Εργατικό κίνημα
Υγεία: Νέα πανελλαδική απεργία στις 15/10

11/9, Απεργιακή συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Φωτό: Βασίλης Μυρσινιάς

11/9, Απεργιακή συγκέντρωση στο προαύλιο του ΓΝΑ Γεννηματάς. Φωτό: Νεκτάριος Χάινταρ

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Η επιτυχία της κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, παρά τα εμπόδια που επέβαλαν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, αλλά και το άπλωμά της με τις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων ταυτόχρονα με τη διαδήλωση, έβαλαν την πίεση για νέα απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου. Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα πανελλαδική απεργία στις 15 Οκτώβρη, καθώς πέραν των διεκδικήσεων για ενίσχυση του ΕΣΥ, οι υγειονομικοί καλούνται να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών που απειλούνται με απόλυση μέσα στο φθινόπωρο. Πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Αθήνα.


Μετά την επιτυχία της 11/9 από πύλη σε πύλη

Σε μια σειρά νοσοκομεία απλώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών την Παρασκευή 11/9. Η κεντρική διαδήλωση έγινε στην Θεσσαλονίκη, αλλά σε πολλά νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία συγκεντρώσεις στην πύλη, ξεπερνώντας έτσι τα εμπόδια που βάζουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, στη μαζική μετακίνηση των απεργών.

“Η συγκέντρωση στην πύλη του ΓΝΑ Γεννηματάς ήταν η μεγαλύτερη από όσες έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα”, μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. “Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες συμμετείχαν από πάρα πολλά τμήματα. Γιατροί και νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, φυσιοθεραπευτές, διοικητικοί, τεχνολόγοι, όλες οι κατηγορίες του προσωπικού συμμετείχαν, όπως επίσης και αρκετοί συνάδελφοι από το γειτονικό Σωτηρία. Στη συζήτηση που έγινε τονίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με βασικό την έλλειψη προσωπικού αλλά όχι μόνο. Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με την έλλειψη υλικών. Συμβασιούχοι συνάδελφοι/ισσες βρίσκονται στον αέρα καθώς λήγουν σε λίγο οι συμβάσεις τους. Η καραντίνα για τους υγειονομικούς έχει καταργηθεί. Ακόμα κι αν έρθουμε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα συνεχίζουμε να δουλεύουμε εκτός κι αν βγει θετικό τεστ μετά από μέρες. Επίσης τα τεστ τα στέλνουμε πλέον σε ιδιωτικά εργαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η έλλειψη χώρου στο νοσοκομείο και η ανάγκη για χώρους covid οδηγεί σε κλείσιμο της βιβλιοθήκης, ενός πολύ ζωτικού τομέα για την επιστημονική υπόσταση του νοσοκομείου. Καταλήξαμε ότι διεκδικούμε γενική συνέλευση για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα και να αποφασίσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”.

“Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των νοσοκομείων στην Θεσσαλονίκη, ενωθήκαμε κι εμείς από τον Άγιο Σάββα με τα δεκάδες νοσοκομεία και τους συναδέλφους που κινητοποιήθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων”, σημειώνει η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ. Σάββα. “Η προετοιμασία της κινητοποίησης ξεκίνησε με το ανοιχτό ΔΣ και την Επιτροπή Αγώνα την προηγούμενη βδομάδα, όπου βάλαμε τα αιτήματα ενάντια στις εκδικητικές μετακινήσεις συναδέλφων στην καθαριότητα και τις απολύσεις των συναδέλφων στην φύλαξη που η σύμβασή τους έληγε την Τρίτη 15/9. Όταν ζητήσαμε συνάντηση με την Διοίκηση αρνήθηκαν κι αυτό γέμισε πείσμα τους συναδέλφους. Πέρα από την αντιπροσωπεία που έφυγε με τα πούλμαν στην Θεσσαλονίκη, δεκάδες συνάδελφοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην πύλη που ξεκίνησε με δράσεις και ενημέρωση σε ασθενείς και συνοδούς από τις 7 το πρωί. Πριν το τέλος της κινητοποίησης το ΔΣ του σωματείου συναντήθηκε με την διοίκηση όπου εξασφαλίστηκε η αρχική παράταση των συμβάσεων των συναδέλφων στην φύλαξη και η μελλοντική ανανέωσή τους μέχρι 30/6/2021 ενώ καταγγέλθηκε η εκδικητική συμπεριφορά προς τους πρωτεργάτες συναδέλφους της καθαριότητας. Τονίσαμε το γεγονός των τεράστιων κενών σε προσωπικό σε όλος τους τομείς και τις βαθμίδες. Ανανεώσαμε τα ραντεβού μας για όλα τα ζητήματα και έχοντας μια πρώτη νίκη με την φύλαξη συνεχίζουμε δυνατά για να διεκδικήσουμε προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποιήσεις για όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους”. 

