Εργατικό κίνημα
Ώρα για κοινή απεργία σε Τουρισμό-Επισιτισμό…

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό είναι από αυτούς που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Με το νέο λοκντάουν στην εστίαση και την πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης, αλλά και μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Οι αγώνες των εργαζόμενων του κλάδου χρειάζεται τώρα να κλιμακωθούν κι όχι να μπουν σε καραντίνα. Γι΄ αυτό ήταν λάθος της Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΤ να αναβάλλει την απεργία στο Επισιτισμό – Τουρισμό στις 10 Νοέμβρη και να “σεβαστεί” το λοκντάουν.

Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης με πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά. Σε αυτό τον αριθμό προστίθενται  χιλιάδες ανασφάλιστοι και ευέλικτα εργαζόμενοι, που δεν “φαίνονται” και που σε όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από επιδόματα. Οι εποχικοί στον Επισιτισμό, που δούλεψαν σεζόν για πολύ λίγο και στις δυσκολότερες συνθήκες, δεν μπήκαν στο επίδομα στήριξης τον Οκτώβρη. 

Τα μαγαζιά “take away” θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τους ψήστες, τα ταμεία και τους διανομείς σε εντατικοποίηση. Περισσότερες παραγγελίες, λιγότεροι εργαζόμενοι,  εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες. Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων γίνεται ευκαιρία για να βγαίνει η δουλειά με λιγότερους εργαζόμενους και οι υπόλοιποι, όσοι είναι ασφαλισμένοι και με σταθερή σύμβαση, να παίρνουν επίδομα ψίχουλα. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα τραπέζια, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους. Σε πιο εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας είναι ακόμα πιο δύσκολο να δίνεται προσοχή στα πρωτόκολλα υγιεινής, στο να τηρούνται αποστάσεις, στο πλύσιμο των χεριών, στη σωστή χρήση μάσκας και στην απολύμανση των χώρων. Πόσες ώρες να αντέξουν οι ψήστες και οι μάγειρες πάνω από τη φωτιά φορώντας μάσκα (και πόσες τους δίνουν για να αλλάζουν τακτικά); 

Η καλύτερη πρόληψη είναι η πρόσληψη και όσο αφορά στον Επισιτισμό. Περισσότεροι εργαζόμενοι, μικρότερα ωράρια, προσωπικό καθαρισμού για να απολυμαίνει τακτικά, επαρκή ατομικά μέσα προστασίας. Αυτά θα έπρεπε να είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αντί να νομιμοποιεί το 10ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες.