Εργατικό κίνημα
Τράπεζες: Όχι στα λουκέτα και τις απολύσεις

Λουκέτο μπαίνει σε 41 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και 53 καταστήματα και κινητά συνεργεία της Τράπεζας Πειραιώς. Το κλείσιμο των καταστημάτων πάει χέρι-χέρι με τους στόχους για μείωση προσωπικού, καθώς και οι δύο τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου. 

Ουσιαστικά καθόλου εθελούσια δεν είναι η έξοδος για περίπου 800 εργαζόμενους της Εθνικής και 1.000 της Πειραιώς. Είναι απολύσεις, καθώς αν αποφασίσουν να μείνουν οι εργαζόμενοι που κλείνουν τα καταστήματά τους, τότε είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε όποια περιοχή θα τους στείλει η διεύθυνση με αλλαγή ακόμα και του αντικείμενου εργασίας τους. Επίσης, το κλείσιμο καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας δημιουργεί πρόβλημα τραπεζικού αποκλεισμού και στους συναλλασσόμενους κατοίκους αυτών των περιοχών. 

Ειδικά η Πειραιώς, με το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας που είχε απορροφήσει, εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών, με κόσμο που δεν έχει εύκολη την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί από εκεί.

Για να γλιτώσει τα αφεντικά της Πειραιώς, ο Μητσοτάκης θέλει να την κρατικοποιήσει προσωρινά αγοράζοντας τις μετοχές της στο δεκαπλάσιο της τιμής τους -προκειμένου να την ξαναπουλήσει κοψοχρονιά. Η μόνη λύση για τις τράπεζες-ζόμπι, που όσα λεφτά και να τους χαριστούν θα βρίσκονται σε συνεχή χρεωκοπία, είναι η αντίθετη. Κρατικοποίησή τους με εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά.