Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-τουρισμός: Απεργιακή απάντηση 28/9

Πανελλαδική μέρα δράσης είναι η Δευτέρα 28/9 για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ενώ στην Αττική το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπάλληλων προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας 10πμ – 2μμ με συγκέντρωση στις 11πμ στο Υπουργείο Εργασίας.  

Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα όπως λένε, ήταν ένα από τα θύματα που πλήρωσαν ακριβά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πληρώσουν την κρίση αυτή οι εργοδότες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, που μετρούσαν πολλά δις ευρώ υπερκέρδη κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επιτρέπει 100% πληρότητα επιβατικού κοινού στα αεροπλάνα, ακόμα και την ώρα που απαγορεύει τις συναθροίσεις με πάνω από 9 άτομα σε ανοιχτό χώρο. Δίνει κρατικό χρήμα για να καλύψει εργοδοτικές εισφορές και προσφέρει φοροελαφρύνσεις. Νομοθετεί για να τσακίσει όποιο εργατικό δικαίωμα έχει παραμείνει, σε ένα κλάδο που ο εργασιακός μεσαίωνας είχε επιβληθεί από πριν για να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών. Μέσα από προγράμματα και μέτρα που υπόσχονται την εξασφάλιση της εργασίας, ουσιαστικά οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν εργαζόμενους όποια ώρα και με όποιο ωράριο τους έχουν ανάγκη, καταργώντας πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν μοιράστηκαν τα κέρδη τότε, τώρα θέλουν να μοιράσουν τις ζημιές.

Μαζί με τις άθλιες συνθήκες γαλέρας, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πλήρη αδιαφορία κυβέρνησης και εργοδοτών για την προστασία των εργαζόμενων από τον κορονοϊό. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν έλλειψη μέτρων προστασίας, ενώ προσπαθούν να αποκρύψουν κρούσματα, αφού πρώτα έχουν στείλει τους εργαζόμενους να πληρώσουν μόνοι τους το τεστ. Καμία κρατική ή εργοδοτική ευθύνη δεν υπάρχει στα πρωτόκολλα.

Όσοι πετιούνται στην ανεργία δύσκολα θα έχουν την τύχη να πάρουν τα ψίχουλα των επιδομάτων, καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, η πολιτική του είναι να επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία. 

Αυτή η προκλητική φιλοεργοδοτική στάση της κυβέρνησης αποθρασύνει τα αφεντικά. Η πίεση για εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αυξάνοντας κατά πολύ τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο. Έχουν, επίσης, αυξηθεί τα περιστατικά ξυλοδαρμού από εργοδότες σε εργαζόμενους. Μετά τις Αχαρνές, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λευκάδα, τέτοιο περιστατικό ξυλοδαρμού καταγγέλθηκε και στη Λήμνο στις 16/9. 

Η απεργιακή απάντηση στις 28/9 είναι πολύ σημαντική για να να δώσει συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, να βοηθήσει στην οργάνωση του οργισμένου κόσμου που δουλεύει στον κλάδο ώστε να τσακίσει αυτές τις επιθέσεις. 

“Όλοι και όλες στο δρόμο. Να υπερασπιστούμε δουλειές, μισθούς, εργατικά δικαιώματα!”, καλεί η αντικαπιταλιστική κίνηση εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα”. “Να ξεσηκωθούμε γιατί τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι μια ανοιχτή πρόκληση ενάντια στην εργατική τάξη. Ιδιαίτερα για τον κλάδο μας η πολιτική τους δεν αγγίζει τον τζίρο των 120 δις ευρώ των προηγούμενων χρόνων στον τουρισμό, αντίθετα συνεχίζει να πριμοδοτεί με δεκάδες δις. ευρώ τους εργοδότες και βάζει στόχο να χτυπήσει κάθε καμαριέρα, σερβιτόρο, μπουφετζή, μάγειρα ή ξενοδοχοϋπάλληλο, τις εργατικές κατακτήσεις μας, το συνδικάτο και τον συνδικαλισμό”. Και συνεχίζει: “Δεν θα τους αφήσουμε! Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε τον Ιούνη κέρδισαν να μπουν χιλιάδες συνάδελφοι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος, ανέδειξαν τις ανάγκες μας και μαζικοποίησαν το συνδικάτο και την εργατική διεκδίκηση στον κλάδο. Μπροστά μας είναι η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων μας. Διεκδικούμε το άπλωμα της απεργιακής κινητοποίησης από τα συνδικάτα και τα σωματεία επισιτισμού-τουρισμού πανελλαδικά. Τώρα είναι η στιγμή να συνεχιστεί ο αγώνας με πανελλαδική απεργία από την Ομοσπονδία. 

Ως Καμαριέρα δώσαμε το παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις, κάναμε παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς και καλούμε κάθε μια και κάθε έναν στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας 28/9 με στόχο να πετύχει η απεργία και να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας. Τώρα είναι η ώρα να γίνουμε όλοι μέλη του Συνδικάτου, να στηρίξουμε την δράση της Καμαριέρας, που είναι η αντικαπιταλιστική κίνηση στον κλάδο. Οι αγώνες μας είναι δύναμη για το εργασιακό μας μέλλον. Ένα μέλλον με τις ανάγκες των εργατών πάνω από τα κέρδη τους! Διεκδικούμε -Eπίδομα στο ύψος του μισθού -Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις -Μέτρα προστασίας από την πανδημία -Κοινωνικό τουρισμό για όλους τους εργάτες -Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των κλειστών ξενοδοχείων.”