Εργατικό κίνημα
Υγεία: 24/9, 15/10 - Διπλή απεργία

Με δύο 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων συνεχίζουν τον αγώνα για δημόσια Υγεία που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία. Την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη έχει εξαγγελθεί απεργία από την ΟΕΝΓΕ, την ομοσπονδία των γιατρών.  Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μεσ. στο Υπ. Υγείας. Την  Πέμπτη 15 Οκτώβρη, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπως αποφάσισε το Γενικό της Συμβούλιο μετά τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 11/9.

Προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, είναι οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιμένει να διαχειρίζεται την πανδημία με ψέματα, περιοριστικά μέτρα και προτεραιότητα στους πολεμικούς εξοπλισμούς. 

“Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος” σημειώνει η ομοσπονδία των γιατρών. Αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ υπάρχει μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. “1017 στο πρώτο κύμα της επιδημίας, 931 στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση”, καταγγέλει η ΟΕΝΓΕ.

Επιλογές

“Οι επιλογές της κυβέρνησης μας έφεραν το δεύτερο κύμα της πανδημίας πιο νωρίς απ' ότι το περιμέναμε” λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ.Σάββας και συνεχίζει: “Υπάρχει μεγάλη οργή στους εργαζόμενους των νοσοκομείων για την εγκληματική πολιτική των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε τις επιθέσεις. Ενισχύει διαρκώς τον ιδιωτικό τομέα και τα δημόσια νοσοκομεία αφήνονται σε κατάσταση χειρότερη από αυτή που ήταν στην αρχή της πανδημίας. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και η οργή έχει μεταφραστεί σε πίεση από τη μεριά των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες να εξαγγέλουν δυο νέες απεργίες. Έπαιξε ρόλο η επιτυχία της κινητοποίησης στις 11 Σεπτέμβρη με τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις συγκεντρώσεις σε μια σειρά πύλες νοσοκομείων στην Αθήνα. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η επιτυχία αυτών των απεργιών για όλη την εργατική τάξη. Μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε απεργίες – σεισμό και οι δύο απεργίες και γι' αυτό καλούμε σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων, τις δύο ομοσπονδίες να συντονιστούν. Και η ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει απεργία στις 24/9 μαζί με την ΟΕΝΓΕ και αντίστοιχα η ομοσπονδία των γιατρών να καλέσει απεργία στις 15/10. Στον Αγ. Σάββα βγάλαμε στάση εργασίας την Πέμπτη 24/9 για όλο το μη ιατρικό προσωπικό. Η δράση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να είναι ενιαία. 

Χαρακτηριστικό για το τι επικρατεί στα νοσοκομεία είναι το τι γίνεται στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Μετατρέπουν μια παθολογική κλινική σε κλινική covid. Χωρίς σχεδιασμό ουσιαστικά επιτάσσουν  μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου, αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται η ομαλή λειτουργία ενός ολόκληρου νοσοκομείου, καθώς είναι κρίσιμη η παθολογική κλινική. Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στο ΓΝΑ Γεννηματάς αλλά έχει ανοίξει τη συζήτηση και σε άλλα νοσοκομεία που λένε ότι δεν θα ανεχτούν τέτοιου τύπου κυβερνητικές αποφάσεις. Η λύση είναι μία. Προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, επίταξη της ιδιωτικής Υγείας και όλα τα λεφτά που θέλει να τα δώσει για εξοπλιστικά προγράμματα και φρεγάτες, να πάνε στα νοσοκομεία τώρα. 

Οργανώνουμε λοιπόν την επιτυχία των απεργιών στις 24/9 και 15/10 αλλά και την αντιφασιστική στάση εργασίας στις 7/10 και το Συντονιστικό Νοσοκομείων δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτό. Με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, εξορμήσεις και περιοδείες, με έκδοση προκήρυξης και αφίσσας”.