Εργατικό κίνημα
Ώρα για απεργία και στα Σουπερμάρκετ

Με την επιβολή λοκντάουν στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση, πέφτει ακόμα μεγαλύτερο βάρος σε κομμάτια εργαζομένων, όπως στα σούπερ μάρκετ και στους διανομείς με δίκυκλο. Είναι οι εργαζόμενοι που έπαιζαν στα σποτ της κυβέρνησης στην πρώτη καραντίνα ως οι “ήρωες” της πρώτης γραμμής μαζί με τους γιατρούς. Πίσω από την υποκρισία, κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εκτόξευση στους ρυθμούς εργασίας και την επικίνδυνη έκθεση εργαζόμενων στον κορονοϊό, ενώ οι εργοδότες ανενόχλητα πλουτίζουν εις βάρος τους.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο γιγαντώθηκε, αλλά γιγαντώθηκαν και τα διαχρονικά προβλήματα των εργαζόμενων με δίκυκλο, σε κούριερ, ντελίβερι και εξωτερικές εργασίες. Ενδεικτικό ότι την περίοδο της πανδημίας, η τρομερή εντατικοποίηση σήμανε δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους διανομείς. Αυξήθηκε η δουλειά, αλλά δεν έγιναν προσλήψεις, ενώ παρά την τεράστια κερδοφορία, τα αφεντικά του κλάδου προχώρησαν σε επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα σε πολλές εταιρίες. Επιθέσεις που βρήκαν αντιστάσεις με τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς και την  μοτοπορεία στις 8 Οκτώβρη. 

Δεκάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες για την ασυδοσία των εργοδοτών και στα σούπερ μάρκετ. Την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ σε Ν.Χαλκηδόνα, Μαρούσι, Θεσσαλονίκη και Πάτρα δεν ακολούθησε καμιά ιχνηλάτηση από υγειονομικό φορέα. Παρά τα κέρδη, αντί για προσλήψεις, η πολυεθνική ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε μαζικές απολύσεις στα κεντρικά γραφεία της και ετοιμάζει περισσότερες στην οικονομική διεύθυνση και σε διοικητικό προσωπικό. 

“Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτόκολλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγούμενου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Κόψιμο ρεπό, υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή βαρδιών, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα συνθέτουν την παράνοια που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Έτσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία συναδέλφων λόγω καραντίνας καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας”, σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. 

Είναι καιρός για κοινή απεργιακή κλιμάκωση όλων των εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό και στο εμπόριο.