Εργατικό κίνημα
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Οι ήρωες της Υγείας δείχνουν το δρόμο

12/11, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

12/11, Νοσοκομείο Χανίων

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πανελλαδική απεργιακή μέρα δράσης των υγειονομικών την Πέμπτη 12 Νοέμβρη. Κόντρα στην καραντίνα και τις απαγορεύσεις, οι συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων απλώθηκαν σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας παντού μαζική συμπαράσταση. Η οργή για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει την πανδημία ανεξέλεγκτη και έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευσης, ξεχείλιζε.

Η πρωτοβουλία για την ημέρα δράσης ξεκίνησε από το Συντονιστικό Νοσοκομείων και αγκαλιάστηκε από τις Ομοσπονδίες του κλάδου, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, καθώς και από δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Ενώσεις Ιατρών. Τις κινητοποιήσεις στήριξαν παντού ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η Πρωτοβουλία Support Health Workers και το ΣΕΚ. Ανακοινώσεις συμπαράστασης και στήριξης είχαν κυκλοφορήσει επίσης το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ. 

Την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης στη Βουλή έδινε ρεσιτάλ υποκρισίας για την προτεραιότητα που δίνει στην «προάσπιση της ανθρώπινης ζωής» προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αίσχη της κυβέρνησής του και να παρουσιάσει τη δεύτερη καραντίνα, τα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις ως «αναγκαίο κακό», οι υγειονομικοί και οι συμπαραστάτες τους πρόβαλλαν αγωνιστικά τα πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από την πανδημία: Τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ και ενίσχυσή του με νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Την εξασφάλιση τεστ και μέσων προστασίας για όλους τους υγειονομικούς. Την επίταξη της ιδιωτικής Υγείας τώρα και την ένταξή της στο ΕΣΥ χωρίς καμιά αποζημίωση στους κλινικάρχες.

Η μαζικότητα και η μεγάλη συμπαράσταση ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των κινητοποιήσεων. Στο Αττικό, το παρών έδωσαν με το πανό τους η Πρωτοβουλία Support Health Workers, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Πολύδωρος μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Στον Ευαγγελισμό, οι εργαζόμενοι/ες μαζί με δεκάδες συμπαραστάστες/τριες από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, βγήκαν στην πύλη και στη συνέχεια βάδισαν μέχρι την Βασιλίσσης Σοφίας. 

Στάση εργασίας κήρυξε ο Σύλλογος Δασκάλων Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για να συμμετέχει στην κινητοποίηση των υγειονομικών στο Ασκληπιείο Βούλας. Αντιπροσωπεία του παραβρέθηκε με το πανό του Συλλόγου, ενώ ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας στο ΔΣ μίλησε στη συγκέντρωση τονίζοντας: «Οι συγκεντρώσεις σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη γιατί ξεμπροστιάζουν την κυβέρνηση, που δεν έχει κάνει το ελάχιστο παρά μόνο να εξασφαλίσει τα κέρδη των κλινικαρχών και των ιδιωτών. Στην εκπαίδευση είχαμε κι εμείς μια νίκη στις ηλεκτρονικές εκλογές-πανωλεθρία για την Κεραμέως. Και στην Υγεία και στην Παιδεία, έχουμε βάλει το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση, προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες». Το παρών έδωσαν επίσης μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η λέσχη Αμπάριζα και βουλεύτρια του Μέρα25, ενώ το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης εκτός των άλλων κάλεσε υγειονομικούς και ασθενείς σε μαζικό κατέβασμα στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Συμπαράσταση

Ο Μηνάς Χρονόπουλος, μέλος του Support Health Workers, χαιρέτισε τη συγκέντρωση στο Λαϊκό, ενώ στο Αγία Όλγα βρέθηκαν ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, αγωνιστές/ίστριες από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και πολλοί ακόμα. Τη συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στήριξαν το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, η ΕΙΝΑ, η ΕΛΜΕ Αχαΐας, αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανυπότακτη Πολιτεία, δημοτικές κινήσεις, η συλλογικότητα «Επί τα πρόσω» κι άλλοι. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το παρών έδωσαν το Συντονιστικό Νοσοκομείων και φοιτητές/τριες της ΕΑΑΚ. Στο Aχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και το ΣΕΚ με πανό. Συμπαράσταση εργαζόμενων από μια σειρά χώρους και νεολαίας βρήκε και η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χανίων.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Αγία Σοφία, το Θριάσιο, το Αλεξάνδρας, το Ιπποκράτειο Αθήνας, το Δρομοκαΐτειο, το ΚΑΤ, το Μεταξά, το Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα, τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα, το Νοσοκομείο Ικαρίας, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και πολλά ακόμα νοσοκομεία.

