Εργατικό κίνημα
Απεργία στο Υπ.Οικ.: Όχι στο "ειδικό" μισθολόγιο

Απεργία σε όλο το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν οι τρεις Ομοσπονδίες ΠΟΕ – ΔΟΥ, ΟΤΥΕ και ΟΣΥΟ την Τρίτη 24/11, ως μια πρώτη απάντηση στην επιλογή της κυβέρνησης να κατεβάσει σε διαβούλευση το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, με σκοπό να ψηφιστεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου. 

Το Ειδικό Μισθολόγιο αποτελεί μια εν δυνάμει πολύ αρνητική εξέλιξη στον εργασιακό χάρτη του Δημοσίου. Πρώτον εισάγει την έννοια του ατομικού μισθού, μέσω ενός bonus που θα προστίθεται στον βασικό μισθό και θα είναι διαφορετικό ανά κατηγορίες υπαλλήλων, βάσει θέσης και όχι βάσει προσόντων, όπως μέχρι σήμερα. Δεύτερον, το αν ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το ποσό αυτό θα εξαρτάται από την συμμετοχή του σε διαδικασία ατομικής Αξιολόγησης. Τρίτον, τα ύψη των bonus δεν αναφέρονται ρητά στο σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του εκάστοτε Διοικητή ή Υπουργού. Πρόκειται για άκρως νεοφιλελεύθερες λογικές που έχουν σαν τελικό σκοπό την λειτουργία της ΑΑΔΕ (και μελλοντικά ολόκληρου του Δημοσίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεοδωρικάκο) ως Α.Ε., με ανύπαρκτο συνδικαλισμό και κατακερματισμένους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του Ειδικού Μισθολογίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει την οριστική ταφόπλακα στην διεκδίκηση 900 νέων συναδέλφων σε ΑΑΔΕ – ΥΠΟΙΚ για απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς. Έτσι στέλνει το μήνυμα και σε όλες τις επόμενες γενιές ότι οι μισθολογικές απολαβές προ Μνημονίων πρέπει να ξεχαστούν μια για πάντα και επίσης ότι καθιερώνονται επίσημα στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι πολλαπλών μισθολογικών ταχυτήτων.

Χρειάζεται κλιμάκωση

Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση τα συνδικάτα μας οφείλουν να απορρίψουν οποιαδήποτε πρόταση διαβούλευσης. Το Μισθολόγιο είναι πλήρως απονομιμοποιημένο καθώς θέτει ως προαπαιτούμενη μια Αξιολόγηση που απορρίφθηκε μέσω απεργίας-αποχής σε ποσοστό 85% πριν από ένα χρόνο. Οι νέοι συνάδελφοι το έχουν ήδη απορρίψει με ανακοίνωση του Συντονιστικού τους. Η απεργία που καλέστηκε ως πρώτη απάντηση είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται κλιμάκωση, και συντονισμός με όλο το Δημόσιο. 

Η γενική απεργία στις 26/11 μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και άρα η συμμετοχή του κλάδου και εκείνη την ημέρα έχει μεγάλη σημασία. Όπως αναφέρει και η προκήρυξη της Αριστερής Μαχητικής Πρωτοβουλίας: “Η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη και στριμωγμένη από την οργή των εργαζομένων και της νεολαίας για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας προς όφελος των συμφερόντων των αφεντικών και της άρχουσας τάξης. Το σπάσιμο της απαγόρευσης στην πορεία του Πολυτεχνείου έδειξε ότι ο κόσμος δεν φοβάται και έχει και τη δύναμη να σταματήσει και την πιο άγρια καταστολή. Οι νέοι συνάδελφοι είναι εξοργισμένοι με το Ειδικό Μισθολόγιο. Όλοι μαζί, παλιοί και νέοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι σε αυτή την νέα πρόκληση Κυβέρνησης – Πιτσιλή.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί η συμμετοχή και στις 24 και στις 26 Νοεμβρίου, ώστε να πιέσουμε για κλιμάκωση. Για να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μας και για να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την κυβέρνηση της λιτότητας, του ρατσισμού και του κορωνοϊού.”

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΓΔΕ, μέλος του
Συντονιστικού για την Μισθολογική Εξομοίωση σε ΑΑΔΕ - ΥΠΟΙΚ