Εργατικό κίνημα
Τουρισμός-Επισιτισμός: Απεργία στις 2 Νοέμβρη

Με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση και για εργασιακά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την απεργία καλούν το συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και αντίστοιχα συνδικάτα σε άλλες πόλεις.

Στο όνομα της πανδημίας και της κρίσης στον κλάδο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δίνει δώρα στα αφεντικά και να τσακίζει τα δικαιώματα, τα επιδόματα και τους μισθούς των εργαζόμενων. Επιχειρεί να καθιερώσει τις συνθήκες γαλέρας που τόσα χρόνια επικρατούν στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού και που πάνω σε αυτές στηρίχτηκε η τεράστια κερδοφορία των πολλών δις ευρώ την τελευταία δεκαετία. Μαύρη και ελαστική εργασία, 7ήμερο, 12ώρα, απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, μισθοί πείνας...

Αντί για μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη νέα έξαρση του κορονοϊού, η εντατικοποίηση της δουλειάς δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους. Τα τεστ για τον κορονοϊό σε ύποπτα κρούσματα γίνονται ατομική ευθύνη, δηλαδή πρέπει να τα πληρώσει ο εργαζόμενος, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί για απόκρυψη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τα αφεντικά, ώστε να μην κλείσει η επιχείρηση. Εκμεταλλεύονται την αναστολή σύμβασης εργασίας για δικό τους όφελος, απόδειξη ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την εργασία το μόνο που στηρίζουν είναι τα κέρδη των εργοδοτών. Αυτοί που δουλεύουν αναγκάζονται να βγάζουν διπλή και τριπλή δουλειά, ενώ οι εργαζόμενοι σε αναστολή πρέπει να ζήσουν με 500 ευρώ, που θα τα πάρουν και με καθυστέρηση 2 μηνών. Σε πολλές περιπτώσεις, εργαζόμενοι σε αναστολή υποχρεώνονται να πηγαίνουν παράτυπα να δουλεύουν.  

Επιθεώρηση Εργασίας

“Η εργοδοσία ξεσαλώνει με τις πλάτες του Υπουργείου Εργασίας”, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση “Σελέκτ Σέρβις”. Το αίτημα του σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας για διενέργεια ελέγχου που έγινε στα τέλη Ιούλη, απαντήθηκε στις αρχές Οκτώβρη για να πει ότι δεν δύναται να τον πραγματοποιήσει με κλιμάκιο, αλλά τηλεφωνικά. Επίσης, ότι δεν μπορεί να κάνει σύσταση στις επιχειρήσεις που φέρνουν εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής, αλλά μόνο όταν δεν έχουν δώσει άδειες! Αντί για να πραγματοποιήσει έλεγχο, προέτρεψε σε συνεννόηση με την εργοδοσία για “εργασιακή ειρήνη”. 

Η ασυδοσία των εργοδοτών φτάνει σε νέα ύψη με την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είναι οι έκτακτες συνθήκες, αλλά η ευκαιρία να τσακίσουν και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει. Ο νόμος για τις διαδηλώσεις και νόμοι που θέλουν να χτυπήσουν το συνδικαλισμό, όπως ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζουν, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει εύκολα, πόσο μάλλον να εφαρμόσει, τα αντεργατικά μέτρα. Ήλπιζε ότι η πανδημία θα βοηθούσε στην υποχώρηση των κινημάτων, αλλά μετά την καραντίνα οι εργατικές κινητοποιήσεις έχουν φουντώσει σε ακόμα περισσότερους κλάδους. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό είναι ένας από αυτούς τους κλάδους που από τον Απρίλη μέχρι σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η απεργία και η μαζική κινητοποίηση, η οργάνωση χώρο το χώρο, η συλλογικότητα των εργαζομένων κόντρα στην τρομοκρατία των αφεντικών είναι ο τρόπος για να επιβάλλουμε το πρόγραμμα των εργατών απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που την φορτώνουν στις πλάτες μας. Το αίτημα για υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, από όλους τους εργοδότες είναι πιο κεντρικό από ποτέ. Να απαγορευτούν οι απολύσεις, ενώ στους χιλιάδες που πετάχτηκαν στην ανεργία και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, να δίνεται επίδομα στο ύψος του μισθού με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις των μνημονίων και της πανδημίας. Να γίνονται δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους. 

Η αντικαπιταλιστική κίνηση στον Επισιτισμό-Τουρισμό “Καμαριέρα” θα ξεκινήσει περιοδείες για την οργάνωση της απεργίας στις 2 Νοέμβρη.