Σε ανακοίνωσή του στο τέλος της ημέρας το Συντονιστικό Νοσοκομείων χαιρέτισε τους απεργούς υγειονομικούς και τους συμπαραστάτες τους και έβαλε τα επόμενα βήματα του αγώνα: «Η μαζική επιτυχία της “12 Νοέμβρη” ανοίγει διάπλατα την προοπτική της αγωνιστικής συνέχειας και κλιμάκωσης για να επιβάλουμε τις λύσεις που θα γίνουν ασπίδα προστασίας για τις ζωές όλων μας… Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί να συγκροτήσουμε σε κάθε νοσοκομείο επιτροπές αγώνα για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στις 17 Νοέμβρη να συμμετέχουμε μαζικά στις πορείες του Πολυτεχνείου, μαζί με δεκάδες συνδικάτα που καλούν, ανάμεσα σε αυτά το ΕΚΑ, την ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, στην πλ. Κλαυθμώνος στις 2μμ. Να κλιμακώσουμε με την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη, που καλούν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, μαζί με πολλά εργατικά κέντρα πανελλαδικά. Οργανώνουμε την επιτυχία της απεργίας στα νοσοκομεία μας και συμμετέχουμε μαζικά στον απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση που μοιράζει φτώχεια και θάνατο».


Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και που ακόμα και τώρα αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ βλέπει «μπαλώματα», πριμοδότηση των κλινικαρχών και διώξεις υγειονομικών, το μήνυμα των κινητοποιήσεων στις 12 Νοέμβρη ήταν ακόμα πιο δυνατό. 

Στο Ιπποκράτειο, παρότι ημέρα γενικής εφημερίας, συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πύλη δεκάδες εργαζόμενοι/ες. Στο πλευρό τους βρέθηκαν με πανό εκπαιδευτικοί, πολλά σωματεία και συλλογικότητες, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και άλλοι συμπαραστάτες/τριες. Ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων, κατήγγειλε από την ντουντούκα την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για να σωθούν ζωές.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στο ΨΝΘ. «Όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν μεταφέρει τις ψυχιατρικές τους κλινικές στο ΨΝΘ ώστε να κάνουν τις δικές τους covid. Αυτό βάζει μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους που δεν έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό, ενώ όπως μας έλεγαν αντιμετωπίζουν και διασπορά του ιού», μας μετέφερε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. «Τους εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας όπως και οι συναγωνιστές/ίστριες από το ΠΑΜΕ».

«Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εκφράζουμε την αγωνία μας για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε στα δημόσια νοσοκομεία με την εξέλιξη της πανδημίας. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και όλων όσων διαχειρίζονται την κρίση. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Δίνουμε τη μάχη καθημερινά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας», ήταν το μήνυμα που έφτασε στη σελίδα Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers από το Θεαγένειο.


Κρατικό Νίκαιας

«Προσλήψεις και λεφτά για τα νοσοκομεία, είναι το εμβόλιο για την πανδημία» ήταν το κεντρικό σύνθημα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κινητοποίηση, που καλέστηκε από το Σύλλογο Εργαζόμενων, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων με δεκάδες εργαζόμενους από όλες τις ειδικότητες, μόνιμους και συμβασιούχους. 

Στο πλευρό τους βρέθηκαν δημοτικές κινήσεις όπως η Ανταρσία στην Κοκκινιά και Ανυπότακτος Κορυδαλλός, αγωνιστές/ίστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και άλλες οργανώσεις. Μετά τις ομιλίες του προέδρου και μελών του ΔΣ του Συλλόγου, χαιρετισμό έκαναν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που κάλεσε στην απεργία στις 26/11 και η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, που τόνισε ότι ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση της πανδημίας, με πρώτο σταθμό την πορεία του Πολυτεχνείου και την απεργία στις 26/11.


