Εργατικό κίνημα
Συντονιστικό Νοσοκομείων: Εμπρός για απεργία σεισμό!

13/10, Επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους των δημ. νοσοκομείων έξω από το Υπ. Υγείας. Φωτό: Γ. Κέμμος

Τα βήματα για μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Οκτώβρη και την οργάνωση της μαζικής συμμετοχής των υγειονομικών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7 Οκτώβρη, έβαλε η συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων την περασμένη βδομάδα. 

Στις 15 Οκτώβρη η ΠΟΕΔΗΝ έχει καλέσει σε 24ωρη απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο ¨στις 8:30πμ, στην πλ. Μαβίλη, στην Αθήνα. Στη συνέλευση συμμετείχαν είτε δια ζώσης –στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας– είτε διαδικτυακά, εργαζόμενες κι εργαζόμενοι από μια σειρά νοσοκομεία όπως τα ΓΝΑ Γεννηματάς, Σωτηρία, Αγ. Σάββας, Γενικό Νίκαιας, Ερυθρός, Αγ. Όλγα, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Α. Συγγρός, Αμ. Φλέμινγκ, τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ν. Ιωνίας, την Ιδ. Υγεία κ.α.

Δυο μέρες πριν είχε προηγηθεί η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας, με αίτημα την παραμονή του έκτακτου προσωπικού στη δουλειά. Το γεγονός ότι η συγκέντρωση αντιμετωπίστηκε με ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ, είχε γεμίσει με οργή τους υγειονομικούς, γεγονός που φάνηκε και στις τοποθετήσεις στη συνέλευση.

Τη συζήτηση άνοιξαν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ. Σάββας κι ο Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Αμ. Φλέμινγκ.

“Η κατάσταση με την πανδημία έχει ξεφύγει, τα κρούσματα και οι εισαγωγές εκτινάσσονται, ο αριθμός των συναδέλφων που νοσεί αυξάνεται συνεχώς και η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα τόσο καιρό αλλά συνεχίζει τις επιθέσεις προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις και την καταστολή. Είδαμε τα ΜΑΤ και το ξύλο απέναντι στην κινητοποίηση των έκτακτων που απολύονται, έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 30/9” σημείωσε ο Κ.Καταραχιάς. “Αλλά αυτή είναι η εικόνα μιας κυβέρνησης που φοβάται. Είναι στριμωγμένη, σε κρίση, αδύναμη. Με την απεργία θα αναδείξουμε τις ευθύνες μιας κυβέρνησης που βάζει σαν στόχο να μειώσει κι άλλο το προσωπικό, ενώ έχει μειώσει και τη χρηματοδότηση της Υγείας κατά 80 εκατομμύρια. Έχουμε τις επόμενες ημέρες να ξεσηκώσουμε τα νοσοκομεία με περιοδείες, εξορμήσεις κι επιτροπές αγώνα. Να γίνει μια απεργία σεισμός” συνέχισε.

“Ακόμα και νοσοκομεία αναφοράς που κατάφερναν να διαχειριστούν την κατάσταση, όπως το Σωτηρία, τώρα καταρρέουν” τόνισε ο Δ. Περίχαρος. “Έχουν σταματήσει τα χειροκροτήματα κι έχει αρχίσει το ξύλο των ΜΑΤ. Την ίδια ώρα το σύστημα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία προς όφελός του σπρώχνοντας τα ΣΔΙΤ ή κλείνοντας πτέρυγες όπως στο Αμ. Φλέμιγκ. Σε άλλες χώρες επιτάσσουν χώρους και τους μετατρέπουν εκτάκτως σε νοσοκομεία. Εδώ διαλύουν κι αυτά που έχουν. Ωστόσο και η πιο μικρή κινητοποίηση τους στριμώχνει. Οι εργαζόμενοι του Φλέμινγκ κάναμε χτες παρέμβαση στα Μελίσσια και είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση στον κόσμο. Χρειάζεται κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο. Η απεργία μπορεί να είναι επιτυχημένη. Θα ταρακουνήσει την κυβέρνηση και μπορεί να ανακόψει την επίθεση”.

“Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι μέτρα για την πανδημία αλλά η εφαρμογή των αντισυνδικαλιστικών νόμων και η βία” υπογράμμισε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων νοσ. Αγ. Σάββας, μεταφέροντας την εικόνα από την κινητοποίηση της Τετάρτης στο Υπ. Υγείας. “Καταστολή όμως είναι και το να διαμορφώνουν τις συνθήκες στις οποίες ο κόσμος θα πεθαίνει. 460 κρόυσματα σήμερα, τα 114 σε εργοστάσιο. Οι εργάτες είναι αυτοί που την πληρώνουν. Στον Αγ.Σάββα έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας. Κάναμε χτες ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ και της Επιτροπής Αγώνα στο προαύλιο. Με αυτό τον τρόπο έρχεται η εικόνα από όλα τα τμήματα και δυναμώνει η αίσθηση της συλλογικότητας στους συναδέλφους. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Επ.Αγώνα είναι η μαγιά πάνω στην οποία θα χτιστεί η επιτυχία της απεργίας. Ήδη μαζί τους έχουμε διαμορφώσει καθημερινό πρόγραμμα περιοδειών”.

