Εργατικό κίνημα
Εμπρός για Πανεργατική 26 Νοέμβρη

Απεργοί στην πύλη του Κρατικού Νίκαιας στις 12 Νοέμβρη. Φωτό: Γιάννης Τσολάκης

Με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία μπροστά και με έμπνευση από το Πολυτεχνείο

Το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα Βρούτση δεν θα περάσει.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πανικό. Οι απαγορεύσεις, η καταστολή και οι απειλές προς όσους αγωνίζονται  δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για να σώσει τα κέρδη των καπιταλιστών αλλά ούτε και την κρίση που χτυπά δυνατά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας. Η στοχοποίηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς “δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν” δεν περνάει. Η απεργία της 26 Νοέμβρη μπορεί, και πρέπει, να γίνει η αρχή τους τέλους αυτής της κυβέρνησης. 

Δεκάδες Εργατικά Κέντρα μεταξύ των οποίων και αυτά της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και των Ιωαννίνων, η ΑΔΕΔΥ για όλο το δημόσιο, η ΠΕΝΕΝ για τα καράβια, αλλά και δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία (ΟΣΝΙΕ) καλούν σε 24ωρη απεργία και διαδηλώσεις στις 26 Νοέμβρη για να σταματήσουμε το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα του Βρούτση. 

Ωράρια “λάστιχο”

Εάν περάσει, χιλιάδες παραπάνω εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν και τις Κυριακές αφού διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που θα έχουν αυτό το δικαίωμα. Το δε οχτάωρο ουσιαστικά καταργείται και γίνεται δεκάωρο και οι εργαζόμενοι όχι απλά δεν θα πληρώνονται τις παραπάνω ώρες αλλά θα πρέπει, ως αντάλλαγμα(!), να παίρνουν ρεπό, άδειες ή να μειώνουν τις ώρες τους μέσα στο ακόλουθο εξάμηνο. Να κάνουν δηλαδή τη ζωή τους και των οικογενειών τους “λάστιχο”, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του εκάστοτε εργοδότη. Και, σαν να μην έφταναν τα προηγούμενα, με τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας “δεν θα γλυτώνει κανείς” αφού θα υπάρχει “απόλυτη καταγραφή του ωραρίου” σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εργασίας.

Με άρωμα 330

Το νομοσχέδιο Βρούτση θέλει να καταφέρει μεμιάς, όσα χτυπήματα δεν κατάφεραν να πετύχουν ενάντια στο συνδικαλισμό όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μαζί. Στο ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο της κήρυξης των απεργιών ως “παράνομων και καταχρηστικών” και της επίταξης, προσθέτονται μια σειρά απεργοσπαστικών μέτρων: θα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι απεργιακές φρουρές, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και οι απεργίες θα αποφασίζονται ηλεκτρονικά και με απαρτία πάνω από 50%. 

Φαίνεται πως ο Βρούτσης ζήλεψε τον Λάσκαρη, υπουργό Εργασίας το 1975, που δήλωνε πως “καταργήσαμε την πάλη των τάξεων”. Όμως μάλλον ξεχνάει ότι την τελευταία φορά που οι πολιτικοί του πρόγονοι προσπάθησαν με το νόμο 330 περί “εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών” να πνίξουν το εργατικό κίνημα βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα θυελλώδες μαζικό ξέσπασμα από τα κάτω, που διάρκεσε χρόνια. Εκείνο το κίνημα όχι απλά πέταξε τον 330 στα σκουπίδια αλλά και ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ το 1982 να ψηφίσει τον νόμο 1264 που θέλει σήμερα να καταργήσει ο ίδιος (βλ. Εργατική Αλληλεγγύη νο.1430).

Ο ν.1264, που η κυβέρνηση ΝΔ και τα παπαγαλάκια της προσπαθούν να παρουσιάσουν ως παρωχημένο, ήταν κομμάτι μιας σειράς κατακτήσεων όπως η νομική εξίσωση αντρών και γυναικών, η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και το δικαίωμα ψήφου στα 18. 

