Εργατικό κίνημα
ΣΕΗ-Εργάτες Τέχνης: Χρειάζεται κλιμάκωση-συντονισμός

1/10, Συγκέντρωση εργατών Τέχνης στο Σύνταγμα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

1/10, Συγκέντρωση εργατών Τέχνης στο Σύνταγμα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν στη μαζική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών την Κυριακή 4 Οκτώβρη. Υπερψηφίστηκε η εισήγηση που έβαζε τις επόμενες κινητοποιήσεις, όπως την αντιφασιστική κινητοποίηση στις 7/10 για να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καθώς και τα αιτήματα του κλάδου, όπως το επίδομα για όλους χωρίς εξαιρέσεις όσο κρατάει η πανδημία, οικονομικές διευκολύνσεις με αναστολές πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, κ.α. Επίσης, συζητήθηκε το πώς χρειάζεται να ανοίξουν τα θέατρα την περίοδο του κορονοϊού ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια για την υγεία των εργαζόμενων και του κοινού.

Στη συνέλευση συμμετείχε η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ), μοιράζοντας προκήρυξη και καλώντας σε κλιμάκωση με νέα συλλαλητήρια καταλήψεις και απεργίες, σε συντονισμό με αγωνιζόμενους εργαζόμενους και συνδικάτα. Από τη μεριά της ΑΣΗ, τοποθέτηση στη συνέλευση έκανε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος. Ανάμεσα σε άλλη η πρόταση της ΑΣΗ στη συνέλευση αναφέρει:

“Θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε με νέες κινητοποιήσεις όχι μόνο με νέα συλλαλητήρια, αλλά και καταλήψεις υπουργείων, δημαρχείων, απεργίες και συντονισμό με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους και εργαζόμενους, που δίνουν παρόμοιες μάχες επιβίωσης, όπως οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, που και για αυτούς το ζήτημα του μισθού/επιδόματος είναι κομβικό. Αυτό το αίτημα στην πορεία της επιδείνωσης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης θα γίνει κεντρικό για πάρα πολλούς κλάδους, χρειάζονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες συντονισμού από την μεριά μας. Το ίδιο και με τον αγώνα των εργαζόμενων στην Yγεία που τα αιτήματά τους είναι καθοριστικά για τις ζωές όλων μας, παλεύουν να στήσουν ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας. Στις 15 Οκτώβρη καλούν σε 24ωρη απεργία και σε συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη 8:30πμ. Να βρεθούμε σε κοινό αγώνα μαζί τους! Ταυτόχρονα στις 7 Οκτώβρη φτάνει το τέλος της δίκης της νεοναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή. Πεντέμισι χρόνια μετά θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Είναι μέρα αντιφασιστικής απεργίας για το εργατικό κίνημα!”

Συγκέντρωση των Εργατών Τέχνης

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργάτες της Τέχνης την Πέμπτη 1/10 το απόγευμα μετά από κοινό κάλεσμα της ΠΟΘΑ και δεκάδων καλλιτεχνικών σωματείων. Τα σωματεία ρίχνουν την ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική που όχι απλώς “ακυρώνει” τον Πολιτισμό με κάθε τρόπο και τους αφήνει χωρίς δουλειά, αλλά δεν κάνει και τίποτα για να φροντίσει την επιβίωσή τους. Αντίθετα, οι εμπαιγμοί, οι κατηγορίες περί “φοροφυγάδων” καλλιτεχνών και ένα Μητρώο στο οποίο δεν μπορεί να μπει η πλειοψηφία, είναι τα μόνα που φροντίζει να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση. Μαζική θα είναι η παρουσία τους στις 7 Οκτώβρη τη μέρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία να καλούν στην αντιφασιστική κινητοποίηση.

“Θα συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε στο δρόμο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, δήλωσε η Χαρά Κότσαλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ). “Τα αιτήματα των καλλιτεχνών έχουν ακουστεί αρκετά μέσω των κινητοποιήσεων, αλλά αυτό δε φτάνει. Συνεχίζει να είναι ασαφές το πώς θα ανοίξουν τα θέατρα και οι σχολές χορού το χειμώνα. Καθώς μιλάμε, έρχεται ένας στρατός από ‘όργανα της τάξης’ για να ‘φυλάξουν’ τους καλλιτέχνες, όπως φύλαξαν τους γιατρούς και τους μαθητές τις προηγούμενες μέρες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι καλλιτέχνες επικοινώνησαν και με τους άλλους εργαζόμενους που παλεύουν. Αυτό είναι πολύ βασικό γιατί έσπασε η εικόνα του καλλιτέχνη που είναι σε ένα κάστρο μόνος του με λυμένα τα προβλήματά του. Στην κλιμάκωση του αγώνα μας βοηθούν και οι καταλήψεις των μαθητών και κάθε κίνημα που παλεύει. Το ταξικό πρόσημο παραμένει σε αυτές τις συνθήκες. Πολύ σημαντικό ραντεβού είναι και η αντιφασιστική κινητοποίηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως και η κινητοποίηση στη δίκη του Ζακ που ξεκινάει”.

“Ο δικός μας χώρος στην πλειοψηφία του έχει να δουλέψει από τον Φλεβάρη”, τόνισε ο Τάσος Μπότσιος, πρόεδρος του ΣΤΑΖΟΕ, του σωματείου των τεχνικών σε συναυλίες και παραστάσεις. “Μόνο ένα 30% του κόσμου έχει πάρει οποιοδήποτε επίδομα. Το Μητρώο Καλλιτεχνών του Υπουργείου είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα απογραφής που απουσιάζουν πάρα πολλές ειδικότητες. Εμείς δεν έχουμε ακόμα ούτε κωδικό ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ασφαλιζόμαστε με δανεικούς κωδικούς”. 

“Ο κλάδος των εικαστικών πλήττεται για πολλά χρόνια, πόσο μάλλον τώρα”, είπε η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών. “Η οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση δεν δίνεται σε όσους την χρειάζονται, ειδικά σε εμάς που δεν έχουμε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επίσης το θέμα της κατάργησης των εικαστικών μαθημάτων στα σχολεία είναι πάρα πολύ σοβαρό. Από τη μέρα που εξαγγέλθηκε από την Υπουργό, έχουμε προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων, κάναμε ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση ακύρωσης. Δυστυχώς η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Χθες βγήκαν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μας. Παρ' όλα αυτά θα επιμείνουμε με μαζικούς αγώνες και θα πιέσουμε για εικαστικά μαθήματα για όλα τα παιδιά και επιπλέον εικαστικά γι' αυτούς που θέλουν να μπουν σε μια από τις 13 σχολές που απαιτούμενο μάθημα είναι το σχέδιο. Στηρίζουμε τον αγώνα των μαθητών, έχουν δίκιο να ζητούν από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του”.