Εργατικό κίνημα
Εμπρός για πανεργατική απεργία 26 Νοέμβρη

Σε ημέρα απεργιακού ξεσηκωμού εξελίσσεται η 26η Νοέμβρη, καθώς 24ωρη απεργία αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Αν. Αττικής, μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ πανεργατικά χαρακτηριστικά δίνει η απόφαση και της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την ίδια ημέρα. Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει ήδη μια σειρά Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

“Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει lock down, την ίδια στιγμή να επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου! Στις κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού” σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΚΑ. 

Κύρια αιχμή της απεργίας στις 26 Νοέμβρη είναι το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να κατεβάσει ο Βρούτσης. Μεταξύ άλλων στη νέα επίθεση του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται η επίσημη κατάργηση του 8ωρου και της αργίας της Κυριακής. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή “εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας”. Με λίγα λόγια νομοθετούνται οι απλήρωτες υπερωρίες και το α λα καρτ ωράριο με αντάλλαγμα κάποια ρεπό, ενώ όσον αφορά την Κυριακάτικη αργία διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να δουλεύουν τη συγκεκριμένη ημέρα. 

Ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνεται η επισφράγιση και η επέκταση μιας σειράς αντισυνδικαλστικών μέτρων που έχουν μπει σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απόφαση απεργίας με απαρτία πάνω του 50%, η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 40%, αλλά και η απαγόρευση των καταλήψεων χώρων δουλειάς και εισόδων καθώς και της απεργιακής φρουράς ως “άσκηση ψυχολογικής βίας”. 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το λοκντάουν που η ίδια επέβαλε για να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις που έχουν τα αφεντικά τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Ακόμα όμως κι αν αποφάσισε καραντίνα και περιορισμούς, δεν καταφέρνει να σταματήσει τους αγώνες. Η πανεργατική απεργία στις 26/11 θα είναι η κορύφωση ενός αγωνιστικού μπαράζ που ξεδιπλώνεται όλο τον Νοέμβρη ξεκινώντας από τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών στις 12/11, συνεχίζοντας με το σπάσιμο της απαγόρευσης και την Πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 και στο ενδιάμεσο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις που αποφάσισαν τα συνδικάτα προκειμένου να αναδείξουν τα ζητήματα των συνθηκών στους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Η πανεργατική απεργία μπορεί να ενώσει όλες τις μάχες. Τη μάχη ενάντια στα αντισυνδικαλιστικά κι αντεργατικά μέτρα του Βρούτση, με τον αγώνα για άμεσα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας με προσλήψεις και χρηματοδότηση στα νοσοκομεία. Την κόντρα με τις ηλίθιες απαγορεύσεις του Χαρδαλιά και την αυθαιρεσία των μπάτσων του Χρυσοχοΐδη, με τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών για σχολεία με περισσότερους εκπαιδευτικούς και μικρότερες τάξεις. Τα αιτήματα των καλλιτεχνών, των εργαζόμενων στον επισιτισμό και όλων των κλάδων που παλεύουν για μέτρα σωτηρίας απέναντι στις συνέπειες της καραντίνας, με τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και το αντιρατσιστικό κίνημα που παλεύει για χαρτιά, στέγη και κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μια απεργία που θα τα βάλει συνολικά με την κυβέρνηση και την πολιτική της.