Γεννηματάς

Από τις μαζικότερες ήταν η κινητοποίηση στο ΓΝΑ Γεννηματάς, όπου έδωσαν το παρών και οι εργαζόμενοι/ες του Σωτηρία. Όλες και όλοι μαζί συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά για αρκετή ώρα τη Λεωφόρο Μεσογείων και κατέληξαν σε μαχητική διαδήλωση μέσα σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. 

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αγωνιστές/ιστριες του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τη Σοφία Σακοράφα, δεκάδες ακόμα συμπαραστάτες/τριες. Την κυβερνητική πολιτική στο ΕΣΥ κατήγγειλαν η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων, o Χρίστος Αργύρης, γιατρός, καθώς και άλλα μέλη του ΔΣ και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.


Αμαλία Φλέμινγκ

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ. Την κινητοποίηση στήριξαν τα δημοτικά σχήματα “Εκτός των Τειχών” Αμαρουσίου και “Χαλάνδρι Ενάντια”, η ΑΔΕΔΥ, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις. 

Ο Δ. Περίχαρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, δήλωσε στην ΕΑ: “Η σημερινή κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα μαζική παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο λόγω της υποστελέχωσης. Μαζί με τη ζωή και την υγεία, διεκδικούμε να μην κλείσει το νοσοκομείο και παλεύουμε για την επαναλειτουργία της πτέρυγας Μπόμπολα. Διαθέτει 100 κρεβάτια νοσηλείας και παρόλο που θα ήταν υγειονομική ανάσα για την περιοχή η κυβέρνηση αρνείται να την ανοίξει. Το Σωματείο καλεί σε μαζική συμμετοχή του λαού και των εργαζόμενων του Φλέμινγκ στην πορεία του Πολυτεχνείου, για να βροντοφωνάξουμε Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία”.


Αγ. Σάββας

«Από νωρίς το πρωί και για όλη την διάρκεια της κινητοποίησης, συγκεντρώθηκαν δεκάδες συνάδελφοι και συμπαραστάτες από τη γειτονιά, από τους καθηγητές, τον επισιτισμό!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα για τη μαζική συγκέντρωση στην πύλη του αντικαρκινικού νοσοκομείου. Και συνεχίζει: «Κλείσαμε συμβολικά τον δρόμο, βγήκαμε στην Αλεξάνδρας και ενωθήκαμε με τους συναδέλφους του Ελπίς! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17/11 στις 2μμ στην Κλαυθμώνος».

Οι καρκινοπαθείς που έρχονταν στο νοσοκομείο καθώς και ο περαστικός κόσμος που πήγαινε στην δουλειά του είτε χαιρετώντας είτε κορνάροντας έδειχνε την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της Υγείας που μαζί με το πανό του Συλλόγου κρατούσαν πλακάτ που καλούσαν σε συμπαράσταση -«παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας». Στο πλευρό τους βρέθηκαν με πανό το Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Η Καμαριέρα» και η «Αγωνιστική Συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό», εκπαιδευτικοί από την Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, αγωνιστές/ίστριες από την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 και πολλοί/ές ακόμα συμπαραστάτες και συμπαραστάτριες.

«Να σώσουμε τα νοσοκομεία, να γίνουν προσλήψεις στα σχολεία, να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων, των ανέργων, να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία. Φτάνει πια με την καταστολή! Το μόνο που ξέρει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να προστατεύει μια χούφτα από πλούσιους», τόνισε μιλώντας από την ντουντούκα, ακριβώς απέναντι από την ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Καταραχιάς. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Έφη Γαννιάρη πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Βασίλης Μυρσινιάς από την Καμαριέρα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος από την Ανταρσία στις  Γειτονιές της Αθήνας, ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25.

«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην Υγεία και σαν εργαζόμενοι που έχουν χτυπηθεί αφόρητα από την πολιτική της κυβέρνησης στον επισιτισμό, πρέπει να δώσουμε ενωμένοι ένα βροντερό παρών στην πορεία του Πολυτεχνείου» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος Ρίζος από την Αγωνιστική Συσπείρωση. «Εμείς με τους αγώνες μας είμαστε ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας, όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και του λαού ολόκληρου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να σπάσουμε αυτό το σιωπητήριο ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχουν προβλήματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο τέλος θα νικήσουμε γιατί έχουμε δίκιο» είπε ο Λευτέρης Πανάρετος, πρόεδρος του σωματείου στο Ελπίς, όταν ενώθηκαν οι συγκεντρώσεις.