/9. Την ίδια μέρα τρεις διαδηλώσεις και μια μαζική συνέλευση έδειξαν τη διάθεση του κόσμου να αντισταθεί στην καταστολή της ΝΔ. 

Δεκάδες φορείς, συλλογικότητες και δημοτικά σχήματα έβγαλαν αμέσως ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκασαν την προσπάθεια να δοθεί το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera -που υπάρχει 16 χρόνια- σε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Στις διαδηλώσεις συμμετείχε το ΣΕΚ Χανίων με πανό “Ρατσισμός, Λιτότητα, Τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία”. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκένωση της κατάληψης εν μέσω τοπικού lockdown πιστεύοντας ότι δεν θα συναντήσει αντιστάσεις, ενώ η αστυνομία κατά την επιχείρηση τραυμάτισε τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χανίων Σ. Θεοδωράκη. Ταυτόχρονα συνέλαβε 16 άτομα μέσα από την κατάληψη σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά μνημείου. Οι δυο μετανάστες ανάμεσα στους συλληφθέντες κρατήθηκαν γιατί δεν είχαν χαρτιά.

Παγκρήτια

Τις ημέρες που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις, έγιναν δράσεις για την υπεράσπιση της κατάληψης και για να απαντηθούν οι προκλήσεις αυτές. Ανάμεσα στις δράσεις ήταν η συνάντηση με τον δήμαρχο, ο οποίος δήλωσε ότι είναι κατά της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης του κτιρίου. Την Τετάρτη 9/9 στις 3μμ θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο και το Σάββατο 12/9 παγκρήτια διαδήλωση με προσυγκέντρωση στις 12μεσ. στη Δημοτική Αγορά, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες δράσεις.

Η Ανταρσία στα Χανιά σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Μετά τις βουνοκορφές, τα δάση, τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στις Μυκήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κάνει ένα ακόμη δωράκι στους κολλητούς της των ξενοδοχειακών εταιριών, το φιλέτο των μνημείων στο λόφο Καστέλι. Αφού δεν κατόρθωσαν να πείσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της πόλης, το ρόλο αυτό τον ανέλαβαν τα ΜΑΤ.

Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα να τους σαρώσουμε. Απέναντι στην καταστροφική μανία της άρχουσας τάξης, οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, ντόπιων και μεταναστών είναι η μόνη λύση για να σώσουμε τις ζωές μας, τις δουλειές μας, τον πολιτισμό, την παιδεία, τη δημόσια υγεία».