Εργατικό κίνημα
ΠΕΝΕΝ: Έδεσαν τα πλοία

24/9, Απεργία ναυτεργατών. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά

Καθολική ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την Πεμπτη 24/9. Την απεργία είχαν προκηρύξει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Ένωση Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ). Αγκυροβολημένα έμειναν και τα πλοία στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Διαποντίων νησιών, καθώς το τοπικό σωματείο ναυτεργατών συμπορεύτηκε με τα σωματεία του Πειραιά.

Η απεργία των ναυτεργατών γίνεται ενάντια στην ψηφισμένη από την κυβέρνηση τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά  το καλοκαίρι από τον Υπουργό Ναυτιλίας μέσα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Σύμφωνα με αυτήν την τροπολογία, οι πλοιοκτήτες μπορούν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις που ισχύουν στην Ελλάδα και να επιβάλλουν πολύ χειρότερες διεθνείς συμβάσεις για τους ποντοπόρους ναυτεργάτες. Επίσης, μεγάλη μάχη είναι να κατοχυρωθεί ο συνδικαλισμός, που είναι προϋπόθεση για να μπει φρένο στις αντεργατικές επιθέσεις. Σε άρθρο της τροπολογίας γίνεται παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.  

Περιφρούρηση

“Σε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στους καταπέλτες των ακινητοποιημένων πλοίων μετατράπηκε η περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά”, τονίζει η ανακοίνωση της “Ανταρσία στο Λιμάνι” τη μέρα της απεργίας. “Οι ναυτεργάτες, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές, απήργησαν ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την κατάργηση των Συλλογικών τους Συμβάσεων, κατά παραγγελία των εφοπλιστών. Εκτός από τους ναυτεργάτες με τα πανό και τις σημαίες της ΠΕΝΕΝ, συμμετείχαν με πανό η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ-ΕΚΑ) και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης. Ήταν ακόμα εκεί πολλοί εκπρόσωποι σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική με τον περιφερειακό της σύμβουλο Κώστα Τουλγαρίδη και η Ανταρσία στο Λιμάνι με τον επικεφαλής της Θανάση Διαβολάκη, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά.

Οι σημερινές απεργίες των ναυτεργατών και των υγειονομικών, οι συγκεντρώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της νίκης ενάντια σε μια εγκληματική κυβέρνηση που νομοθετεί κατά παραγγελία των αφεντικών. Για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας”.