Εργατικό κίνημα
Στις 15 Οκτώβρη για τη Δημόσια Υγεία

Για την οργάνωση μιας απεργίας – σεισμό στις 15 Οκτώβρη, μιλάει το Συντονιστικό Νοσοκομείων, κομμάτι ενός αγώνα που αποτελεί τη μόνη προοπτική που μπορεί να σώσει το ΕΣΥ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία, όπως κινδυνεύει να εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα. Ήδη με αφίσα και προκήρυξη οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Στις 15 Οκτώβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε πανελλαδικά όλοι οι υγειονομικοί. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο στην εξέλιξη της πανδημίας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα τριακόσια ή τα τετρακόσια καθημερινά και τα νοσοκομεία μας να μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο εν μία νυχτί και με επικίνδυνη προχειρότητα, σε νοσοκομεία για τους ασθενείς με Covid19. 

Η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη αφού σε δύο μόλις μέρες αποκαλύφθηκε μέσα από καταγγελίες ότι στο Σωτηρία, τον Άγιο Σάββα, το Λοιμωδών, γιατροί και νοσηλευτές βγαίνουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό. Στο γηροκομείο του Άγιου Παντελεήμονα είδαμε δυστυχώς ξανά την εικόνα της εγκατάλειψης να μεταφράζεται σε μαζικά κρούσματα ηλικιωμένων, η διακομιδή των οποίων την προηγούμενη Πέμπτη οδήγησε στην κατάρρευση του ΕΚΑΒ. Αυτές τις δύο μέρες στο αίσχος της κυβέρνησης και των «ειδικών» προστέθηκαν εκατοντάδες κρούσματα εργατών στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στην Πέλλα. 

Η απάντηση της κυβέρνησης; Ξύλο στους επικουρικούς και τα σωματεία μας έξω από το υπουργείο, χαρτί-απειλή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ στα νοσοκομεία ότι έρχονται μετακινήσεις προσωπικού και πειθαρχικές διώξεις για όσους αντιδράσουν, με το κερασάκι στην τούρτα να είναι η «συνέχιση» της διαδικασίας της αξιολόγησης ηλεκτρονικά μέχρι 9 Οκτώβρη… Συνεχίζει κανείς από την ξεφτιλισμένη αυτή κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους της να διατείνεται ότι «είμαστε έτοιμοι»;. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει την ευθύνη και για τις δύο αυτές εξελίξεις. Ενώ κέρδισαν χρόνο στο προηγούμενο κύμα δεν έκαναν καμία πρόσληψη νοσηλευτών, γιατρών. 

Αντίθετα, σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πέντε χιλιάδες λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι και συνολικά τριάντα πέντε χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις! Από την άλλη η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καταργώντας κάθε μέτρο προστασίας, στοιβάζει εικοσιπέντε μαθητές στις σχολικές αίθουσες, δεν οργανώνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς και αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες στα στρατόπεδα-ντροπή χωρίς τρεχούμενο νερό και βασικές συνθήκες υγιεινής. Ως άλλες Μαρίες Αντουανέτες έχουν το θράσος να λένε στους εργαζόμενους να προτιμούν το περπάτημα αντί για τα μέσα, για να πηγαίνουν στη δουλειά τους! Λες και ξέρουν πόσα λεωφορεία και μετρό αλλάζεις από το Περιστέρι για να φτάσεις στη δουλειά σου στο Γουδί! 

Σκανδαλώδεις

Τολμάνε να λένε ότι ανοίγουν κρεβάτια ΜΕΘ όταν στην πραγματικότητα έχουν μετατρέψει όλες τις ΜΕΘ της Αττικής σε κορονο-ΜΕΘ στέλνοντας όλα τα υπόλοιπα περιστατικά σε ιδιωτικές ΜΕΘ με σκανδαλώδεις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Κρατάνε σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους, υπό την απειλή της απόλυσης, αντί να τους μονιμοποιήσουν εδώ και τώρα και όταν διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην μόνιμη δουλειά, στέλνει τα ΜΑΤ για να ρίξουν ξύλο και να τους τρομοκρατήσουν.

 Η κυβέρνηση μας απειλεί με νέα καραντίνα μιλώντας για ατομική ευθύνη και πρέπει να απαντήσουμε με τον πιο οργανωμένο και ισχυρό τρόπο, με την απεργία! Ποιος θα τους αναγκάσει σε μαζικές επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αν όχι εμείς; Ποιος θα σταματήσει την επικίνδυνη υπερεφημέρευση των γιατρών που κάνουν εννιά και δέκα εφημερίες το μήνα ή τις βάρδιες των νοσηλευτών χωρίς ρεπό αν όχι εμείς; Ποιος θα βάλει τέλος στην παράνοια να χαρίζονται τα λεφτά των ασφαλισμένων στους κλινικάρχες τη στιγμή που έπρεπε να επιταχθούν όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίς αποζημίωση για τις ανάγκες της πανδημίας, αν όχι εμείς; Ποιος θα αναγκάσει εδώ και τώρα την κυβέρνηση να μην δίνει 14 δις ευρώ για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών αλλά να πάνε για την υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες, τις στρατιές των ανέργων που θα πεινάσουν το χειμώνα; 

Η απεργία στις 15 Οκτώβρη πρέπει να είναι σεισμός! Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική. Ή θα αφήσουμε να εξελιχτεί μία τραγωδία ή θα τη σταματήσουμε οργανώνοντας κάθε νοσοκομείο σε κάθε γωνιά της χώρας με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, ενημερωτικές εξορμήσεις και προσωπικό ασφαλείας για να φτιάξουμε ένα ποτάμι απεργών που θα διεκδικεί να μπει η υγεία μας πάνω από τα κέρδη των αφεντικών! 

Σύμμαχοί μας είναι οι εκπαιδευτικοί που απαιτούν μαζικές προσλήψεις για ασφαλή και ποιοτική διδασκαλία στα σχολειά, τα παιδιά μας, οι μαθητές που κάνουν καταλήψεις και ζητάνε τα αυτονόητα μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό που απαιτούν συνθήκες ασφαλείας και επιδόματα, οι εργαζόμενοι της τέχνης. 

Αρνούμαστε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια όταν δεν προλαβαίνουμε να αφιερώσουμε τον αναγκαίο και ασφαλή χρόνο για τους ασθενείς μας, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας μέσα στα νοσοκομεία, όταν στοιβάζονται σε ράντζα, όταν μία νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη σε μία νύχτα για τριάντα ασθενείς και γιατρός για εξήντα ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορούμε να βγούμε σε καραντίνα. Αρνούμαστε και γι’ αυτό απεργούμε. Είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να ακούσει αυτή η κυβέρνηση. Απεργούμε για τη δημόσια υγεία, για τις ζωές μας”!