Πάνω σε αυτή την κατάκτηση μπορούσαν να πατάνε και πατάνε ακόμα οι αγώνες του εργατικού κινήματος για να αντισταθούν στο κύμα του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων επί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Βρούτσης το ξέρει πολύ καλά αυτό. Άλλωστε, όπως είχε πει το 2014 ως υπουργός Εργασίας, μιλώντας για την εργατική αντίσταση την περίοδο των πρώτων μνημονίων, “στα δύσκολα, φάνηκε –μεταξύ άλλων– η έλλειψη μιας ιστορικά εμπεδωμένης κουλτούρας συναινέσεων”. 

Καμιά συναίνεση για λοκντάουν στα δικαιώματά μας

“Η πανδημία τελικά αποδεικνύεται η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Παρόλο που η χώρα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown, με την επιδημία να σαρώνει σε συνθήκες όπου το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στη μοίρα του και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα, ο κος Βρούτσης και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να αποτελειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δε φτάνει που περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας τη χρηματοδότηση του στο ένα τρίτο. Δε φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο. Θέλουν να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες, και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης” έλεγε το δελτίο τύπου (30/10) του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.  

Οι εξελίξεις έκτοτε έχουν επιβεβαιώσει κάθε γραμμή αυτού του δελτίου τύπου.

Κάνουν όμως και πιο επιτακτική την ανάγκη να οργανώσουμε αυτή την απεργία με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς καμία διάθεση συναίνεσης και συμβιβασμού με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Όπως αναφέρουν στο κοινό κάλεσμά τους το Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, “Ακόμα και τώρα, που η πανδημία φουντώνει, δεν κάνει προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν παίρνει κανένα μέτρο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία για την μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες. Δεν έκανε τίποτα για την προστασία και τον έλεγχο στα μεγάλα εργοστάσια, στις μεγάλες δομές πρόνοιας, στα ιδιωτικά γηροκομεία, για πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε στρατόπεδα”.

“Τώρα που δίπλα στην πανδημία, η οικονομική κρίση αγριεύει και δείχνει τα δόντια της, η κυβέρνηση βάζει πλώρη να ξαναφορτώσει όλα τα σπασμένα, στις δικές μας πλάτες. Θυσιάζοντας δουλειές, μισθούς, συντάξεις, ακόμα και τις ζωές μας. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προυπολογισμού του 2021, ετοιμάζει το έδαφος για μια νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη”.

Ενώνοντας λοιπόν τις δυνάμεις της πετυχημένης μαζικής κινητοποίησης από τα κάτω των Υγειονομικών στις 12 Νοέμβρη που απαίτησαν μαζικές προσλήψεις στην Δημόσια Υγεία και όχι μπάτσων και συνοριοφυλάκων και διεκδίκησαν την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με αυτές των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών για ασφαλή σχολεία για όλους και των μεγάλων διαδηλώσεων των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον επισιτισμό για επίδομα ίσο με τον μισθό σε όλους όσους έχουν μείνει χωρίς δουλειά με την πανδημία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η Πανεργατική απεργία της 26 Νοέμβρη μπορεί να βάλει την κυβέρνηση με τη πλάτη στο τοίχο. 

Πατώντας πάνω στην ενωτική διάθεση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7 Οκτώβρη και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και ενάντια στα κατασταλτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα του φοβισμένου Χρυσοχοΐδη μπορούμε να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας αλλά και να νικήσουμε αυτή την κυβέρνηση. 

Βγαίνουμε μαζικά στους χώρους δουλειάς μας και στις γειτονιές μας για να προετοιμάσουμε την απεργία μέσα από τις επιτροπές αγώνα και τα σωματεία μας. 

Βγαίνουμε μαζικά στην ίδια την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις για να στείλουμε τον Μητσοτάκη σε καραντίνα και όχι τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

Για να υπενθυμίσουμε στον φιλόδοξο πολιτικό επίγονο του Λάσκαρη, το Βρούτση, ότι η πάλη των τάξεων καλά κρατεί. 

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης καλεί όλους και όλες τους αγωνιστές και αγωνίστριες να συμμετέχουν στη διαδικτυακή συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη 19 Νοέμβρη μέσω της πλατφόρμας zoom, στις 6μμ για να οργανώσουμε την απεργία της 26 Νοέμβρη αλλά και τη συνέχεια ενάντια στην κυβέρνηση της ανεργίας και της λιτότητας.