Εργατικό κίνημα
5 Νοέμβρη: Οι εργάτες της Τέχνης ξανά στους δρόμους

Κινητοποιήσεις για τις 5 Νοέμβρη οργανώνουν οι καλλιτέχνες με κεντρικό αίτημα την προστασία του κλάδου για τη χειμερινη περίοδο. Η απόφαση πάρθηκε τη Δευτέρα 19/10, στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνεργαζόμενων οργανώσεων και φορέων. Επίσης, προγραμματίζουν κινητοποίηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διαμαρτυρόμενοι για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Ανάμεσα σε άλλα, η συνέλευση ψήφισε ψηφίσματα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για τους συλληφθέντες μαθητές στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση και για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

Το ψήφισμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις υπογραμμίζει ότι: “Η χειμερινή περίοδος ξεκινάει με πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για τον Πολιτισμό. Η υγειονομική κρίση και οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα προκαλέσουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και θα εκτοξεύσουν την ανεργία. Στον ήδη απορυθμισμένο κλάδο μας, αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή. Οι απλήρωτες πρόβες, η καταβαράθρωση των αμοιβών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι μία πραγματικότητα που θα επιδεινωθεί με τις νέες συνθήκες. Η κόπωση του κλάδου και η οικονομική του εξαθλίωση σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία, μας κάνει όλους ευάλωτους στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Όμως υπάρχει ένα μαχητικό κίνημα που αναδείχθηκε εδώ και επτά μήνες. Οι εργαζόμενοι ενωμένοι έδωσαν μάχες, συσπειρώθηκαν ξανά στα σωματεία τους, έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για το επάγγελμά τους.

Η πανδημία μας έδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι η θεσμική θωράκιση της εργασίας μας είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το κυρίαρχο επίδικο αυτών των διεκδικήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού. Σε όλους τους εποπτευόμενους Οργανισμούς, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος και θα χρειαστεί επιμονή και ενότητα. Τα Πρωτοβάθμια σωματεία θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των διεκδικήσεων”.

Στη Συνέλευση συζητήθηκε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η μάχη για μέτρα στήριξης σε όλους όσους θα μείνουν εκτός δουλειάς λόγω της τεράστιας συρρίκνωσης του κλάδου όσο διαρκεί η πανδημία, με ένταξη όλων των ανέργων στους μηχανισμούς στήριξης και πλήρη αποζημίωση στους εργαζόμενους και τους δημιουργούς για τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν λόγω έκτακτων μέτρων. Επίσης, να υπάρξουν σταθερά υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των εργαζόμενων και δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλους. 

Τονίστηκε ότι χρειάζεται γενναία αύξηση της επιδότησης του Πολιτισμού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και ένταξη των τεχνικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επιπλέον, να δημιουργηθούν κωδικοί ασφάλισης σε όλες τις ειδικότητες, καθώς σήμερα πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που λόγω αυτού του προβλήματος δεν έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση, αλλά και στα επιδόματα. Γι' αυτό θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι ασφαλιστικές και εργασιακές ιδιαιτερότητες του κλάδου. Τέλος, επισημάνθηκε ως ανησυχητική η πρακτική ορισμένων εργοδοτών να εφαρμόσουν “outsourcing”, δηλαδή να χρησιμοποιούν εργολαβικές εταιρίες και εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.