Για τα αυτονόητα

Από το Σωτηρία, μίλησε η Αμαλία. Την προηγούμενη ημέρα το τμήμα θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου αναφοράς, σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές. “Έχω μπει πρόσφατα στον αγώνα για καλύτερο ΕΣΥ. Στο Σωτηρία δεν έχουμε υλικά. Στο Ακτινολογικό αναλογεί μια χειρουργική μάσκα ανά εργαζόμενο. Η βία στο Υπουργείο προχτές ήταν σοκαριστική αλλά ακουστήκαμε. Κι αναρωτιέμαι. Πρέπει να παίζουμε ξύλο για να ακούγονται τα αυτονόητα που λέμε;” είπε μεταξύ άλλων.

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ έβαλε την προοπτική να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά η απεργία: “Στις 6/10 συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και θα προτείνουμε να γίνει πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την Υγεία στις 15/10. Να μην μείνουν μόνα τους τα νοσοκομεία. Μπορούμε να το πετύχουμε γιατί όλοι αγανακτούν με την κατάσταση του ΕΣΥ. Παντού κάνουμε Επιτροπές Αγώνα κι οργανώνουμε από τα κάτω. Αν δεν θέλουν να οργανώσουν την απεργία οι ηγεσίες των σωματείων, θέλει ο κόσμος και πάμε να το οργανώσουμε μαζί του”.

“Την Πέμπτη κάναμε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο μαζική συνέλευση. Αυτό έχει να κάνει με το πως προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση η κυβέρνηση. Στο νοσοκομείο μας για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί κλινική covid 'απομονώνοντας' έναν χώρο με ένα... παραβάν. Υπάρχει μεγάλη διάθεση για αγώνα. Φάνηκε στις 11/9 με τη συγκέντρωση που κάναμε στην πύλη, φάνηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Οι δύο επόμενοι απεργιακοί σταθμοί στις 7/10 και 15/10 θα είναι εκρηκτικοί” μετέφερε ο Μιχάλης Βερβέρης.

Παρέμβαση έκανε κι ο Κώστας Πολύδωρος εκλεγμένος στο Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδ. Κλινικών που αναφέρθηκε στις συνθήκες με τις οποίες εμφανίζονται γηροκομεία όπως στον Αγ.Παντελεήμονα με δεκάδες κρούσματα σε προσωπικό και ενοίκους: “Όλη η ευθύνη είναι στην εργοδοσία. Στον Αγ.Παντελεήμονα υπήρχε εργαζόμενος με συμπτώματα που του βάλανε γάντια και τον ξανάστειλαν στη δουλειά. Στην Ιδ. Υγεία γίνεται πάρτυ κερδοσκοπίας. Υπερκοστολόγηση για ΜΕΘ, ακριβά τεστ, παραπομπές από τα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις. Στο σωματείο βάλαμε πρόταση για συμμετοχή στην απεργία της 15/10, αν και η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ που έχει την πλειοψηφία δεν τη στήριξε”.

Από το ΓΝΑ Γεννηματάς, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος στο Δ.Σ του σωματείου, σημείωσε: “Η κατάσταση είναι αφόρητη. Αντί να προσλάβουν εργαζόμενους, προσπαθούν να ξεζουμίσουν το λιγοστό υπάρχον προσωπικό. Οι εγκάθετοι της κυβέρνησης μας λένε να βάλουμε πλάτη για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ, λόγω έκτακτων συνθηκών. Τους απαντάμε ότι είχαν το χρόνο και δεν έκαναν τίποτα. Μόνο ο αγώνας μας θα κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Στις 15 Οκτώβρη αυτό έχουμε να κάνουμε. Μια μεγάλη απεργία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάναμε συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα στο Γεννηματάς. Όλες οι ειδικότητες έδωσαν το παρών. Βάλαμε πρόγραμμα εξορμήσεων για να ξεσηκώσουμε όλο το νοσοκομείο. Όλες μας πιάνει το γαμώτο και η κούραση. Δεν αφήνουμε λεπτό να κυριαρχήσουν αυτά τα συναισθήματα. Η κυβέρνηση πρέπει επί τέλους να μας φοβηθεί”. 

“Έχουμε γίνει 24ωρο κέντρο covid για όλη τη νότια Αττική. Επικρατεί αλαλούμ. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν με βάση το τι βολεύει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης”, μετέφερε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Ανάλογη ήταν και η εικόνα που έφερε η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο Κέντρο Υγείας στη Νέα Ιωνία. “Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο ομόθυμη οργή σε νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Μπορούμε να πετύχουμε νίκες γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικές είναι οι διεκδικήσεις μας”.