“Πολλοί εργαζόμενοι μαζευτήκαμε στην είσοδο του Παίδων Αγλ.Κυριακού, για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μας και να απαιτήσουμε  μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων” δήλωσε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγλ. Κυριακού.

Αγανάκτηση

“Η αγανάκτηση όλων των συναδέλφων ήταν πολύ έντονη. Μεγάλος προβληματισμός από την μια για το τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και από την άλλη για το πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα αφού δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Σε μια χρονική περίοδο που απαιτούνται -για την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων- περισσότεροι εργαζόμενοι, μέτρα προστασίας, και μεγαλύτερη χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία είναι τελείως απροετοίμαστα.  Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από το σωματείο πιο αγωνιστική και δυναμική δράση. Στα πλαίσιο αυτό προγραμματίσαμε συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου την Τρίτη με συμμετοχή εργαζομένων για να οργανώσουμε τους αγώνες μας”, συνέχισε. 

“Σαράντα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Αμαλία Φλέμινγκ, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους των υπόλοιπων νοσοκομείων, αλλά και για να αναδείξουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον σχεδιασμό του Δήμου Πεντέλης, που θέλει να μετατρέψει την πτέρυγα Μπόμπολα σε βρεφονηπιακό σταθμό. Είναι η συνέχεια της κυβερνητικής προσπάθειας να κλείσει οριστικά αυτή την πτέρυγα του νοσοκομείου και να την εκχωρήσει μελλοντικά σε ιδιώτες. Το ίδιο και στο πρώην ΙΚΑ Παπαδημητρίου. Σε συνέχεια της κινητοποίησης της Παρασκευής το σωματείο των εργαζομένων κάλεσε σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 14/9, για να οργανωθεί απο κοινού η αντίσταση στην διάλυση του νοσοκομείου”, μετέφερε ο Ορέστης Ηλίας από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ που συμμετείχε στην κινητοποίηση. 

“Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγ.Όλγα στο προαύλιο” σημειώνει η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια. “Η συζήτηση με τους εργαζόμενους ξεκίναγε από τις ελλείψεις στο ΕΣΥ αλλά έφτανε στο εμβόλιο και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτό, καθώς και στην καμπάνια για την καταδίκη της Χ.Α. Πάνω στο τελευταίο, μαζεύτηκαν πολλές υπογραφές που ζητούν την καταδίκη των νεοναζί και αρκετοί εργαζόμενοι είπαν ότι θα έρθουν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Ν. Ιωνία και στο συλλαλητήριο στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο”. 

Από το Ηράκλειο της Κρήτης η Βίκυ Βρακά, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας και μέλος του ΣΕΚ Ηρακλείου μας λέει: “Την Παρασκευή 11/0 ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Υγεία, πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με κεντρικό σύνθημα 'Δωρεάν Υγεία για όλες και όλους'. Ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που έκαναν την πρακτική τους και μας κατήγγειλαν πως τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορούν να τηρηθούν και πως λόγω της έλλειψης προσωπικού όλο το βάρος πέφτει σε εκείνους. Οι ίδιοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αύριο μετά το τέλος της πρακτικής τους, πού θα βρουν δουλειά, και γιατί, εφόσον υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη, δε γίνονται μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία. Η απάντηση είναι πως η μόνη προοπτική είναι στους αγώνες που δίνει η τάξη μας με απεργίες και διαδηλώσεις. Για να διεκδικήσουμε δωρεάν μέσα ασφαλείας για όλους, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. Να ενωθούμε με όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία σε όλη την χώρα και να απαιτήσουμε την ουσιαστική στήριξη του Ε.Σ.Υ και όχι τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης. Υπάρχει διάθεση για νέες κινητοποιήσεις από τη μεριά των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι το ΔΣ του σωματείου δεν οργάνωσε τίποτα ουσιαστικό”.